Apple lanceert macOS Catalina: dit zijn de grootste vernieuwingen

macos catalinaApple heeft zijn nieuwste desktopbesturingssysteem macOS 10.15 Catalina algemeen beschikbaar gemaakt. Naast nieuwe functies als Sidecar, Voice Control en Catalyst, heeft Apple het aloude iTunes opgesplitst in drie afzonderlijke apps: Music, Apple TV en Podcasts.

De gratis software-update is voorzien van tal van nieuwe functies, die veelal op het gebied van entertainment voor de nodige veranderingen zorgen. Zo is iTunes als begrip geschrapt en opgedeeld in drie afzonderlijke apps, die het mogelijk maken muziek, tv-programma’s, films en podcasts op de Mac af te spelen.

Music, Apple TV en Podcast

De Music-app beschikt over ruim 50 miljoen liedjes, afspeellijsten en videoclips. De kracht van de Apple TV-app zit hem in het samenbrengen van Apple TV-kanalen, gepersonaliseerde aanbevelingen en meer dan 100.000 iTunes-films en tv-programma’s, die gehuurd of gekocht kunnen worden. Bovendien is Apple TV+, de video-abonnementsservice van Apple, vanaf 1 november ook beschikbaar in de Apple TV-app voor Mac.

De Apple Podcasts-app brengt de gebruiker automatisch op de hoogte wanneer er nieuwe afleveringen van een favoriete podcast beschikbaar zijn. Er zijn al meer dan 700.000 podcasts waaruit gekozen kan worden, die door Apple vindbaar worden gemaakt via showcategorieën, samengestelde collecties en geavanceerde zoekhulpmiddelen. Dat maakt het eenvoudig om afleveringen te zoeken op actuele gebeurtenissen, mensen en zelfs zinnen.

Catalina is daarnaast ook voorzien van een nieuwe abonnementsservice voor games, genaamd Apple Arcade. De service kost een kleine 5 dollar per maand en geeft ongelimiteerde toegang tot nieuwe, exclusieve games van enkele van ’s werelds meest creatieve ontwikkelaars.

Sidecar

Met de nieuwe functie Sidecar kan het werkblad op een Mac-desktop worden uitgebreid door het koppelen van een iPad als tweede scherm. Wel is het zo dat voor beide systemen dezelfde Apple ID nodig is, en oudere Macs en iPads niet compatibel zijn.

Danzkij Sidecar is het voortaan mogelijk om een iPad-scherm te gebruiken voor tablet-invoer, door met behulp van een Apple Pencil te tekenen, schetsen of schrijven. Deze functie is mogelijk voor elke Apple- of externe Mac-app, die stylus-invoer ondersteunt.

Met Sidecar gebruik je de iPad als tekentablet of tweede scherm.

De iPad kan draadloos, maar ook bedraad worden aangesloten. Dat laatste is handig, gezien de tablet dan ook meteen wordt opgeladen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van illustratie-, videobewerkings- en 3D-apps, zoals Photoshop, Illustrator en ZBrush.

Voice Control

Mac- en iOS-apparaten die Catalina geïnstalleerd hebben, kunnen voortaan volledig met de stem bediend worden. De zogeheten Voice Control maakt gebruik van de nieuwste versie van Siri-spraakherkenningstechnologie.

Gesproken tekst wordt getranscribeerd en tekst via spraak bewerkt. Bovendien zorgt de Hover Text-functie ervoor dat tekst met een hoge resolutie in een speciaal venster wordt weergegeven. Dat gebeurt als er over een tekst of UI-elementen wordt bewogen. Deze functie is speciaal voor gebruikers met een verminderd gezichtsvermogen.

Catalyst

iPad-apps afspelen op de Mac is voortaan mogelijk met Catalina. Het nieuwste besturingssysteem is voorzien van een technologie waarmee app-ontwikkelaars eenvoudig Mac-versies van hun iPad-apps kunnen bouwen.

Toch zijn volgens The Verge Apples eigen Catalyst-apps, zoals Home, Stocks en Apple News nauwelijks bijgewerkt voor Catalina. Ze ondersteunen nog steeds geen functies die fundamenteel zijn voor de Mac, zoals afzonderlijke vensters of tabbladen.

Screen Time

De nieuwe functie Screen Time, overgenomen van iOS, geeft inzicht in hoe je als gebruiker tijd doorbrengt met apps en websites. De Downtime-functie biedt de mogelijkheid om tijd buiten de Mac in te plannen en App Limits geeft controle over hoeveel tijd gebruikers besteden aan specifieke apps, websites en categorieën van apps.

Bovendien kan Screen Time in combinatie met iCloud downtime-instellingen en app-limieten op verschillende apparaten synchroniseren. Family Sharing geeft ouders inzicht in de activiteiten van hun kinderen op al hun Apple-apparaten.

Beveiliging

Ook op het gebied van beveiliging zijn er verbeteringen aangebracht in Catalina. Zo beschermt het nieuwe macOS tegen geknoei, zorgt het voor veilige apps en krijgen gebruikers meer controle over de toegang tot hun gegevens. MacOS Catalina draait nu op een speciaal, alleen-lezen systeemvolume. Hierdoor is het volledig gescheiden van alle andere gegevens, waardoor kritieke systeembestanden niet per ongeluk overschreven kunnen worden.

Verder controleert Gatekeeper nu alle apps op bekende beveiligingsproblemen. De technologie van Apple zorgt ervoor dat alleen vertrouwde software op een Mac wordt uitgevoerd. Overigens zorgt nieuwe gegevensbescherming ervoor dat alle apps eerst toestemming krijgen, voordat ze toegang krijgen tot gebruikersdocumenten.

Daarnaast ondersteunt de Apple T2-beveiligingschip net als op een iPhone of iPad het zogeheten Activeringsslot. Mocht een Mac zoek raken of gestolen worden, kan alleen de eigenaar deze wissen en opnieuw activeren.

Overige functies

Catalina is bovendien voorzien van nog veel meer nieuwe en verbeterde functies. Zo zijn de Find My iPhone-app en Find My Friends-app voortaan gecombineerd in de Find My-app en is Photos voorzien van een nieuwe browse-ervaring, die de beste foto toont.

Ook heeft Safari een bijgewerkte startpagina die gebruik maakt van Siri-suggesties en kan een e-mail van een opgegeven afzender geblokkeerd worden. Bovendien kan een te actieve thread worden gedempt en kan een gebruiker zich afmelden voor commerciële mailinglijsten.

Verder biedt Notes een nieuwe galerijweergave, krachtigere zoekhulpmiddelen en extra samenwerkingsopties en is Herinneringen voorzien van een geheel nieuwe gebruikersinterface.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home