Getronics: incubators binnen bedrijven belangrijk voor innovatie

incubator iot

Hoe kan je als bedrijf ervoor zorgen dat je niet in slaap dommelt? Getronics pakt dat aan met verschillende incubators. Drie labo’s in Europa focussen zich drie maanden lang op één specifiek onderwerp. Daarna volgt de evaluatie en eventuele schrapping of introductie van het project binnen het bedrijf.

De werkplek van vandaag ziet er ongeveer hetzelfde uit als vroeger, maar achter de schermen is er bijzonder veel veranderd. De laptops en smartphones blijven belangrijk vandaag voor bedrijven, maar daarnaast komt er veel meer bij kijken op IT-vlak. Er zijn vijf pilaren om onder te werken: security, smart work, applications, multi-cloud management en unified experience. Veel buzzwords in één opsomming.

Buzzwords

De digitale werkplek van vandaag vraagt constante verbeteringen en evoluties. Sofie De Vos, Director Global Porftolio & Innovations bij Getronics. “We zijn al met deze werkplek bezig sinds er nog typmachines op kantoor stonden. De infrastructuur is altijd al belangrijk geweest voor ons. Vandaag gaat het om veel meer dan enkel on-premise IT-apparatuur. Vooral op Internet of Things (IoT) is er een bijzonder grote focus vandaag.”

Edge computing groeit aan populariteit en maakt deel uit van de werkplek van vandaag.

IoT is nog zo’n buzzword dat te pas en te onpas wordt misbruikt, maar in deze situatie mag het wel. Je kan vandaag met sensoren heel wat innovaties realiseren. Bovendien moet al die data ook worden verwerkt. In plaats van alles naar de cloud te sturen, is het dikwijls interessanter om het grootste deel on-premise te verwerken. Edge computing groeit aan populariteit, wat in feite ook deel uitmaakt van de werkplek vandaag.

End-to-end

Vandaag heeft Getronics een portfolio dat end-to-end alle domeinen omvat op IT-vlak. Dikwijls wordt IT vandaag geblokkeerd door legacy hardware, maar dat wordt opgelost door een compleet platform neer te zetten. De term ‘digitale transformatie’ wordt regelmatig in de mond genomen, nog zo’n buzzword. Maar de enorme trend van IoT zorgt ervoor dat iedereen moet blijven innoveren. Incubators binnen bedrijven kunnen daarin helpen.

“Drie maanden lang mag elke incubator een specifiek project uitwerken,” zegt De Vos. “Elk project heeft een duidelijke goedkeuring van de raad van bestuur en een duidelijk onderwerp of concept. Wij hebben drie labo’s actief: Londen (UK), Valladolid (Spanje) en hier in Diegem (BE).” Elke incubator krijgt zijn eigen onderwerp en werkt onafhankelijk van elkaar benadrukt Gunther Horemans, Innovations Manager bij Getronics. We zoeken naar oplossingen die we daarna kunnen integreren in de werkplek.

 

incubator iot

 

Drie Incubators

De incubator in Diegem heeft een focus op IoT om de ervaring van de bezoeker en werknemer te verbeteren. Door verschillende partnerships met hardwarefabrikanten testen ze op dit ogenblik een specifieke wayfinding-toepassing. Zo werken ze bijvoorbeeld aan een slimme manier om genodigden een tour te geven aan het bedrijf op een interactieve manier. Dezelfde techniek kan ook worden gebruikt om de diverse temperatuurverschillen binnen een bedrijf aan te geven. Zo kan je van flexplek veranderen naar een warmere of koudere hoek van het kantoor.

We zijn in nauw contact met onder andere Microsoft om onze ideeën voor te stellen zodat ze die kunnen meenemen in toekomstige updates.

Wayfinding kan ook worden gebruikt om direct te laten zien of die persoon aanwezig is op kantoor. Je zou zelfs met een app perfect naar die persoon kunnen navigeren dankzij wifi-punten over het hele gebouw.

Horemans bevestigt wel dat voor heel wat zaken ook de medewerking nodig is van softwarepartners. “We zijn in nauw contact met bijvoorbeeld Microsoft om onze ideeën voor te stellen zodat ze die kunnen meenemen in toekomstige updates. We zijn afhankelijk van tal van ecosystemen om zulke slimme toepassingen te realiseren binnen IoT.”

Drie maanden

Deze incubators zorgen ervoor dat Getronics met een frisse blik naar de werkplek blijft kijken. De projecten die eruit voortkomen, zijn middelen die worden toegereikt aan bedrijven. “Het is niet de bedoeling om de technologie zelf aan te bieden. We kijken naar oplossingen en hoe we die binnen bedrijven kunnen integreren,” zegt Horemans.

De verschillende incubators werken niet met elkaar, omdat ze aan verschillende ideeën werken. Heel af en toe zitten ze samen om te kijken of twee projecten elkaar niet kunnen versterken, maar dat wordt maar minimaal gedaan. Het moet een incubator blijven met een eigen idee dat niet teveel wordt beïnvloed door externe factoren. Ze willen geen monolithische oplossingen.

Na drie maanden is het gedaan en worden de resultaten voorgelegd.

“Na drie maanden is het overigens gedaan en worden de resultaten voorgelegd. Wanneer ze goed zijn, integreren we ze in ons portfolio. Andere projecten worden geschrapt en maken plaats voor nieuwe ideeën,” zegt De Vos. “De denkoefening start vanuit een smart workplace. De incubator in Londen werkt rond data en analytics. Daar onderzoeken ze hoe data mining sales kan verbeteren. Dat onderzoek gebeurt wel met de werkplek in het achterhoofd. Het is niet de bedoeling om technologie te integreren omdat het technologie is.”

De incubator in Valladolid werkt aan een mobiele applicatie. Het resultaat moet een eigen app worden voor werknemers.

Innoveren

Horemans benadrukt dat het geen competitie mag zijn tussen de incubators. “Ieder krijgt zijn apart onderwerp, maar er is wel harde concurrentie binnen elke incubator. Verschillende ontwerpen en ideeën kunnen worden voorgesteld, maar uiteindelijk wordt er maar één aanpak uitgewerkt tot een volwaardig resultaat.”

Met deze incubators wil Getronics zichzelf niet in slaap wiegen en blijven innoveren om bedrijven de meest optimale werkplek te geven. De Bottega-groep heeft Getronics overnomen in 2017 en heeft een ambitieus groeitraject uitgetekend tot 2020. CEO Nana Baffour benadrukt de convergentie tussen werkplek, applicaties en cloud de belangrijkste groeipijler is om globaal te groeien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home