De beste Windows 10 securityoplossingen voor bedrijven volgens AV-Test

endpoint

Onafhankelijk securityspecialist AV-TEST heeft voor het eerst de beste enterprise securitypakketten getest voor Windows 10. Goed nieuws: alle 16 geteste suites scoren goed tot uitstekend. Dat is nodig, want het nieuwste OS van Microsoft wordt op steeds meer bedrijfscomputers uitgerold.

Microsoft heeft op Build 2018 begin mei in Seattle bekend gemaakt dat 700 miljoen toestellen Windows 10 draaien. Volgens MSPoweruser liet Microsoft tijdens de conferentie in een interview weten dat 200 miljoen mensen vandaag een bedrijfsaccount gebruiken met Windows 10.

16 oplossingen

Sinds de komst van Windows 10 bleven heel wat bedrijven aan Windows 7 vast houden omdat initieel de focus niet op security leek te liggen. Enkele grote updates later is het landschap danig veranderd en hebben heel wat securityfabrikanten aparte oplossingen voor Windows 10 geperfectioneerd.

Dat was de uitgelezen kans voor specialist AV-Test die al jaren onafhankelijke testen uitvoert op vlak van securityproducten. Ze hebben 16 oplossingen getest voor Windows 10, waarvan drie fabrikanten een perfecte scoren lieten noteren: Kaspersky Lab, Symantec en Trend Micro.

 

 

Elke test bestaat uit drie onderdelen: beveiliging, prestaties en gebruiksgemak. Op vlak van beveiliging focust AV-Test op twee testen. De eerste gebruikt zero-day malware beschikbaar op malafide websites of emailberichten. Dit geeft de engineers een idee hoe elk pakket zo’n aanval aanpakt.

De tweede test bestaat uit een gigantische malwaredatabase van het bedrijf, 10.000 stuks in totaal. Die worden allemaal op de verschillende securitypakketten losgelaten. Na twee maanden testen wordt er een conclusie getrokken. Negen van de 16 oplossingen kregen een perfecte score mee (tussen 16 en 18).

Prestaties

Op vlak van prestaties wordt er rekening gehouden met de steeds krachtig wordende hardware waarop Windows 10 draait, maar ook met de steeds krachtigere software. Voor AV-Test is het belangrijk dat de verschillende securitypakketten een zo min mogelijke impact hebben op de prestaties.

Om die belasting te meten, wordt één pc zonder het pakket geïnstalleerd en één met de securityoplossing. De twee testen werden uitgevoerd met een standaard-pc en een high-end-variant.

De producten van Kaspersky Lab, Bitdefender, Seqrite, Symantec en Trend Micro verbruiken bijna geen computerkracht, waardoor de impact ervan niet voelbaar is. Zij scoren een zes op zes. Alle andere oplossingen scoren overigens heel goed, met de minimale score 5 op 6.

Valse positieven

AV-Test analyseert de verschillende pakketten ook op valse positieven. Dat is belangrijk, want dergelijke meldingen belasten het IT-team terwijl het overbodig is. Hoe minder de meldingen worden getoond, hoe beter. De test bestaat uit 500 websitebezoeken, tientallen softwarepakketten en 1,5 miljoen bestanden.

 

  • Geen enkele securityoplossing gaf een vals positieve melding over alle websitebezoeken.
  • Op vlak van software-installaties waren er problemen. Bitdefender (Elite Version) blokkeerde vier toepassingen en F-Secure acht. De programma’s van Seqrite, Sophos en Symantec (beide versies) maakten telkens maar één fout.
  • Scannen van bestanden scoorde fouten bij diverse pakketten. Kaspersky Lab, McAfee, Symantec, Trend Micro en Sophos noteerden geen of één vals positieve en krijgen zes punten. Avast, Bitdefender, Ensilo en Microsoft blokkeerden zes tot acht bestanden. Seqrite, G Data, Palo Alto Networks hadden het 10 tot 15 keer fout. F-Secure is de slechtste leerling met 23 foute meldingen van slechte bestanden.

 

Windows 10-aandeel

AV-Test voegt nog een analyse toe van het aantal Windows 10-toestellen binnen bedrijven. In Europa en de V.S. is het Windows 10-aandeel 60 procent en daalt Windows 7 stilaan onder de grens van 30 procent. Mogelijk is de sterke aanwezigheid van Windows 10 binnen bedrijven het resultaat van goedkopere licenties.

Daarnaast heeft Wannacry, dat niet werkte op Windows 10-toestellen, bedrijven gesensibiliseerd om te upgraden. Dat de veiligheidsondersteuning van Windows 7 eindigt in 2020, speelt ongetwijfeld ook een rol. Bovendien update Windows 10 veel meer dan Windows 7 en zijn de veiligheidsmechanismes veel beter. Anderzijds stijgt het aantal malware-aanvallen en exploits voor Windows 10, wat de keerzijde is van de medaille.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home