Arm lanceert eerste nieuwe chip-architectuur in een decennium

Arm lanceert de Armv9-chiparchitectuur. Die zal aan de basis liggen van toekomstige microchips gebouwd op ARM, zowel in telefoons als in computers, servers en andere hardware.

Arm introduceert een nieuwe chiparchitectuur gebaseerd op ARM. Het bedrijf, dat de ARM-licentie exploiteert en chipdesigns ontwikkelt waarvan andere bedrijven gebruik maken, vernieuwt de achterliggende architectuur met het oog op de toekomst.

Vandaag zijn ARM-microchips gebaseerd op de Armv8-designs van het bedrijf. Arm v8 bewijst al tien jaar dienst. Je vindt de chips onder andere terug in smartphones maar ook laptops, servers en zelfs supercomputers zoals de Fugaku-machine van Fujitsu. De komende jaren wordt de achterliggende basis van nieuwe chips Armv9. Arm introduceert vernieuwingen in drie belangrijke domeinen: beveiliging, AI en algemene computerkracht.

Beveiliging en AI

Wat beveiliging betreft stopt Arm de nieuwe Confidential Compute Architecture (CCA) in de chipdesigns. CCA introduceert het concept van dynamisch gecreëerde Realms. In die Realms wordt code op een veilige en beschermde manier uitgevoerd. De berekeningen en data in zo’n Realms zijn onzichtbare voor andere toepassingen, zelfs wanneer die met hoge privileges op een systeem draaien. CCA doet denken aan de enclaves van Intel of SME bij AMD.

Voor AI bouwt Arm verder op zijn samenwerking met Fujitsu. Armv9 bevat een nieuwe versie van de Scalable Vector Extension (SVE)-technologie. SVE ligt aan de basis van de Fugaku-supercomputer en verbetert de verwerkingscapaciteiten in een heel aantal scenario’s. De technologie versnelt onder andere machine learning en digital signal processing in een veelvoud aan toepassingen. Dat moet geavanceerdere machine learning workloads die lokaal draaien mogelijk maken.

Algemene rekenkracht

Tot slot verwacht Arm dat Armv9 de algemene rekenkracht van de chips een flinke boost zal geven. Over de komende twee generaties verwacht het bedrijf dat zijn microchips 30 procent beter zullen presteren dan huidige exemplaren. Dat cijfer geldt zowel binnen de smartphonemarkt als voor infrastructuur-processors in servers. Arm maakt zich hiermee sterk dat het sneller evolueert dan x86.

Armv9 wordt de basis voor alle toekomstige ARM-designs. De moderne architectuur speelt in op het momentum dat ARM momenteel kent in de markt. In zowat alle sectoren die traditioneel door x86 werden gedomineerd bestaan er vandaag ARM-alternatieven. Op de mobiele markt na gaat het om nichetoepassingen, maar het belang van die niche groeit zienderogen. Denk maar aan AWS dat met zijn ARM-gebaseerde Graviton 2-chips in de roos schoot, of Apple dat zijn zelf ontwikkelde MacBook-chips op ARM-baseerde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home