Motorola en Lenovo zetten de ThinkPhone in de markt als het toestel voor de zakelijke gebruiker. De ThinkPhone 25 trekt opnieuw zijn meest zakelijke jasje aan, maar het onderscheid met consumententelefoons blijft eerder beperkt.
De ThinkPhone zag in het begin van 2023 het levenslicht. De telefoon is een gezamenlijk product van Lenovo en Motorola en moet het moeder- en dochtermerk evenveel belichamen. Zeg dus niet Motorola ThinkPhone, maar ThinkPhone by Motorola. Zo staat het toch op de behuizing van het toestel. Anderhalf jaar later krijgt de ThinkPhone een opvolger met de naam ThinkPhone 25 (waarom niet gewoon ThinkPhone 2?).
Achter de ThinkPhone zit een duidelijke visie. De ThinkPhone moet exclusief een B2B-clienteel aanspreken. Je zal het toestel niet aantreffen in de winkelrekken tussen andere Motorola-telefoons. Toch is dat verhaaltje grotendeels marketing. Het eerste model was een uitstekende telefoon, maar had weinig unieke eigenschappen om het van andere premiumtelefoons die ook voor consumenten bedoeld zijn te onderscheiden. Na een duurtest van anderhalf jaar merkten we bij die eerste ThinkPhone bovendien op dat de connectie van de USB-C-poort onbetrouwbaar werd: jammer gezien de focus op zakelijke duurzaamheid.
Weet de opvolger het label ‘zakelijk’ meer in de verf te zetten? De prijs is alvast opvallend. In tijden waarin alles duurder wordt, kost de ThinkPhone 25 amper de helft van zijn voorganger (499 euro, excl. btw).
lees ook
ThinkPhone van Motorola review: maakt het Think-label een toestel ook zakelijk?
Getooid in het zwart
In het ontwerp van de telefoon heeft het moederbedrijf de doorslaggevende stem gehad. Motorola is dol op opvallende kleuren, maar Lenovo ziet het niet zitten om met Very Peri of koffiekleurige smartphones naar de B2B-markt te stappen. De ThinkPhone 25 is sober in het zwart gekleed en het logo is in de stijl van de ThinkPad-laptops. Verwacht geen vrouwenstem die vol enthousiasme Hello Moto roept bij het opstarten.
De ThinkPhone 25 zit aangenaam in de hand. Het 6,4 scherm is vlot bedienbaar en de smartphone voelt zeer licht. Licht betekent hier niet fragiel: het toestel heeft het MIL-STD 810H-certificaat waarmee het voldoet aan (sommige) militaire duurzaamheidseisen. Het frame is gemaakt uit aramidevezel die wel een stootje kan verdragen en het toestel is ook water en stofbestendig. Volgens de fabrikant kan het zelfs temperaturen tot -30°C verdragen.
Motorola trekt de resolutie een beetje op tot 1.220 x 2.670. De verversingsgraad zakt dan weer van 144 Hz naar 120 Hz. Dat is ergens vreemd, want ook goedkopere Motorola-toestellen ondersteunen een verversingsgraad tot 144 Hz, al heb je maar zelden de maximale waarde nodig. De hoge helderheid (tot 1.210 nits) maakt het toestel geschikt voor buitengebruik.
Noeste werker
Om de prijs van het toestel te drukken, is de ThinkPhone 25 uitgerust met een MediaTek 7300-processor. Dat is niet het snelste koerspaard uit de stal van de processormaker. Tel daar een eerder karige 8 GB RAM bij en je kan al voorspellen dat deze smartphone niet als kampioen uit de benchmarks zal komen.
De cijfers bevestigen de voorspellingen. Dat de eerste ThinkPhone er bovenuit steekt, hoeft niet te verwonderen, gezien dat model als een premiumtelefoon in de markt werd gezet. Maar ook in de vergelijking met prijsgenoten van andere merken, die geen zakelijke ambities hebben, toont de MediaTek-processor zich geen prestatiebeest. Het toestel zit op het niveau van de Motorola Edge 50 Pro.
Verwacht bijgevolg ook geen grafische topprestaties van de ThinkPhone 25. Het toestel loopt zelfs ver achter en het verschil met telefoons die aan een grafische chip van Qualcomm gekoppeld zijn, valt niet te negeren. De ThinkPhone 25 is geen smartphones voor wie 3D-games wil gaan spelen. In dagelijks gebruik zal je daar echter weinig van merken.
Dat de ThinkPhone 25 niet de beste gamingsmartphone is, hoeft geen probleem te zijn. Daar is hij helemaal niet voor bedoeld. Focussen we op de telefoon als productiviteitstoestel, krijgen we een heel ander verhaal. In simulaties van professioneel gebruik, zoals browsen en documenten verwerken, is de ThinkPhone 25 net één van de uitblinkers.
Kijk vooral ook naar de scores voor videobewerking. Ondanks de beperkte grafische capaciteit van de MediaTek-chip scoort de ThinkPhone 25 beter dan de andere toestellen in deze test. Net als bij zijn voorganger zit hard werken ingebakken in het DNA.
Batterij en opladen
De batterij heeft een capaciteit van 4.310 mAh. Op papier is dat geen grote batterij, maar hoe de processor ermee omspringt heeft een grotere impact op de batterijduur. Volgens Motorola is een batterijduur tot 34 uur mogelijk, maar dat is enkel in een scenario waarin je het toestel amper gebruikt. Bij zeer intensief gebruik komen we aan ongeveer 13,5 uur: een gemiddelde score.
Motorola is zo vriendelijk om een 68 W oplader mee in de doos te stoppen: dat is niet meer zo gebruikelijk. Nog beter is dat Motorola niet goochelt met eigen oplaadstandaarden maar universele standaarden ondersteunt. De meegeleverde oplader kan je perfect voor andere toestellen gebruiken. Hoewel de Motorola Edge 50 Pro bijvoorbeeld aan 125 W kan laden, haalt de ThinkPhone 25 degelijke laadtijden, zeker als je Samsung- of Google Pixel-telefoons gewoon bent.
Camera’s
De Thinkphone 25 krijgt een welgekomen aanpassing in het camera-eiland. De nutteloze macrocamera maakt plaats voor een telefotocamera (10 MP, f/2.0), wat binnen dit prijssegment ambitieus is. Daarmee pakt Motorola een grote tekortkoming van het eerste toestel aan. Ingezoomde foto’s zien er stukken beter uit.
Fotografie is eerder bijzaak voor de ThinkPhone, voelen we. De hoofdcamera (50 MP, f/1.8) doet het overdag goed. Het donkergroen van kerstbomen blijkt een moeilijke kleur te zijn, maar verder is de scherpte van de foto’s in orde en zijn andere kleuren correct weergeven. De groothoekcamera (13 MP, f/2.2) is verre van een topper, maar levert bij daglicht nog net aanvaardbare resultaten af.
Wanneer het donker wordt, laten de camera’s snel hun mankementen zien. De algoritmen van de hoofdcamera gaan in overdrive om de foto bij te lichten. Het spijtige gevolg is een geforceerd effect dat pijn doet aan de ogen. Bij de groothoekcamera is het omgekeerde waar en is er van correctie geen sprake. Dit maakt de beelden dan weer veel te wazig.
De selfiecamera (32 MP, f/2.4) vervult een belangrijke functie in het verkooppraatje van Lenovo. Via de Smart Connect-software kan je de camera gebruiken als webcam tijdens videogesprekken.
Synergie
Op vlak van hardware presteert de Thinkphone 25 zoals je van een smartphone van 499 euro mag verwachten. Aan dit prijskaartje levert Motorola zelfs een zeer capabel toestel af, zonder ergens in uit te blinken weliswaar. Het is dan ook vooral in de software dat de ThinkPhone 25 het verschil moet maken en het label van ‘zakelijke telefoon’ verdienen.
De Smart Connect-app is daartoe de sleutel, vroeger bekend onder de naam Ready For. Met de app leg je verbinding tussen je telefoon en je pc. Bij de ThinkPhone review merkten we storende compatibiliteitsproblemen wanneer we de app op een niet-Lenovo-pc gebruikten, maar nu werkt het naadloos met een Microsoft Surface.
De koppeling tussen pc en smartphone is snel opgezet om de mogelijkheden van Smart Connect te verkennen. De app heeft enkele handige toepassingen, zoals het uitwisselen van bestanden tussen beide apparaten. Mobile Desktop tovert je telefoon om tot een virtuele desktop en biedt zeker meerwaarde als je dit op een groter scherm kan projecteren. Andere opties zijn onder meer het aanmaken van een hotspot of je frontcamera gebruiken als webcam.
Smart Connect werkt uitstekend, maar er zijn weinig toepassingen die je op dagelijkse basis zal gebruiken. Veel van de functionaliteiten zitten ingebakken in de standaard Telefoonkoppeling-app van Windows die door menig ander fabrikant wordt omarmd en met eender welk toestel zal werken. De integratie met Smart Connect maakt de ThinkPhone niet uniek.
Beveiligd fort
Digitale beveiliging is vandaag voor iedere organisatie een aandachtspunt (of zou dat moeten zijn) en hier speelt de ThinkPhone handig op in. Moto Secure is het centrale beveiligingsdashboard van je toestel. Hier worden alle veiligheidsfuncties in een net overzicht gebundeld. Dat zijn over het algemeen standaard ingebakken functies in Android, maar Moto Secure maakt het wel eenvoudig om ze te vinden en correct in te stellen.
Via het dashboard kan je onder meer bestanden of applicaties in een beveiligde map stoppen. Zo worden ze met een pincode beveiligd. Stel dat je toestel in verkeerde handen valt, dan zijn die bestanden daarvan afgeschermd. Onder de motorkap zorgt Moto KeySafe voor een extra laag beveiliging op chipniveau. Dit zijn nuttige functies, maar opnieuw niet exclusief voor de ThinkPhone.
Het toestel wordt tenslotte vijf jaar lang van beveiligingsupdates voorzien die bovendien frequent uitrollen. Dit is gezien het prijskaartje van de ThinkPhone 25 een uitstekend updatebeleid, maar we dienen op te merken dat Samsung en Google dat ook voor hun goedkopere toestellen aanbieden. Google doet zelfs beter met zeven jaar voor de Pixel 8a. Net dit was een aspect waarin de ThinkPhone 25 zich had kunnen onderscheiden.
Zakelijk, maar niet uniek
We blijven bij dezelfde conclusie als anderhalf jaar geleden. Het toestel heeft een zakelijke uitstraling en scoort met de ingebakken focus op productiviteit en beveiliging. De prijs maakt het toestel een interessante aanvulling op het eerste model. Voor zijn prijs is de ThinkPhone 25 een uitstekende smartphone.
Maar is het verschil zoveel groter dan andere toestellen die zich niet als ‘zakelijk’ profileren? Dat niet. Onder de motorkap is de ThinkPhone 25 een doodgewone smartphone en ook de functionaliteit die wordt aangeboden is niet uniek. Het ThinkPhone-verhaal klinkt marketingtechnisch mooi, maar in de praktijk is de lijn tussen wat consumenten en professionals van hun smartphone verlangen zeer dun.
De ThinkPhone 25 by Motorola is verkrijgbaar voor 499 euro, excl. btw. De fabrikant belooft vier OS-updates en vijf jaar beveiligingsupdates vanaf de lancering op 30 september. De wettelijke garantietermijn bedraagt 2 jaar.
.pro’s
- Stevig beveiligd vanbuiten en vanbinnen
- Goede prestaties voor zakelijk gebruik
- Snelladen met Power Delivery
- Vlotte verbinding met pc via Smart Connect-app
.contra’s
- Beperkte grafische capaciteit
- Camera’s overtuigen niet
- Zakelijke functies zijn niet uniek