Microsoft Power Fx: opensource low-code-programmeertaal voor de massa

Microsoft lanceert de opensource low-code-programmeertaal Power Fx. De taal vindt haar roots in Excel en moet mensen zonder ontwikkelaarservaring meer tools geven om zelf toepassingen te bouwen.

Microsoft lanceert op de digitale versie van Ignite 2021 de Power Fx-programmeertaal. Dat is een primeur: Power Fx is ’s werelds eerste programmeertaal gericht op een breed publiek via een low-code-aanpak. Microsoft ontwikkelde de taal precies om erg high level te zijn en zo een heel breed publiek aan te spreken. Power Fx is gebaseerd op de logica in Excel, zodat spreadsheet-guru’s zich er snel in thuis zullen voelen. De logica van Power Fx wordt uitgedrukt in tekst wat de instapdrempel opnieuw moet verlagen.

Opensource

De taal past bij het Power Platform van Microsoft, waarmee de softwarereus iedereen met een beetje computerkennis in staat wil stellen om eigen toepassingen te bouwen. Die ambitie wordt verder ondersteund door het Power Automate Desktop-platform, dat voortaan gratis beschikbaar is voor iedereen. Power Fx ondersteunt in eerste instantie gebruikers om canvas-apps te maken binnen Microsoft Power Apps, maar komt later naar het hele platform.

lees ook

Zo eenvoudig als PowerPoint: hoe Microsoft iedereen ontwikkelaar wil maken

Wie benieuwd is, kan meteen met Power Fx aan de slag. Later dit jaar komt Power Fx als opensource-taal op Github terecht. Op die manier hoopt Microsoft om ‘citizen developpers’ zo snel mogelijk een werkelijkheid te maken. Microsoft is van mening dat zoveel mogelijk gebruikers zoveel mogelijk zelf moeten ontwikkelen.

Natuurlijk verliest het echte ontwikkelaars niet uit het oog. Ook voor hen is Power Fx interessant. De taal geeft professionele ontwikkelaars immers de mogelijkheid om sneller eenvoudige apps te bouwen. Zoals steeds met het Power Platform van Microsoft hebben ze de mogelijkheid om op de eenvoudige basis verder te bouwen met geavanceerdere tools.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home