Motorola breidt Edge 30-reeks uit met Ultra, Fusion en Neo: kleurrijk, maar ook boeiend?

Hello Moto, Very Peri

Met een ultra-premium toestel aan een scherp prijskaartje wil Motorola laten zien dat het opnieuw met overtuiging in eerste klasse speelt. Twee kleinere broertjes moeten dan weer de harten van het grotere publiek stelen. De nieuwe telgen in de Edge 30-reeks lijken op papier in ieder geval alle juiste vakjes af te vinken.

In modestad Milaan onthult Motorola drie nieuwe toestellen in de Edge 30-reeks: de Motorola Edge 30 Ultra (899 euro), de Edge 30 Fusion (599 euro) en de Edge 30 Neo (399 euro). De locatie is toepasselijk: de smartphonebouwer pakt uit met smartphones die een duidelijke designtaal spreken en daar is het merk trots op. Minstens even belangrijk: onder een mooi nieuw jasje schuilt, op papier alleszins, knappe hardware.

Motorola lanceerde de Edge 30-reeks eigenlijk eerder dit jaar al. Toenmalig vlaggenschip Edge 30 Pro was in onze ogen toch minder professioneel dan de naam suggereerde. Vandaag onderneemt de fabrikant een nieuwe poging om hoofden te doen draaien in het premiumsegment. Niet alleen zit de Ultra in de line-up boven de Pro, de drie nieuwe telgen krijgen ook een uitgesproken en in onze ogen aantrekkelijke designtaal mee.

Motorola Edge 30 Ultra: op zoek naar de top

Met de Edge 30 Ultra wil Motorola laten zien dat het nog steeds weet wat een premiumtelefoon moet zijn. De smartphone heeft zijn naam niet gestolen: de specificaties komen vrijwel allemaal van het bovenste schap. De Ultra heeft een 6,67 inch Oled-display met een refresh rate van 144 Hz en een FHD+-resolutie. Motorola bouwt het toestel rond de Snapdragon 8+ Gen 1: het snelste paard uit de Qualcomm-stal. Het toestel krijgt naast 12 GB aan RAM en 256 GB opslaggeheugen nog een 4.610 mAh-batterij mee.

Opladen doe je met een 125 watt-lader die zowaar USB Power Delivery ondersteunt. Het blokje kan met andere woorden ook je laptop opladen. Onder andere Oppo en OnePlus ondersteunen die standaard met hun snelladers niet en kunnen hier iets van leren. Motorola claimt dat de smartphone na zeven minuten laden voldoende heeft om een volledige dag gebruik te faciliteren. Onze review binnenkort zal uitwijzen of die claim klopt.

Intrigerende camera’s

Premium smartphone staat vandaag haast synoniem voor knappe camera’s. Motorola imponeert met een hoofdcamera waarachter een 200 MP-sensor schuilt. Die is van de hand van Samsung en is met pixels van 2,45 µm één van de grootste op de markt.

lees ook

Oppo Find X5 Pro review: koning van de nacht

De software combineert informatie van ongeveer 16 pixels in één pixel voor 15 MP-foto’s die van uitstekende kwaliteit moeten zijn, ook bij weinig licht. In volledige resolutie kiekjes nemen, kan natuurlijk ook. Megapixels vertellen lang niet alles over de kwaliteit van een camera, maar de eerste tekenen zijn veelbelovend.

De breedhoeklens krijgt een 50 MP-sensor. “Vaak is de keuze voor foto met breedhoeklens een keuze voor een lagere kwaliteit met minder megapixels”, zegt Chase Weight, verantwoordelijk voor Global Product Marketing bij Lenovo. “Wij wilden geen compromissen maken.” Volgens onze berekeningen is 50 MP wel degelijk minder dan 200 MP, maar het lijkt er inderdaad op dat ook deze sensor hoofdcamera-waardig is.

De laatste lens biedt een 2X-zoom en dient eveneens voor portretfoto’s. Met 12 MP is de sensor erachter beslist minder indrukwekkend. Een f1/6-diafragma moet voor een lage scherptediepte zorgen, wat mooie en vage achtergronden mogelijk maakt.

Voor dit toestel garandeert Motorola drie OS-updates (lanceert met Android 12) en vier jaar aan beveiligingsupdates. Het totaalpakket spreekt ons aan, zeker wanneer we naar het prijskaartje kijken. De Motorola Edge 30 Ultra krijgt een adviesprijs van 899 euro mee. Dat is een stuk minder dan de alternatieven van Samsung of Oppo.

Langs de apex of kort door de bocht?

De vraag is waar Motorola de prijsbesparing vandaan haalt. Op het eerste zicht gaan er geen alarmbellen af. Het design oogt heel premium met glas aan de achterkant, en aluminium in het frame en aan het camera-eiland. Motorola kiest zelfs voor fijne details zoals stereo-luidsprekers.

lees ook

Motorola Edge 30 Pro review: pro-model met beperkt pro-gevoel

Kijken we een beetje verder, dan zien we wel enkele compromissen. Gorilla Glass 5 is bijvoorbeeld niet de stevigste optie uit het portfolio van Corning (Gorilla Glass Victus en Victus+ gaan met die eer lopen), maar extreem is het verschil niet. De FHD+-resolutie is ook iets lager dan bijvoorbeeld die van de Oppo Find X5 Pro. Bij kleine lettertjes merk je doorgaans wel de meerwaarde van WQHD+.

De relatief lage IP52-rating baart ons meer zorgen. Die impliceert dat de telefoon wel tegen stof kan, maar niet zo waterbestendig is. Concurrenten pakken uit met IP67 of IP68, wat aangeeft dat de telefoons onder de douche of zelfs in het zwembad mee mogen. Dat is voor de Edge 30 Ultra beslist niet het geval. Hopelijk impliceert dat niet dat het toestel buitensporig fragiel is. De bescheiden rating geldt trouwens voor alle nieuwe toestellen in de reeks.

Tot slot is de camera een groot vraagstuk. De sensor ziet er uitstekend uit, maar de kwaliteit van een smartphonefoto is ook sterk afhankelijk van de software en de kwaliteit van de lens zelf. Daarover verschaft Motorola niet al te veel details.

De Motorola Edge 30 Ultra lijkt desalniettemin een boeiende uitdager in het meest premium segment van de smartphonemarkt. Als het toestel na onze reviews even goed lijkt te presteren als Motorola belooft, zullen we onder de indruk zijn.

Motorola Edge 30 Fusion: prijs vs kwaliteit en design

Op het event lanceert Motorola ook de Edge 30 Fusion. Aan 599 euro zit die aan de bovenkant van het middensegment. Visueel lijkt het toestel sterk op zijn grote broer en ook functioneel zijn er gelijkenissen, al schudt Motorola de kaarten hier anders.

De Motorola Edge 30 Fusion is iets kleiner met een 6,55 inch-scherm en heeft een Qualcomm Snapdragon 888+ aan boord. Opslag en geheugen zijn wel identiek met 12 GB en 256 GB. De cameraselectie is echter helemaal anders. De hoofdsensor heeft 50 MP en wordt bijgestaan door een 13 MP-breedhoek/macrolens. Een derde camera op de achterzijde ontbreekt. Voor selfies geeft Motorola je 32 MP.

Verder is de batterij iets kleiner met 4.400 mAh en heeft dit toestel geen draadloze laadcapaciteit. In de toekomst wil Motorola die mogelijkheid wel naar alle Edge-toestellen uitrollen, maar dat is een beslissing die het bedrijf te laat in de designfase van deze telefoon heeft genomen.

Motorola Edge 30 Neo: Pantone-telefoon

Motorola lanceert tot slot nog de Edge 30 Neo samen met Pantone. Die kleurrijke samenwerking is een belangrijke kapstok van het lanceringsevent. Motorola wil een jonger publiek aanspreken en op het vlak van design een voortrekkersrol nemen. Dat de kleurkeuze van nieuwe toestellen gevalideerd wordt door Pantone, zou daarbij helpen. Wie de nieuwe toestellen ziet en paars denkt, hoeft hier niet van wakker te liggen. Herken je de kleur Very Peri, voel je dan vrij om enthousiast te worden.

Wij vinden het formaat van het toestel interessanter. Met een 6,28 inch-scherm (120 Hz) is de telefoon eigenlijk verrassend compact. Tijdens een demo past het ding zelfs in een vrouwenbroekzak, wat unaniem als spectaculair wordt bestempeld door de aanwezigen.

Het binnenwerk zal je niet van je stoel doen vallen, maar leest gezien het prijskaartje opnieuw fair. Denk aan een Snapdragon 696 aan de binnenkant, een 64 MP-hoofdcamera, 13 MP-breedhoek en macro-camera en een 32 MP-selfiecamera. Verrassend is dat 50 watt draadloos laden bij dit model wel opnieuw mogelijk wordt, terwijl het toestel 399 euro kost. Helaas kiest Motorola voor de Fusion en de Neo voor een beperktere updatebelofte: twee OS-updates (lanceert met Android 12) en drie jaar aan beveiligingsupdates.

Software en AI

Motorola stopt geen afzonderlijke hardwarechip in zijn toestel om de foto’s te ondersteunen, zoals Oppo met MariSilicon wel doet. De capaciteiten van de Snapdragons binnenin zouden volstaan om de software-algoritmes van Motorola te ondersteunen. Foto’s bij daglicht zien er tijdens een korte hands-on prima uit. De echte test volgt later, wanneer we de toestellen in uitdagende lichtomstandigheden kunnen gebruiken.

Motorola laat nog weten dat de MY UX-interface een visuele update krijgt die samenloopt met de Pantone-kleurboek. Verder krijgen de toestellen een nieuw font. Belangrijker dan likjes verf is de introductie van de Moto Strongbox. Dat is een geïsoleerde beveiligingsprocessor die los van de Qualcomm-SoC functioneert.

De Strongbox biedt een veilige enclave om gevoelige data op te slaan. Denk aan encryptiesleutels of biometrische data. In feite kan je de chip met een soort TPM-module bij laptops vergelijken. Motorola streeft verschillende certificaties na voor de beveiligingsoplossing, waaronder FIPS.

We gaan binnenkort grondig met de Motorola Edge 30 Ultra aan de slag. Hou ITdaily in het oog voor een review en ontdek of Motorola hier werkelijk een prijsbreker lanceert, dan wel een rad voor de ogen draait met mooie specificaties. Onze eerste indruk is alvast voorzichtig positief.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.