Slechts 7 procent van Belgische bedrijven voelt zich klaar voor AI-transformatie

Slechts 7 procent van Belgische bedrijven voelt zich klaar voor AI-transformatie

Slechts zeven procent van de Belgische bedrijven heeft een AI-strategie klaarliggen.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Belgische bedrijfsleiders wel investeren in AI, maar nauwelijks voorbereid zijn op de impact ervan op hun personeel en organisatie.

AI-plannen botsen op gebrekkige personeelsstrategie

Volgens het Business Leaders-onderzoek 2025 van IT- en engineeringconsultant Akkodis, onderdeel van de Adecco Group, beschikt slechts zeven procent van de Belgische bedrijven over een duidelijke strategie om hun personeel te begeleiden in het gebruik van artificiële intelligentie. Dat cijfer ligt onder het wereldwijde gemiddelde van tien procent. Hoewel 58 procent van de Belgische bedrijfsleiders verwacht dat hun medewerkers AI-vaardigheden aanscherpen, heeft één op drie bedrijven geen kader of beleid voor professioneel AI-gebruik.

Het rapport is gebaseerd op een enquête bij 2.000 bedrijfsleiders uit 13 landen en 17 sectoren, waaronder 100 respondenten uit België. Daaruit blijkt dat Belgische topmanagers dezelfde zorgen delen als hun internationale collega’s: de talentstrategie blijft achter op de technologische ambities. Meer dan de helft (52%) van de Belgische respondenten zegt dat hun managementteams moeite hebben om tot een gemeenschappelijk strategisch plan te komen. Slechts de helft van de bedrijfsleiders heeft vertrouwen in de AI-strategie van hun organisatie.

Weinig aandacht voor data en leiderschapsontwikkeling

Ook bij het verzamelen van data om de vaardigheidskloof te begrijpen en aan te pakken, hinkt België achterop. Slechts 28 procent van de Belgische bedrijven investeert daarin. Ter vergelijking: wereldwijd bedraagt dat aandeel 33 procent.

Een kleine groep ‘toekomstklare’ bedrijven toont volgens Akkodis een ander beeld. Die organisaties zetten actief in op mensgerichte AI-toepassingen, mobiliteit van personeel, bijscholing en leiderschapsontwikkeling. Bij hen ligt het vertrouwen in de AI-strategie op 71 procent, tegenover 50 procent bij Belgische bedrijven. Bovendien schakelen deze bedrijven sneller over op een vaardigheidsgerichte aanpak in plaats van functiegerichte personeelsplanning.

De kloof tussen technologie en talent vergroot het risico op desorganisatie en vertraagt de digitale transformatie. Volgens Akkodis moeten Belgische bedrijfsleiders daarom dringend investeren in duidelijke en gedragen strategieën, waarbij niet alleen technologie maar ook menselijk kapitaal centraal staat.