iOS 12 beschikbaar voor iPhone en iPad: dit moet je weten voor je updatet

apple ios 12

Apple heeft maandagavond de finale versie van iOS 12 officieel beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. Tijd om onmiddellijk te updaten, of kijk je de kat beter nog enkele dagen/weken uit de boom?

Hoewel iOS 12 op het eerste zicht niet zo veel vernieuwingen toevoegt, is het toch een belangrijke update voor het mobiele besturingssysteem. Apple nam met deze versie de tijd om vooral onder de motorkap schoon schip te maken. “Voor iOS 12 zetten we dubbel zo hard in op prestaties”, zei Apples softwarebaas Craig Federighi daarover op het podium van WWDC eerder dit jaar.

Betere prestaties

Dat iOS 12 op de nieuwe iPhone Xs, Xs Max en iPhone Xr supersnel aanvoelt, spreekt voor zich. Apple maakt zich evenwel sterk dat ook oudere modellen een pak sneller aanvoelen met de update.

Eigen tests van het bedrijf met een iPhone 6 Plus wijzen op een prestatiewinst van 40 procent bij het openen van apps, 50 procent bij het oproepen van het toetsenbord en 70 procent bij het opstarten van de camera. De eerste ervaringen van reviewers met de publieke bèta, lijken die cijfers te ondersteunen. Verder is het OS nog beter geoptimaliseerd om de balans te vinden tussen prestaties en batterijleven.

Nieuwe functies

Een overzicht van de meer zichtbare vernieuwingen in iOS 12 vind je in dit artikel. Het nieuwe besturingssysteem brengt onder meer gegroepeerde notificaties, een verbeterde Siri, nieuwe Animoji en verhoogde security met zich mee. Normaal zouden ook FaceTime-groepsgesprekken deel uitmaken van de update, maar die functie wordt nog even achtergehouden.

iOS Screen Time

Screen Time in iOS 12

De meest opvallende toevoeging is Screen Time. Dat presenteert een dashboard van hoeveel tijd je op je iPhone spendeert, welke apps je het meest gebruikt en hoeveel meldingen je ontvangt. Op basis van die informatie kan je de controle over je smartphonegebruik (of dat van je kinderen) weer in eigen handen nemen en bijvoorbeeld een dagelijks tijdslimiet opleggen voor bepaalde apps.

Op het moment dat je dit leest, hebben al miljoenen iPhones en iPads de overstap gemaakt naar iOS 12. Heb jij nog niet geüpdatet? Lees dan vooral eerst nog even verder.

Compatibele toestellen

Apple doet zijn best om met elke grote update nog zoveel mogelijk oudere hardware te ondersteunen, maar doorgaans vallen elk jaar wel een aantal modellen uit de boot. Dat is deze keer niet het geval: als je iPhone of iPad nog overweg kan met iOS 11, kan je ook aan de slag met iOS 12.

Dit is de volledige lijst van ondersteunde apparaten:

  • iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s
  • iPad Pro 2 (12,9 inch), iPad Pro (12,9 inch), iPad Pro (10,5 inch), iPad Pro (9,7 inch), iPad (6de gen), iPad (5de gen), iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2
  • iPod touch (6de gen)

Voor je updatet

Voor je updatet zijn er een paar zaken die je kan doen om niet tegen onaangename verrassingen aan te stoten. Er kan altijd onverhoopt iets verkeerd gaan, met dataverlies als gevolg. Maak daarom een reservekopie met iTunes of iCloud als je nog geen automatische back-ups hebt ingeschakeld. De instructies voor beide methoden vind je hier terug.

Daarnaast is het een goed idee om voor de update een kleine lenteschoonmaak uit te voeren. iOS 12 heeft weliswaar niet zo veel vrije opslagruimte nodig als sommige updates in het verleden, maar een nieuw besturingssysteem vraagt om een frisse wind. Nu is een goed moment om apps en bestanden die je toch nooit gebruikt van je apparaat te verwijderen.

Updaten of wachten?

In principe worden iOS-updates automatisch aangeboden, maar om de servers niet te overbelasten gebeurt dat gefaseerd. Daardoor moet je soms wat langer wachten voordat de update op jouw apparaat verschijnt. Je kan altijd handmatig controleren of er een update beschikbaar is door in de instellingen te navigeren naar ‘Algemeen’ > ‘Software-update’.

Is het een goed idee om meteen te updaten? Afgaande op ervaringen met de publieke bèta draait iOS 12 behoorlijk stabiel, met uitstekende prestaties en geen merkbare (negatieve) impact op het batterijleven. Dat gezegd zijnde, zou het zeker niet de eerste keer zijn dat er in de finale versie van een iOS-update alsnog een paar bugs opduiken. Als betrouwbaarheid voor jou belangrijk is, doe je er goed aan om minstens een paar dagen af te wachten.

Hou er tot slot rekening mee dat je eerst afstemt met je IT-departement alvorens te upgraden, wanneer je de iPhone of iPad in een BYOD-omgeving gebruikt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home