In jezelf geloven en je kansen grijpen wanneer ze zich aandienen. Het klinkt eenvoudig, maar toch is carrière maken voor vrouwen ook in 2025 nog steeds een uitdaging. Niet alleen omdat we ons telkens moeten verantwoorden voor onze ambities, of omdat we hard moeten werken voor onze geloofwaardigheid, maar ook omdat veel vrouwen eerst zelf nog moeten afrekenen met een ‘imposter syndroom’. Een grote kans dient zich aan in de doorbraak van AI.
Salesforce viert op 8 maart 2025 – inderdaad op Internationale Vrouwendag – haar 26e verjaardag. En vanaf dag één is gelijkheid een kernwaarde en een inclusieve cultuur een prioriteit in onze bedrijfsvoering. Ongeveer vier jaar geleden kreeg ik de kans om Country Leader te worden bij Salesforce. Aan de ene kant een beloning, want ik heb er natuurlijk hard voor gewerkt. Maar anderzijds toch ook een serieuze drempel die ik moest overwinnen, want hoe zou ik een verschil kunnen maken in die rol? Net zoals bij veel andere vrouwen begon de grootste uitdaging bij mezelf. Geloven in mijzelf en afrekenen met mijn ‘imposter syndroom’ – het idee dat je (nog) niet competent genoeg bent, terwijl je jezelf al vaak genoeg bewezen hebt. Voor veel vrouwen is die gedachte een remmende factor. Zelftwijfel is dan ook een terugkerend onderwerp in het Salesforce Women’s Leadership Program waarin we jaarlijks 100+ vrouwen uit alle EMEA-organisaties bijeenbrengen om hun carrière en leiderschapstraject een boost te geven.
Het helpt natuurlijk niet dat onze samenleving nog steeds met bias doordrongen is. Waar een gezonde dosis ambitie voor een mannelijke collega erg logisch lijkt, krijgen vrouwen automatisch vragen wanneer ze naar een leidinggevende rol willen doorgroeien. Hoe ga je werk en gezin combineren? Ben je bereid om lange dagen te maken? Vragen die overigens niet stoppen wanneer ze in zo’n positie zijn. Hoe assertief ben je? Wat is de prijs van succes? Gelukkig zien we stilaan wel een omslag naar meer vrouwelijke leiders. Het heeft wellicht ook te maken met de trend naar empathisch leiderschap – vrouwen zijn gemiddeld beter in het begrijpen van de gevoelens en perspectieven van anderen. Er is immers al enkele jaren een culturele verandering aan de gang die vooral bij jongere generaties nieuwe verwachtingen omtrent leiderschap schept.
Diversiteit en inclusie zijn enkel mogelijk wanneer ze gedragen worden door het leiderschap van je organisatie.
Lien Ceulemans, de Belux country director van Salesforce
Versterk je diversiteitsverhaal met data
Diversiteit en inclusie zijn enkel mogelijk wanneer ze gedragen worden door het leiderschap van je organisatie. Ga daarom de conversatie aan, deel verhalen en ervaringen, en leg uit waarom je bepaalde initiatieven neemt. Zeker als je merkt dat een vrouwelijke collega niet gehoord wordt of zich op de achtergrond houdt, moet je duidelijk maken dat haar inbreng belangrijk is. Als leider of mentor kan je zoveel meer impact hebben dan om het even welk diversiteits- of leiderschapsprogramma.
Ook het belang van data mag je niet onderschatten. Data maakt organisaties sneller bewust van genderbias, waardoor ze kunnen werken aan een cultuurverandering die voor iedereen gelijke kansen biedt. Cijfers liegen niet en benadrukken de inbreng van vrouwen in projecten, in teams of in de algemene organisatie. Data en Artificiële Intelligentie maken het ook mogelijk om patronen van systematische ongelijkheid te herkennen. Denk aan verschillen in promotiekansen, de doorstroom van vrouwen naar leiderschapsrollen, de impact van rekrutering op diversiteit, etc. AI kan bovendien helpen om mentorprogramma’s op te zetten.

De rol van vrouwen in AI
De doorbraak van AI in de bedrijfswereld kan vrouwen verschillende manieren wind in de zeilen geven. Uit een studie van Salesforce in Australië blijkt zelfs dat vrouwelijke leiders AI-technologie gemakkelijker omarmen dan hun mannelijke collega’s. Voor bijna de helft is AI in de komende drie jaar een topprioriteit, terwijl slechts 36% van de mannen die mening deelt. Toch stellen vrouwen minder snel dat ze bekwaam zijn om met AI te werken: 37% tegenover 54% van de mannen. Imposter syndroom?
Hoe dan ook staan we voor een cruciale periode, zeker nu ‘Agentic AI’ alweer een nieuw tijdperk inluidt. In zowat alle sectoren – van retail tot de openbare sector – is AI organisaties razendsnel aan het transformeren. Die transformatie moet doordringen tot de rolverdeling en vrouwen een opstapje bieden om meer impact te hebben. Ook voor de ontwikkeling, implementatie en het ethisch gebruik van AI is het belangrijk dat vrouwen een evenwaardige stem krijgen.
AI biedt een unieke kans om bias te bestrijden en toepassingen te ontwikkelen die ethisch zijn en iedereen in onze samenleving vertegenwoordigen. Technologie kan de historische vooroordelen uit onze maatschappij overstijgen en met een genderneutrale bril naar mensen kijken. Maar dan moeten de teams die AI ontwikkelen natuurlijk ook divers zijn, zodat ze bias beter herkennen.
Een goed voorbeeld vinden we in de medische sector, waar AI-systemen zonder de juiste input minder goed zijn afgestemd op de unieke symptomen en behoeften van vrouwen. Een bekend probleem is het feit dat hartaanvallen bij vrouwen soms later worden gediagnosticeerd, omdat AI-modellen getraind zijn op medische studies die vooral mannelijke patiëntgegevens bevatten. Een team met uitsluitend mannelijke ontwikkelaars zal dit onevenwicht minder snel vaststellen.
AI kan ervoor zorgen dat we voor iedereen dezelfde standaarden hanteren, zodat het vrouwen minder tijd kost om in een leidinggevende functie terecht te komen. En zodat ze veel sneller over dat beruchte ‘imposter syndroom’ geraken.
Lien Ceulemans, de Belux country director van Salesforce
Begin bij jezelf
We staan voor boeiende tijden en dat maakt het des te belangrijker om de genderkloof nu zo snel mogelijk te dichten. Maar zelfs als je het glazen plafond wegneemt, zien we nog vaak dat vrouwen de bedrijfsladder door enkele kapotte treden trager beklimmen dan mannen. AI kan ervoor zorgen dat we voor iedereen dezelfde standaarden hanteren, zodat het vrouwen minder tijd kost om in een leidinggevende functie terecht te komen. En zodat ze veel sneller over dat beruchte ‘imposter syndroom’ geraken. In combinatie met een goede mentor als rolmodel kunnen we zo echt de weg vrijmaken voor een inclusieve cultuur waarin iedereen vanuit de eigen talenten kan bijdragen
lees ook
Wat komt er allemaal kijken bij de implementatie van AI in jouw bedrijf?
Dit is een ingezonden bijdrage van Lien Ceulemans, de Belux country director van Salesforce. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.