Zoek je een vervanger voor LastPass? Dit zijn 4 goede gratis alternatieven

Tijd om te wisselen

wachtwoordmanager

De gratis versie van LastPass wordt significant uitgehold vanaf 16 maart 2021. Je moet voortaan kiezen waar je wachtwoorden wil synchroniseren: mobiel of computer. Over alles synchroniseren kost binnenkort geld. Wie liever geen abonnement betaalt voor een wachtwoordmanager, heeft gelukkig nog tal van goede opties. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

LastPass is de populairste wachtwoordmanager van het moment, mede dankzij een royale gratis versie waar alles in zit dat een gewone gebruiker nodig heeft. Dat blijft zo tot 16 maart 2021, want vanaf dan is het gedaan met de pret. Je moet daarna in LastPass kiezen tussen mobiel of computer. Wie wachtwoorden wil synchroniseren op zijn of haar smartphone, tablet, pc of Mac, moet voortaan voorbij LastPass kijken.

Voordat je ook maar overweegt om een nieuwe wachtwoordmanager te kiezen, moet je altijd eerst je huidige gegevens exporteren. Gelukkig kan je dat heel gemakkelijk bij elke wachtwoordmanager. Klik hier om te zien hoe je alle gegevens uit LastPass kan exporteren voordat je een nieuwe tool omarmt.

Heb je nog geen wachtwoordmanager? Allereerst: schaam jezelf, één wachtwoord voor alles is vandaag niet meer verantwoord. Dat boekje in de kast met wachtwoorden is ook niet de beste optie, ook al is het beter dan één wachtwoord voor alles. Stop met post-its gebruiken als herinnering! Gebruik je wel een echt sterk wachtwoord? Nu je dit allemaal leest, kunnen we je misschien met het nodige schuldgevoel richting een van onderstaande programma’s duwen?

Gratis wachtwoordmanager

Alvorens je aan onderstaande lijst start, is het belangrijk om te weten dat elke aanbieder in deze selectie een app heeft op iOS en Android en een webextensie. Elke wachtwoordmanager in de lijst uitgezonderd KeePass ondersteunt Chromium-gebaseerde internetbrowsers met zo’n extensie. De meeste internetbrowsers draaien op Chromium, waaronder Chrome, Edge, Opera, Brave en Vivaldi.

Vreemde eend in de bijt is Firefox, dat zijn eigen systeem draait met bijhorende extensielijst. Ook Safari op macOS heeft zijn eigen systeem met bijhorende extensies. Onderaan maken we telkens duidelijk waarmee een wachtwoordmanager wel en niet compatibel is.

Van zodra essentiële onderdelen achter een abonnement worden gestopt, halen ze de lijst niet.

Haast elke wachtwoordmanager in de lijst heeft naast een gratis versie ook één of meerdere betaalde varianten. Van zodra essentiële onderdelen achter een abonnement worden gestopt, halen ze de lijst niet. Denk daarbij aan het synchroniseren van wachtwoorden over al je toestellen of onbeperkte opslag van wachtwoorden. Zoals LastPass vandaag is, en niet meer vanaf 16 maart.

In theorie biedt haast elke internetbrowser vandaag zijn eigen wachtwoordmanager aan, maar zo hang je vast aan die internetbrowser. Wachtwoordmanagers kunnen ook wachtwoorden voor apps, wifi en andere zaken bewaren. Zo ben je niet afhankelijk van een specifieke internetbrowser en kan je vrij kiezen.

Bitwarden

Bitwarden

Bitwarden is een opensource wachtwoordmanager. Alle code kan je terugvinden op GitHub voor wie graag weet wat er onder de motorkap gebeurt. Dankzij die transparantie staat het hoog op het lijstje van gratis wachtwoordmanagers. Bitwarden wordt regelmatig geauditeerd door een derde partij en biedt end-to-end AES-256-encryptie aan. Concreet betekent dat dat niemand aan je data kan, ook Bitwarden niet. 

Je kan de data vanaf elk platform beheren en alle gegevens worden overal gesynchroniseerd vanuit een centrale kluis in de cloud. De app en webapplicatie zien er heel overzichtelijk uit en Bitwarden biedt ook aparte software voor computer zodat je niet enkel afhankelijk bent van webextensies. De gratis versie kan je hier opstarten.

Wat zit er extra in de betaalde versie? Je krijgt daar 1 GB geëncrypteerde opslag, tweestapsverificatie (YubiKey, U2F, Duo), noodtoegang en een rapport over de gezondheid van je wachtwoordkluis. Toegang start vanaf 1 euro per maand inclusief btw en biedt ook daar het meeste waar voor je geld.

  • Chromium (Chrome) / Firefox / Safari: ja / ja / ja
  • Android / iOS: ja / ja
  • Windows / macOS / Linux: ja / ja / ja
  • Score: 5/5
keepass

KeePass

Wie naar de website van KeePass surft, waant zich in een teletijdmachine. De website ziet er retro uit en de oplossing zelf is dat ook. Het gaat net als bij Bitwarden om opensourcesoftware, maar deze keer worden wachtwoorden niet in een virtuele kluis in de cloud bewaard. Je bewaart het bestand met je wachtwoorden lokaal en moet dat telkens overzetten naar elk ander toestel.

Qua gebruiksgemak is dit de minst interessante wachtwoordmanager, maar het biedt je wel als enige 100 procent zekerheid dat je eigendom blijft van je data omdat die nergens in de cloud staat. Bovendien is het aantal ondersteunde KeePass-clients op tal van platformen indrukwekkend. SHA-256 wordt gebruikt om de master key-onderdelen te vergrendelen. Wie over verschillende toestellen wil synchroniseren, kan op een clouddienst beroep doen als Dropbox, OneDrive of Google Drive maar moet dat zelf instellen.

Wat zit er extra in de betalende versie? Van KeePass bestaat geen betalende versie. Je kan echter wel doneren via de officiële website indien je het product dagelijks gebruikt en de ontwikkelaars wil steunen.

  • Chromium (Chrome) / Firefox / Safari: nee / nee / nee
  • Android / iOS: ja / ja
  • Windows / macOS / Linux: ja / ja / ja
  • Score: 2/5
logmeonce

LogMeOnce

De website van LogmeOnce boezemt weinig vertrouwen in met geen al te hippe stijl en amper een overzicht waar je de wachtwoordmanager allemaal kan gebruiken. De enorme lijst met merken die LogMeOnce gebruiken bezorgt ons meer wantrouwen dan vertrouwen. Dat neemt niet weg dat de wachtwoordmanager de meeste complete is van allemaal qua functionaliteit binnen de gratis versie.

Zo kan je onbeperkt wachtwoorden bewaren en synchroniseren over alle toestellen en zit er standaard tweestapsverificatie in (enkel e-mail of App Authenticator) voor extra veiligheid. De apps ogen niet modern en het online portaal is stoffig, maar het doet wel wat het moet. Enige kanttekening: er worden advertenties getoond wanneer je de wachtwoordmanager opent.

Wat zit er extra in de betaalde versie? Vanaf 2,50 dollar per maand krijg je 1 GB versleutelde opslag, extra 2FA, noodtoegang, prioriteit bij technische ondersteuning en extra mogelijkheden om wachtwoorden te delen.

  • Chromium (Chrome) / Firefox / Safari: ja / ja / ja
  • Android / iOS: ja / ja
  • Windows / macOS / Linux: ja / ja / ja
  • Score: 3/5
zoho vault

Zoho Vault

Ondanks dat Zoho Vault sterk focust op zakelijke accounts met meerdere gebruikers, is de gratis versie opvallend uitgebreid. Je kan zonder kosten synchroniseren tussen computer en mobiel en alles zit in een veilige AES 256-vergrendelde online safe. Bestanden worden offline bewaard, zodat je geen internettoegang nodig hebt om een wachtwoord te raadplegen.

Het ondersteunt tweestapsverificatie standaard en biedt zelfs de mogelijkheid om bestanden en documenten aan een wachtwoord te koppelen. Omdat Zoho graag zijn eigen suite promoot, is de integratie extra vlot met hun Mail-, Desk-, Projects- en Flow-apps. Laat je niet verrassen door de iets minder intuïtieve interface van Zoho Vault, de focus ligt vooral op bedrijven en meerdere gebruikers, maar diep vanbinnen zit een uitstekende gratis wachtwoordmanager verstopt.

Wat zit er extra in de betaalde versie? Meerdere gebruikers, gecentraliseerde admincontrole, wachtwoorden veilig delen, cloud back-up, integratie met G Suite en Office 365, Prioriteit technische ondersteuning, Active Directory-integratie, SIEM-integratie.

  • Chromium (Chrome) / Firefox / Safari: ja / ja / ja
  • Android / iOS: ja / ja
  • Windows / macOS / Linux: ja / ja / ja
  • Score: 4/5

Andere betalende oplossingen

NordPass, Keeper, Dashlane, Sticky Password, mSecure en RoboForm bieden allemaal een gratis wachtwoordmanager met een moderne interface en wachtwoordopslag, maar worden verder beperkt in functionaliteit zodat ze niet beter zijn dan LastPass met de nieuwe beperkingen vanaf 16 maart. Daarom hebben we ze niet in ons ‘gratis’ overzicht gestopt.

Qua functionaliteit merk je dat wachtwoordmanagers in de premiumcategorie heel sterk op elkaar lijken.

Tools als 1Password, Norton Password Manager en McAfee True Key hebben geen gratis aanbod en starten met een gemiddelde prijs vanaf 2,5 euro per maand inclusief btw. Qua functionaliteit merk je over het algemeen dat wachtwoordmanagers in de premiumcategorie heel sterk op elkaar lijken. Neem er daarom een die er intuïtief uit ziet zoals 1Password, Bitwarden of LastPass als je toch centen wil uitgeven.

Wat met Google Password Manager of iCloud Keychain?

Wie diep in het Google ecosysteem zit met Chrome, Android en eventueel Chrome OS, kan al zijn eieren in één mandje leggen bij Google. De wachtwoordmanager zit in Android en Chrome geïntegreerd, waardoor je niets extra moet voorzien. Enig nadeel is de afhankelijkheid: wanneer je wisselt van ecosysteem moet je een alternatief zoeken. Gelukkig kan je wel telkens al je gegevens uit Google exporteren naar een wachtwoordmanager.

Hetzelfde geldt voor iCloud Keychain: wanneer je honderd procent binnen het Apple-ecosysteem zit, werkt het perfect. Sinds kort bestaat er wel een Chrome-extensie voor iCloud -wachtwoorden, wat de reikwijdte vergroot. Wie van iPhone naar Android omschakelt, moet alle gegevens exporteren uit iCloud Keychain en importeren in een algemene wachtwoordmanager.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home