[adv] Alternatieve energiebronnen in België

telecom zonnepaneel

[Advertorial] De klimaatcrisis heeft landen en mensen van over de hele wereld ertoe aangezet onmiddellijk actie te ondernemen om hun impact op het milieu te verminderen. Bovendien hebben de steeds stijgende energiekosten en de behoefte aan duurzaamheid de bevolking gedwongen om nieuwe creatieve manieren te vinden om hun energierekening te verlagen.

De middelen die nodig zijn om te investeren in duurzame projecten, zoals zonnepanelen, zijn echter aanzienlijk. Dankzij investeringsmaatschappijen zoals APW Belgium kunnen verhuurders van gsm-antennes gemakkelijk en snel aan dit soort noodzakelijk kapitaal komen. Wat hebben deze ogenschijnlijk niet met elkaar verbonden installaties met elkaar te maken? Samengevat, APW Belgium biedt verhuurders van gsm-antennes de mogelijkheid om te kapitaliseren op hun antennehuur. Verhuurders herinvesteren op hun beurt een volledig gewaarborgd, vooraf betaald forfaitair bedrag in langetermijnprojecten die voor hen belangrijk zijn. Voor veel recente partners betekende dit een investering in zonne-energie. Het bedrijfsmodel van APW Belgium wordt eenvoudig omschreven als “Wij kopen telecomhuur”.

Buitenkans

Dit was het geval voor Gregorio Aiello, een priester bij Missione Cattolica Italiana en een klant van APW Belgium, hij zag hun voorstel als een buitenkans: “Enige tijd geleden werd ik door het bedrijf APW gecontacteerd. Ze waren erin geïnteresseerd om de huur van de zendmast naast de kerk over te nemen. Samen hebben we een voorstel uitgewerkt waarbij we bepaalde renovaties en een investering in zonnepanelen hebben gefinancierd.” Omdat zonnepanelen onder de Europese doelstelling vallen om 20% van de energie uit hernieuwbare bronnen te halen, was het voor Gregorio Aiello een “gloeilamp”-moment om hun telecomactiva te kapitaliseren voor een investering in zonnepanelen die hun financiële positie aanzienlijk zou verbeteren.

De heer Aiello vervolgt: “Sinds ik in 2011 bij de kerk begon, was het me opgevallen dat er een enorme vrije ruimte was op het dak van de kerk, en dit gaf zeker de mogelijkheid om iets met groene energie te doen. Op dat moment besefte ik ook hoeveel de kerk maandelijks uitgaf aan de energierekening. Vanaf dat moment heb ik altijd gehoopt dat er een bedrijf geïnteresseerd zou zijn om zonnepanelen op ons dak te installeren. Tien jaar later had echter nog nooit iemand die eerste stap gezet. In 2020 heb ik zelf het initiatief genomen om samen met de acquisitiemanager van APW Belgium een kapitaal bijeen te brengen dat we voor die investering konden gebruiken. Nadat we de zonnepanelen hadden geïnstalleerd, ging onze rekening van € 870 naar € 50 per maand.”

Veel telecomverhuurders kennen de financiële mogelijkheden niet die de huurovereenkomst van hun zendmast kan bieden. Toen ze hem vroegen naar zijn indruk over de investering in zonnepanelen met betrekking tot de huidige energiecrisis, voegde Gregorio Aiello toe: “Ik wil graag reageren op de huidige situatie en de prijzen die er op dit moment worden gerekend, niet alleen voor energie, maar ook voor gas. Mensen zijn op hun hoede. Het is dankzij onze investering in de zonnepanelen dat we nog steeds de hogere gasprijzen kunnen betalen. We hebben dit nagegaan en als we geen zonnepanelen hadden geïnstalleerd, zouden we nu een maandelijkse rekening van ongeveer €2500 hebben. Ik kan dus gerust zeggen dat de beslissing om zonnepanelen op het dak te installeren één van mijn belangrijkste bijdragen is geweest hier in de kerk van de Italiaanse gemeenschap.”

Aanbevelen

Op de vraag of hij APW Belgium zou aanbevelen en de waarde die hun transacties kunnen bieden aan bestaande eigenaars van telecomsites, niet alleen voor investeringen in zonne-energie, maar ook voor investeringen in hun kernactiviteiten in het algemeen, antwoordt de heer Aiello: “Ik zou anderen zeker aanraden om dit te overwegen, en niet alleen aan bedrijven, maar ook aan gezinnen die momenteel hun lasten moeten verlichten vanwege de hoge prijzen waarmee ze nu worden geconfronteerd. Voor mij persoonlijk gaat het niet alleen om de financiële voordelen die de zonnepanelen bieden, maar ook de voordelen voor het klimaat speelden een grote rol in deze morele beslissing.” In dit verband verwacht de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement dat België tegen 2030 zijn aandeel van hernieuwbare energie in het totale energieverbruik met gemiddeld 13,7% zal verhogen.

Hoewel het land stimuleringsprogramma’s heeft geïmplementeerd om elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te bevorderen, kan het voor bepaalde segmenten van de bevolking moeilijk zijn om in dergelijke projecten te investeren. In Vlaanderen bijvoorbeeld, kost een kleine installatie van 10 kWp nog geen €25000 en kan meer dan 20000 kWh opwekken. Gezien de huidige markt zal de investering in relatief korte tijd worden terugverdiend, in sommige gevallen zelfs binnen de vijf jaar. Anderzijds zou een bedrijf met een dak van 1000m² ongeveer €150000 betalen voor een installatie die tot 123000 kWh zonne-energie per jaar kan produceren, wat met de geldende energiecijfers ergens in de buurt van €30000 per jaar oplevert. Die investering is binnen vijf jaar terugverdiend. Investeren in zonnepanelen is niet de enige optie voor een bedrijf. Integendeel, het verbeteren van de dakisolatie of een efficiënter verwarmingssysteem zijn veelvoorkomende alternatieven. Deze leveren de verhuurder niet alleen energiebesparingen op, maar het verbetert ook de algemene energie-efficiëntie. Dit maakt het onroerend goed waardevoller en interessanter om in te investeren. Al deze investeringen kunnen en worden mogelijk gemaakt met het kapitaal van APW Belgium.

Op voorwaarde dat er zich een gsm-antennet op uw eigendom bevindt, kan APW Belgium u een voorstel op maat aanbieden in ruil voor het recht om de lopende huur, die door de telecomhuurovereenkomst met de huurder van de mobiele operator gegenereerd wordt, te ontvangen.

APW is ervan overtuigd dat wanneer een verhuurder de telecomindustrie en de fijne kneepjes die relevant zijn voor hun specifieke telecom huurovereenkomst echt begrijpt, dat vrijwel iedereen zijn situatie zal verbeteren door samen te werken met APW, ongeacht hoelang hun zendmast blijft staan.

Om het volledige potentieel van uw site te verkennen en een teamlid een kijkje te laten nemen naar uw huurovereenkomst en een op maat gemaakt voorstel te maken voor uw specifieke geval, kunt u contact opnemen met Stijn Van Calster (Directeur) of zijn APW Belgium team op https://www.apwbelgium.be/nl/contact/, of u kunt bellen naar 03 547 01 15.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home