Waarom de grond van een zendmast goud waard is 

Zendmasten zijn massaal aanwezig in ons landschap en bedienen ons van snelle 5G-verbinding en verdere ontwikkelingen. Hun toekomst, en die van de grondeigenaren, ziet er rooskleurig uit.  

Je ziet ze op veel plaatsen torenhoog uitsteken: de zendmasten die zorgen voor onze mobiele connectiviteit. Ze zijn al jarenlang verankerd in ons landschap en zullen dat nog lang blijven doen, want zonder zendmasten kunnen we onze snelle 5G-verbinding en verdere ontwikkelingen vergeten. Dit maakt ze ook in de toekomst onmisbaar. De zendmastenkaart van het BIPT laat zien dat alleen in Vlaanderen al ettelijke zendmasten gehuisvest zijn.  

Zendmasten hebben hun locatie op de kaart niet toevallig gekregen en dat maakt de grond eronder goud waard. Die grondeigenaren zijn vaak grote of kleine bedrijven, maar evengoed ook boeren op het platteland. In dit spinnenweb aan grondeigenaren en operatoren die hun masten plaatsen, is het voor providers geen evidentie om faire overeenkomsten te sluiten. Hiervoor zijn intermediaire partners zoals APWireless nodig om orde in de chaos te brengen en een win-win-situatie te creëren voor zowel de grondeigenaar, operator als provider.  

Businessmodel

Achter het spinnenweb aan zendmasten dat zich wereldwijd verspreidt, zit een heel businessmodel. De meeste providers zijn geen eigenaar van de zendmastengrond. “Meestal wordt iemand per ongeluk eigenaar van zo’n grond”, vertelt Stijn Van Calster, Country Lead bij APWireless. De operator neemt contact op met de grondeigenaar om een zendmast op zijn eigendom te plaatsen, in ruil voor een huurovereenkomst. “Veel eigenaren zijn er zich niet van bewust dat hun zendmastlocatie veel geld waard is, en dat is voor hen soms een leuke verrassing”, gaat Van Calster verder.  

Vanaf het moment dat er een huurovereenkomst ontstaat tussen de provider en de grondeigenaar, komt APWireless in het verhaal. Hun bedrijfsmodel is eenvoudig: zij nemen het huurcontract over tussen de provider en grondeigenaar (die vaak de operator is), in ruil voor een afkoopsom. Dat huurcontract wordt meestal overgenomen op basis van een zakelijk recht of door het onroerend goed te kopen. “Meestal blijft de grond in handen van de eigenaar, het is niet onze ambitie om eigenaar te worden van de grond”, aldus Van Calster. 

Grondeigenaren van een zendmastlocatie zijn doorgaans middelgrote of grote bedrijven die meerdere locaties bezitten, maar ook de boer met zijn veld of kleinere bedrijven kunnen eigenaar zijn van zo’n locatie.

Stijn Van Calster, Country Lead bij APWireless

Jacht op gronden

De locatie van zendmasten wordt niet zomaar lukraak gekozen, integendeel. In theorie zou het mogelijk zijn om je zendmast honderd meter verder te plaatsen buiten een bepaald grondgebied, omdat die partij bijvoorbeeld niet akkoord is met de voorwaarden. “In de praktijk is dat helaas niet zo eenvoudig”, vertelt Van Calster. “Enerzijds is het niet zo evident om een vergunning te krijgen van de desbetreffende gemeente, anderzijds gaat de plaatsing van een zendmast gepaard met grote investeringen.” 

Operatoren gaan ook steeds meer creatiever om met het benutten van die gronden. “We zien wel steeds meer dat de ene operator samen met de andere operator locaties gaat delen, wat voor ons natuurlijk een invloed heeft op de grootte van het portfolio”, meent Van Calster. 

Win-win

Waarom is het voor operatoren interessant dat bedrijven zoals APWireless de huurovereenkomsten in handen hebben? “We werken op een duurzame manier samen met operatoren zodat zij op een praktische manier de technische kant op zich kunnen nemen en voorzien worden van een constante cashflow”, stelt Van Calster.  

Voor bedrijven is het dus voordelig om de huurovereenkomst uit handen te geven in ruil voor een afkoopsom. “Geld lenen werd ineens heel duur, wat maakt dat bedrijven hun plannen vaak niet konden realiseren. Bij APWireless bieden we bedrijven dat voordeel wel”, vertelt Van Calster. Als kers op de taart sparen deze overeenkomsten ook heel wat werk uit voor providers, die nu met één enkele partij zoals APWireless kunnen samenwerken voor verschillende operatoren, zonder met iedere afzonderlijke grondeigenaar rond de tafel te zitten.  

Er zijn geen verliezers in dit verhaal. Deze aanpak op gebied van zendmastenverhuur is een win-win-situatie voor alle partijen en zal zich hierdoor in de toekomst nog verder ontwikkelen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home