Focust Microsoft voortaan op één grote Windows 10-update per jaar?

windows 10

Windows 10 Insiders hebben verwarrende dagen achter de rug. Slow Ring-testers kunnen vandaag aan de slag met de Windows 10 May 2019 Update (19H1) terwijl de Fast Ring-testers ineens met build 20H1 aan de slag kunnen. Waar is 19H2, de grote Windows 10-update van dit najaar?

Windows Insiders, publieke bèta-testers die zich specifiek hebben ingeschreven in het Windows 10-programma, worden vandaag verdeeld in twee groepen: Fast Ring en Slow Ring. De Fast Ring is bedoeld voor iedereen die de laatste nieuwe functies wil testen en geen schrik heeft van bugs. De Slow Ring is bedoeld voor testers die liever met een stabielere versie aan de slag gaan.

De Windows 10 May 2019 Update wordt op dit ogenblik getest door de Slow Ring Windows Insiders. Microsoft neemt deze keer ruim de tijd om alle bugs plat te trappen en verwacht een testperiode van één maand voordat de update publiek beschikbaar is voor iedereen om te downloaden. Daarna schuiven de Slow Ring Windows Insiders verder naar het volgende testproject.

Fast Ring

Van zodra een grote Windows 10-update bijna klaar is, krijgen Fast Ring-testers de kans om Skip Ahead te kiezen om al met de volgende update aan de slag te gaan. In een latere fase worden die opnieuw samen gebracht met de Fast Ring-testers en lopen beide synchroon tot er opnieuw een grote Windows 10-update bijna klaar is.

 

Van zodra een grote Windows 10-update bijna klaar is, krijgen Fast Ring-testers de kans om ‘Skip Ahead’ te kiezen.

 

Grote Windows 10-updates verschijnen vandaag twee keer per jaar. Microsoft labelt die als 19H1 en 19H2 dit jaar, waarbij H1 duidt op de eerste jaarhelft en H2 op de tweede jaarhelft. Wanneer we over 20H1 spreken, gaat het om de grote Windows 10-update die begin 2020 wordt gelanceerd. Heel soms zie je ook een buildnummer staan. De Windows 10 October 2018 Update is build 1809 (2018, 9de maand) en de Windows 10 May 2019 Update is build 1903 (2019, 3de maand).

Ben je nog mee? Goed, want vanaf hier wordt het complexer. Begin februari konden Fast Ring-insiders de Skip Ahead-optie kiezen om met de volgende grote update aan de slag te gaan. Je zou verwachten dat het gaat om release 19H2, maar Microsoft verwijst de Insiders ineens naar release 20H1. Vandaag worden de Fast Ring-testers opnieuw samengebracht met de Skip Ahead-optie, allemaal richting 20H1. Over 19H2 houdt Microsoft het voorlopig stil met uitzondering van één tweet afgelopen vrijdag:

 

 

Windows 10 19H2

Het lijkt alsof Windows 10 19H2 niet zal gebeuren, maar de tweet hierboven bewijst het tegendeel. Vanaf hier is het pure speculatie, maar we vermoeden dat Microsoft flink gas terug heeft genomen sinds de dramatische uitrol van de Windows 10 October 2018 Update. De komende Windows 10 May 2019 Update stond al in de steigers en werd volop doorontwikkeld, maar voor de 19H2-versie wordt de handrem opgetrokken.

De kans is groot dat Microsoft het geweer van schouder wisselt en niet meer jaarlijks twee grote updates plant. Het resultaat daarvan is een grote jaarlijkse update elk voorjaar (de aankomende 20H1-versie) terwijl het najaar eerder nieuwe functies brengt zonder teveel onder de motorkap te veranderen.

Dit tempo zal door bedrijven worden toegejuicht die nu volop in de migratie zitten van Windows 7 naar Windows 10. De officiële ondersteuning van Windows 7 loopt op 14 januari 2020 af. Bovendien heeft Microsoft vorig jaar nog laten weten dat Windows 10 Enterprise en Education voortaan 30 maanden ondersteuning genieten in plaats van 18 maanden. Dit geld wel enkel voor de xxH2-versies die telkens in het najaar staan gepland. Rekening houdend met een uitrol van zes maanden voor een update, krijgen bedrijven drie jaar ondersteuning van Microsoft.

 

Bron: Microsoft

Azure

Voor bedrijven een gat in de lucht springen met de nieuwe regeling, zou het ook zomaar kunnen dat dit een eenmalige stap is van Microsoft. Volgens ZDNet is er een belangrijke reden waarom Fast Ring-testers al direct met versie 20H1 aan de slag kunnen: Azure. Begin vorig jaar heeft Microsoft een grondige reorganisatie uitgevoerd binnen Azure en Windows.

Azure gebruikt vandaag een zwaar gemodificeerde versie van Windows 10 Server als de kern van het platform. Het team achter het Windows Core OS heeft nooit echt prioriteit gegeven aan Azure. De focus was eerder Windows client, Server en Xbox. Dat verandert dit jaar al met de Windows 10 May 2019 Update. Voor het eerst zal het Azure-team de kern gebruiken van het OS (waaronder kernel, file system en networking stack).

 

Met de verhuis naar Azure bestaat de kans dat 2019 een transitiejaar is en 2020 opnieuw twee grote Windows 10-updates brengt.

 

Vanaf nu zal het Azure-team voortaan de Windows core-functies bouwen. Volgens ZDNet wordt de volgende 19H2-versie gebaseerd op de Windows 10 May 2019 Update en krijgt de 20H1-versie pas een volledig nieuw core OS-platform. De kans bestaat dat door de verhuis naar het Azure-team 2019 een transitiejaar is en 2020 opnieuw twee grote Windows 10-updates op de kaart staan.

Vandaag bestaat er geen duidelijkheid over wat voor de tweede jaarhelft van 2020 gepland staat. Het is wel duidelijk dat de 19H2-versie maar een kleine update zal worden aangezien de Fast Ring-testers de versie overslaan en direct naar versie 20H1 worden gepromoveerd. We hopen voor bedrijven dat Microsoft deze aanpak ook de komende jaren hanteert, maar de kans is even groot dat 2019 een transitiejaar is en 2020 opnieuw het bekende stramien volgt van afgelopen jaren. De tijd zal het uitwijzen.

 

Gerelateerd: Windows 10 May 2019 Update geeft gebruikers opnieuw controle over updates

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home