Oppo A74 5G review: een goede leerling, maar niet de beste van de klas

Oppo-A74 5G

Onder de A-serie smartphones van Oppo, vind je de A74 5G terug. De smartphone werd gelanceerd om 5G-technologie budgetvriendelijk en voor een breder publiek toegankelijk te maken. Gelukkig heeft het toestel nog meer in zijn mars.

In mei 2020 stak Oppo Samsung en Huawei de loef af door een samenwerking met Proximus aan te gaan, toen de operator zijn eerste 5G-abonnement aankondigde. Daarmee maakte de Chinese smartphonefabrikant zijn officiële intrede op de Belgische markt.

Een kanjer van een toestel

Met de A74 zakt de prijs voor 5G-connectiviteit tot 279 euro (incl. btw). Daarvoor krijg je – letterlijk – een kanjer van een toestel dat moeilijk met één hand te bedienen valt. Het scherm is 6,5 inch groot met een resolutie van 1.080 x 2.400 pixels en een refreshrate van 90 Hz. Die draagt bij aan een vlotte gebruikservaring, met vloeiende animaties tijdens het scrollen. De maximale schermhelderheid is 440 cd/m², wat gemiddeld is ten opzichte van budgettoestellen uit onze selectie. De moto g60S scoort met 493 cd/m² beter op dit vlak, terwijl de A32 (432 cd/m²) en A52 (333 cd/m² ) het dan weer met minder moeten stellen.  Het scherm biedt voldoende helderheid voor een zonnige dag.

Dankzij zijn glanzende behuizing ziet ons testmodel er degelijk en kwalitatief uit qua design, al zie je zonder hoesje snel vingerafdrukken. De A74 voelt bovendien licht aan, ondanks zijn iets zwaardere batterij van 5.000 mAh.

Budgetbeelden

De camera’s aan de achterkant van het toestel zijn prominent aanwezig, net zoals bij andere Oppo-modellen. De kwaliteit ervan is echter niet om over naar huis te schrijven. Wanneer we een foto trekken met weinig omgevingslicht, laat de camera het afweten. De fabrikant probeert de kwaliteit te compenseren door de 48 MP-hoofdlens te vergezellen van een ultragroothoekcamera van 8 MP, maar meer is in dit geval niet beter.

Oppo A74 foto 1

Wanneer je de AI-verfraaiing inschakelt, levert dat betere beelden op al zijn de kleuren net dat tikkeltje té verzadigd.

Oppo A74 foto 2

Je zal deze budgetvriendelijke smartphone waarschijnlijk niet kiezen omwille van zijn veelvoud aan camera’s. De bijkomende macro- en zwart-witlens van 2 MP is daarom als leuke extra ruim voldoende. Al bij al hadden we liever gezien dat Oppo al zijn moeite in één iets betere hoofdcamera had gestoken. Voor een selfie hier of daar, kan je de 16MP-lens aan de voorkant gebruiken. Daarnaast heb je nog enkele toffe functies zoals de nachtmodus en het stickerblad.

Nachtmodus

De nachtmodus van de Oppo A74 5G werkt echter niet optimaal. In de schemering zie je weinig verschil tussen een gewone foto en een nachtfoto.

Oppo A74 foto 3
Standaard
Oppo A74 foto 4
Nachtmodus

Probeer je de nachtmodus uit wanneer het helemaal donker is, zie je niets dan ruis. Het toestel schaf je dus best niet aan voor nachtfotografie, waar de Oppo Find X3 Neo wel goed op scoort.

Oppo A74 foto 5
Resultaat in pikdonker

Interne keuken

Oppo kiest aan de binnenkant voor een Qualcomm Snapdragon 480 5G. Die voorziet de fabrikant van 6 GB aan geheugen, 2 GB minder dan de 8 GB in de Oppo A94 5G. Dat is echter meer dan genoeg om je applicaties vlot te laten draaien en af en toe wat te gamen of streamen. Met een opslagcapaciteit van 128 GB heb je zeker ook voldoende ruimte voor de prijs die je betaalt.

Ten opzichte van vergelijkbare toestellen scoort de Oppo A74 5G gemiddeld, zowel op één als meerdere kernen.

Grafisch stelt de smartphone minder voor dan zijn concurrenten in deze reeks. Nochtans beschikt de chip in de A74 over een Adreno 619-GPU, net zoals de Nokia X10, G50 en de Samsung A52.

Snel laden, of niet?

Hoewel Oppo beweert dat je de A74 snel op kan laden, wijst onze test iets anders uit. Het duurt maar liefst 73 minuten om de batterij van van 0 tot 80 procent te vullen. Je kan dus niet snel je smartphone inpluggen voor je naar je werkt vertrekt, tenzij je een zeer vroege vogel bent. Dat is jammer, aangezien Oppo met andere smartphonemodellen bewijst dat het snelladen wel degelijk onder de knie heeft.

De meeste vergelijkbare toestellen zijn ook geen snelheidsduivels, bij de Samsung A32 heb je namelijk 92 minuten nodig, de Nokia X10 strandt op 64 minuten. Enkel  de Oppo A94 5G en de moto g60s kunnen wel een podiumplaats verwachten.

Software

Op de smartphone staat standaard Android 11 geïnstalleerd met Oppo’s ColorOS-schil erover. Hierdoor oogt de software visueel anders dan de pure Androidversie op bijvoorbeeld de Nokia-toestellen en kan je gebruik maken van gebarenbediening en de superenergiebesparingsmodus.

Of je de softwareschil een toegevoegde waarde vindt hebben, is vrij persoonlijk. Wij krijgen na een dag gebruik alvast gewenningsverschijnselen.

Verdict

De Oppo A74 5G is gelet op de prijs een toestel met prima specificaties. Ben je dus op zoek naar een niet al te duur toestel met voldoende mogelijkheden? Dan ben je bij de A74 aan het juiste adres. Ook bedrijven op zoek naar budgettoestellen voor medewerkers kunnen met dit toestel weinig fout doen.

.pro’s

  • Kwalitatief design
  • Hoge refreshrate voor vloeiende animaties
  • Voldoende opslagruimte

.contra’s

  • Grootte van het toestel
  • Niet snelladen
  • Cameraprestaties

De Oppo A74 5G is beschikbaar in Fluid Black en Space Silver.

Android updatebeleid: De Oppo A74 5G zal drie jaar lang beveiligingsupdates ontvangen, tot het voorjaar van 2024.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home