Low-code is hot in IT-land en wordt met de dag relevanter. Sneller apps bouwen, nauwer met de business werken terwijl IT de controle houdt: dat is low-code in een notendop. Nog belangrijker: het is voor iedereen relevant, ook voor de kmo.
Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de low-code-ontwikkelingsmarkt dit jaar met 23 procent zal groeien richting een totale marktwaarde van 13,8 miljard dollar. De plotse vraag naar ontwikkeling vanop afstand door Covid-19 boost de adoptie van low-code binnen bedrijven.
Low-code is niet nieuw, maar kwam pas recent in een stroomversnelling terecht. Een perfecte cocktail van digitale disruptie, hyperautomatisatie en de opkomst van composable business resulteert in een influx van tools en stijgende interesse. Het groeit sterk als een sociale en technologische beweging en lijkt voorlopig niet te stoppen.
Om dieper in de wereld van low-code te duiken en te ontdekken waarom het vandaag voor iedereen relevanter is dan ooit, zitten we samen met Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix. Hij vat low-code gevat samen voor ons: “Een drag-and-drop en schaalbare manier van programmeren, waar zowel business als IT samenwerken om tot één app te komen.”
Siemens als moeder
Mendix is een belangrijke speler binnen de low-codemarkt en is al sinds 2005 actief. Na een succesvol traject werd het in 2018 opgeslokt door Siemens. Dat lijkt van buitenaf een vreemde match, maar Pauwelyn benadrukt dat er meer aan de hand is. “Siemens was voor de overname één van onze grootste klanten. Intern werden er tal van producten bij hen gedigitaliseerd om te versnellen. Wanneer je zo’n ingrijpende verandering onderneemt, waarom dan niet overkopen?”
De stabiele financiële basis van Siemens geeft ons alle mogelijkheden om hard te groeien.
Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix
Naast eigen ontwikkeling ziet Siemens een heldere toekomst tussen low-code en OT, de zogenaamde operationele technologie in de industriewereld. Denk daarbij aan zaken als voorspellende technologieën of Internet of Things (IoT). Door de acquisitie van Mendix staat Siemens daar vandaag heel ver in.
“Daarnaast geeft de stabiele financiële basis van Siemens ons alle mogelijkheden om hard te groeien. Dat is nodig, want low-code zit voorbij de evangelisering”, zegt Pauwelyn. Volgens hem komen klanten vandaag pro-actief en er is een uitgebreid partnernetwerk actief in België. Heel wat CIO’s lezen vandaag over low-code en vragen zich af wat het voor hen kan betekenen op strategisch en technologisch vlak. Die gezonde interesse is belangrijk, maar vanaf dan begint het pas.
Low-code of no-code?
Allereerst is het belangrijk om goed te begrijpen wat low-code is en waar de grens ligt met no-code, die andere populaire variant. Bij low-code vereist het platform nog altijd een technisch profiel. Hij of zij moet affiniteit hebben met logica om vanuit de businessprocessen logische stappen om te zetten in een app. Low-code start met het opzetten van een zogenaamde centre of excellence volgens Pauwelyn.
“Het is belangrijk om te weten welke low-code apps je wil maken en hoe je die wil bouwen. Daarna maak je sjablonen die je beschikbaar stelt via een interne marktplaats. Pas vanaf dan is er beperkt sprake van no-code wanneer iedereen binnen het bedrijf op templates verder kan bouwen.”
Alles start vaak met een proof-of-concept (POC) binnen bedrijven. Na verloop van tijd verhuist het project naar een productieomgeving. Pauwelyn deelt trots mee dat de succesratio heel hoog ligt vandaag. “Initieel willen ontwikkelaars vaak tegengas geven wanneer er over low-code wordt gesproken. Na een eerste POC worden ze vaak onze meest enthousiaste fans. Ze zien in dat low-code waarde kan toevoegen aan de business.”
Grenzen per platform
Wie low-code en no-code zegt, kan vandaag niet rond de Power-apps van Microsoft. Het lanceerde eerder deze maand Power Fx als opensource low-codeprogrammeertaal en wil applicaties bouwen even eenvoudig maken als Excel. De belangrijkste troef is dat iedereen er gratis mee aan de slag kan via Microsoft 365 dat vandaag al binnen heel wat bedrijven actief is.
Je zou denken dat Mendix Microsoft als duivel aanziet, maar Pauwelyn nuanceert. “We merken dat hun oplossing heel goed werkt binnen technologie die Microsoft raakt. Trek je dat open naar custom portals en integraties met SAP, Salesforce, IoT of machines op de werkvloer, dan kom je al heel snel uit op een verhaal dat technisch niet mogelijk is of heel duur. Bij elke beslissing binnen low-code is het daarom belangrijk om te zien wanneer iets in het Power platform of met Mendix kan worden gemaakt.”
Hij trekt die beslissingen ook breder naar andere voorbeelden zoals SAP. Je kan op S4/HANA bouwen met Fiori, een eigen tool van SAP, maar daarom is het niet altijd de beste keuze. “Het is bij elke custom app telkens naar de use case kijken om te zien wat er nodig is. Soms is dat Mendix, maar soms kan ook een Power-app of iets in Fiori efficiënter en beter werken. Het grootste werk voor ons is om het portfolio samen te stellen met de klant waarin we de apps en toepassingen verwerken die we kunnen bouwen. Van daaruit wordt een roadmap uitgetekend en groeit de kennis.
Iedereen ontwikkelaar
Je kan binnen een low-codeplatform vandaag flexibel koppelen met elke bestaande database, legacy systeem, service, bestand of cloud. Daarnaast kan low-code ook helpen met een snelle uitrol van een nieuwe app. Zo heeft Mendix samen met Van Marke een contact tracing app gebouwd die op vier dagen klaar was. Ook binnen de FOD Mobiliteit wordt er gewerkt aan een verdere digitalisering via low-code.
Elke werknemer bij Victaulic kan zelf apps bouwen binnen het bestaande raamwerk
Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix
PostNL is het paradepaardje van Mendix, niet toevallig ook een Nederlands bedrijf. “Vaak denk je bij low-code aan kleine appjes”, zegt Pauwelyn. “Bij PostNL draait het hele ordermanagementsysteem van verzending tot de voordeur op ons platform. Er was een snelle digitalisering nodig omdat het pakjesvolume te snel groeide voor de oude logge systemen. Low-code heeft die transformatie goed geholpen.”
Bij het Belgische Victaulic, wereldwijd marktleider binnen brandpreventie, wordt het Mendix-platform gebruikt voor no-code-projecten intern. “Elke werknemer kan zelf apps bouwen binnen het bestaande raamwerk”. De zogenaamde citizen developer wordt steeds meer realiteit volgens hem. “In Nederland leeft dat al veel meer. Nu zien we dat België een inhaalbeweging maakt. Platformen worden meer volwassen met duidelijke templates.”
Vaak is interne communicatie wel nodig om een no-codecultuur te laten floreren. “Het moet leven binnen een bedrijf.”
Frieten en kroketten
Nog een voorbeeld dat hij aanhaalt is het Belgische Agristo, één van de grootste aardappelverwerkers ter wereld. Op hun productielijnen liggen afgewerkte producten op basis van KPI’s van de klant. Denk aan parameters zoals frietlengte, dikte, kooktijd, kruiden. De kwaliteit moest handmatig worden getest via een labo. Als die kwaliteit niet goed is, werd de batch afgekeurd en verwerkt tot veevoeder. Nu gebeurt dat veel minder dankzij een low-codeplatform waarbij ze kunnen kijken naar KPI’s van andere klanten.
Agristo kan op die manier, eventueel mits een kleine aanpassing, producten toch tot bij een klant krijgen in plaats van producten te verwerken tot veevoeder. De efficiëntieslag is enorm, wat een interessante ROI oplevert.
Bovenstaande voorbeelden tonen aan dat low-code niet enkel interessant meer is voor enterprise-omgevingen, maar ook voor kmo’s. “Het democratiseert de custom ontwikkelingen die voordien nodig waren, wat het interessant maakt voor kleine en middelgrote ondernemingen.” Mendix heeft daarom ook een gratis versie die iedereen kan downloaden om van de mogelijkheden te proeven. Samen met online trainingen wil het low-code interessant maken binnen kmo’s.
Vendor lock-in
Er zijn vandaag tal van low-code-platformen die van de huidige hype profiteren, elk met hun eigen troeven. Waar bedrijven vandaag echter goed op moeten letten, is de zogenaamde vendor lock-in, iets waar je vandaag ook al over moet waken binnen bijvoorbeeld cloudomgevingen. Doe je huiswerk goed voordat je instapt en kijk naar de basistechnologie die wordt gebruikt.
In principe kan je alles in low-code doen. Heeft dat zin? Dat is een andere vraag.
Wijnand Pauwelyn, Enterprise Account Executive bij Mendix
“Binnen Mendix valt het goed mee omdat we Java-technologie gebruiken. Dat geeft extra flexibiliteit wanneer je zaken wil aanpassen”, zegt Pauwelyn. “Ik begrijp de vrees, we krijgen de vraag vaker. Daarom is het onze plicht om ook duidelijk te maken aan de klant hoe je eruit kan stappen.”
Waar liggen de grenzen van low-code? “In principe kan je alles doen. Heeft dat zin? Dat is een andere vraag.” Hij benadrukt dat een grondige analyse nodig is met de juiste experten. “Het heeft geen nut om alles in dezelfde pasmaat te duwen. Elk probleem is anders en vereist een andere aanpak.”
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Mendix. Voor meer informatie over hun low-codeoplossingen kan je hier terecht.