Eerste chips met ARMv9-architectuur focussen op laptops, smartphones en alles tussenin

ARM traject

Arm, leverancier van blauwdrukken voor ARM-chips, toont de eerste chips die de fonkelnieuwe ARMv9-architectuur gebruiken. De focus is breed en gaat van smartphones tot laptops.

Eind maart lanceerde ARM voor het eerst in meer dan 10 jaar een nieuwe chiparchitectuur: ARMv9. Die zal aan de basis liggen van toekomstige microchips gebouwd op ARM, zowel in telefoons als in computers, servers en andere hardware. De architectuur is een belangrijke basis, maar nu maakt Arm ook de blauwdrukken bekend van nieuwe chips waarmee fabrikanten als Samsung, Qualcomm of Fujitsu aan de slag kunnen.

ARMv9 architectuur

Het topmodel, de ARM Cortex-X2, is een CPU-kern die schaalt van premium smartphones tot laptops. Het biedt volgens Arm een prestatieboost van 30 procent vergeleken met de huidige high-end Android smartphones die een Snapdragon 888 aan boord hebben op basis van de ARM Cortex-X1.

Nieuwe big.LITTLE bouwstenen

Voor mainstream-toestellen heeft Arm ook heel wat nieuwigheden in petto. Het big.LITTLE-principe waarbij snelle (grotere) kernen worden bijgestaan door energiezuinige (kleinere) kernen, krijgt nieuwe componenten. De ARM Cortex-A710 is de eerste nieuwe ARMv9 ‘big’-kern die 10 procent sneller is dan de huidige Cortex-A78 terwijl het 30 procent energie-efficiënter presteert. De ARM Cortex-A510 is de eerste nieuwe ARMv9 ‘little’-kern die 35 procent beter presteert dan zijn voorganger die inmiddels al vier jaar oud is.

Volgens Arm verdrievoudigt de Cortex-A510 ook de machine learning-prestaties. De chip is bijna even snel als een ‘big’-kern enkele jaren geleden en opent hiermee de deur naar snellere en slimmere technologie in kleine apparaten binnen IoT.

ARMv9 architectuur

Vandaag zijn al heel wat ARM-chips 64-bit, maar tegen 2023 wil ARM enkel nog maar 64-bitontwerpen leveren voor big.LITTLE-chips. Het werkt vandaag al samen met partners om een einde aan 32-bitapps te breien tegen eind 2021.

GPU en interconnects

Samen met de nieuwe CPU-componenten lanceert Arm ook een aantal nieuwe blauwdrukken voor hun Mali GPU-lijn. Het topmodel, de Mali-G710, presteert tot 20 procent sneller bij intensieve taken en tot 35 procent in machine learning. De focus ligt hier op Chromebooks en high-end smartphones. De Mali-G610 is een goedkoper alternatief terwijl Mali-G510 mid-range smartphones een verdubbeling in prestaties moet geven op grafisch niveau terwijl het 22 procent energiezuiniger is.

ARMv9 architectuur

Aan de onderkant is er de Mali-G310 die voor het eerste de ARM Valhall-architectuur introduceert in een instap-GPU. Dit moet voor betere prestaties zorgen in onder andere budgetsmartphones en smartwatches.

De nieuwe CoreLink CI-700 en CoreLink NI-700 interconnects koppelen de CPU, GPU en netwerkcapaciteiten aan elkaar. Beide ondersteunen de nieuwe ARMv9-architectuur en bieden meer bandbreedte aan een lagere latency.

Arm maakt zelf geen chips maar levert de blauwdrukken aan fabrikanten zodat ze ermee aan de slag kunnen. Fabrikanten zoals Samsung gebruiken deze plannen om eigen chips op de markt te zetten terwijl bijvoorbeeld Qualcomm en Fujitsu met eigen ontwerpen werkt en hun designs compatibel maakt met ARM-blauwdrukken. Verwacht de eerste chips met de nieuwe ARMv9-architectuur pas ten vroegste begin 2022 in nieuwe smartphones, laptops en andere hardware.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.