Samsung Galaxy Book 4 Edge review: ARM-showcase, op één uitschuiver na 

ARM op zijn (bijna) best

samsung galaxy book 4 edge
Bron: Samsung

De Samsung Galaxy Book 4 Edge maakt een geslaagde sprong naar ARM. Deze laptop demonstreert de mogelijkheden van de Qualcomm Snapdragon X-chipset in Windows. Enkel de batterij is geen voltreffer, hoewel dat nochtans een troef zou moeten zijn. 

2024 is nu al het jaar van Qualcomm in de pc-industrie. Onder druk van de marketingmachine van Microsoft, gaan alle grote fabrikanten in zee met Qualcomm om hun eigen ‘Copilot+ pc’ te lanceren. We namen onlangs de modellen van Lenovo, HP en Microsoft zelf onder de loep, nu is het de beurt aan Samsung, dat met de Galaxy Book 4 Edge de Copilot-poort openbeukt.  

Aan de Samsung Galaxy Book 4 Pro (met Intel Core Ultra 7) beleefden we veel plezier. Nu kiest Samsung voor een gelijkaardige formule, maar dan met een Qualcomm Snapdragon Elite X-chip aan boord om het Copilot+-label te krijgen. Wat dat label voor jouw waard is, moet je zelf uitmaken. Wat niet ter discussie staat: dit toestel is een zeer capabele werklaptop.  

Enkele kernspecificaties van ons testmodel:  

  • Display: 16 inch, WQXGA+, AMOLED 
  • Processor: Qualcomm Snapdragon X1E-80-100  
  • GPU: Adreno 
  • RAM: 16 GB LPDDR5X 
  • Opslag: 512 GB eUFS  
  • Batterij: 62 Wh, 65 W lader in de doos 
  • Poorten: 1x USB 3 A, 2x USB 4 C, 1x HDMI, 1x microSD, 1x audio 
  • OS: Windows 11 Home 
  • Prijs: 1.487 euro, excl. btw 

Aan scherm geen gebrek 

De Samsung Galaxy Book 4 Edge is verkrijgbaar in twee formaten: 14 inch en 16 inch. Wij gingen aan de slag met de 16 inch versie. Een 16 inch-laptop is zelden licht, maar dankzij het dunne chassis weet Samsung het totaalgewicht op een respectabele 1,5 kg te houden, waardoor het toestel geen zware balast is om mee te zeulen. Ook het 14 inch model is met een gewicht van 1,16 kg een stuk lichter dan veel soortgenoten.  

Het scherm is een genot om naar te kijken. De beeldspecificaties zijn identiek voor beide modellen met een hoge resolutie van 2.880 x 1.800 pixels. De 16 inch-versie is niet de pixelbom die de Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 wél is, maar het beeld is haarscherp. Ook de 120 Hz beeldverversing is indrukwekkend voor een zakelijke laptop. De helderheid is met een gemeten 387 nits niet heel hoog: dit is een laptop voor binnengebruik.  

samsung galaxy book 4 edge
Bron: Samsung

De laptop is voorzien van een 2 MP webcam. 2 MP is vandaag toch aan de lage kant. HP rust zijn zakelijke modellen bijvoorbeeld al geruime tijd uit met een 5 MP-webcam. De kwaliteit is degelijk, al oogt het beeld donker als er weinig natuurlijk licht in de ruimte valt. In combinatie met een Samsung-smartphone kan je de camera van je telefoon als webcam gebruiken, maar deze truc werkt enkel met een telefoon van het merk.  

Samsung toont zich zeer gul met poorten. We tellen één poort voor USB 3 A, 2x USB 4 C, 1x HDMI, 1x microSD en een poort voor een audiojack. Alle aansluitingen die je nodig hebt, zijn voorzien. Samsung voorziet verder een extra USB-C naar USB-A dongle. Geen folietjes met de opladers: de meegeleverde 65W lader maakt gewoon gebruik van de USB-C poorten. 

Zacht typen, hard klikken 

Het toetsenbord is nog een ijzersterk punt van dit toestel, en niet alleen omdat je een volledig klavier ter beschikking krijgt. Het numeriek toetsenblok is immers inclusief, wat zelfs op grote laptops eerder een zeldzaamheid is. De toetsen zijn zacht, hebben een korte inslag en geven een zeer fijn gevoel tijdens het typen. 

Met het uit de kluiten gewassen touchpad hadden we een minder vlotte interactie. Niet in de mate dat we naar een externe muis wilden grijpen, maar met regelmaat waren meerdere klikpogingen nodig om het touchpad te laten doen wat we wilden.  

Welkom bij de Elite  

De Samsung Galaxy Book 4 Edge is de eerste laptop van het merk met een ARM-gebaseerde Qualcomm Snapdragon Elite X-chip (X1E-80-100). De chipset bestaat naast een CPU ook uit een ingebouwde Adreno-GPU en, uiteraard, een Hexagon-NPU. Eerder deden we al een uitvoerige analyse van de Snapdragon Elite-processors tegenover hun tegenhangers van Intel en AMD.  

Kijken we naar benchmarks die de pure rekenkracht van de CPU meten, bijvoorbeeld Cinebench, dan zien we hier de conclusie uit onze eerdere vergelijkingen bevestigd. De Qualcomm-toestellen van Samsung en concurrenten laten de Galaxy Book Pro 360 met Intel Core Ultra 7 ver achter zich. 

De Lenovo Yoga Slim 7x perst net dat beetje meer uit de processor, maar de Samsung Galaxy Book 4 Pro blinkt uit in zijn consistentie. Na een korte turbo tot 3,42 GHz blijft de processor op een zeer stabiele kloksnelheid van 2,4 GHz hangen. Het toestel beschikt ook over een zeer efficiënte koeling. Zelfs als de processor onder zware druk wordt gezet, hoor je het toestel amper blazen, wat het helpt om zijn hoog prestatieniveau langer aan te houden.  

De onderlinge verhoudingen tussen de Copilot-toestellen versschuiven naarmate welke benchmark je draait. In de Geekbench-benchmark profileert de Samsung Galaxy Book 4 Edge zich als de ware kampioen. Het verschil wordt dan overigens een stuk kleiner met de Galaxy Book Pro 360.  

Deze lijn wordt moeiteloos doorgetrokken bij simulaties van Microsoft 365-applicaties. Ook binnen de Copilot+-categorie schaart de Samsung Galaxy Book 4 Edge zich bij de elite en biedt het toestel misschien wel de beste all-round prestaties die we al op een laptop gemeten hebben.  

Ecosysteem in de kinderschoenen  

De hierboven aangehaalde benchmarks brengen één factor niet in rekening: emulatie. Hardware op maat van Windows is één vereiste om topprestaties te leveren, maar de software moet ook op maat van de hardware zijn. Softwarecode wordt nog veelal geschreven in functie van de dominante x86-architectuur die Intel en AMD gebruiken, waardoor compatibiliteit met ARM beperkter kan zijn.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

Is dat het geval, moet een software langs een emulator om op een ARM-laptop te draaien. Die emulatie knabbelt een stukje weg van de pure rekenkracht van de Qualcomm Snapdragon X Elite-chip. Dit zien we duidelijk in oudere benchmarks die op maat van x86 zijn. Plots zijn de rollen omgekeerd en toot de Intel Core Ultra 7 zich de meest krachtige chip. 

Dit is niet de schuld van Samsung noch van Qualcomm. Het is aan Microsoft om ontwikkelaars te overtuigen de ARM-architectuur te omarmen. Microsoft heeft de ARM-ervaring op Windows jarenlang stiefmoederlijk behandeld en nu er een nieuwe generatie capabele laptops gelanceerd is, moet er een tussensprint geplaatst worden. Een volwaardig ecosysteem is echter niet op één dag gebouwd.  

We willen het probleem ook niet overdrijven: de meeste softwaretoepassingen werken zonder enige problemen op de Samsung Galaxy Book 4 Edge. Maar hou er rekening mee dat het mogelijk is dat een applicatie of stuurprogramma nog niet optimaal draait. Naarmate Qualcomm meer aanzien in de pc-industrie krijgt, zal dit verbeteren, maar voorlopig bevindt het zich nog in het hol van de Intel-leeuw.  

Het valt ons verder op dat Samsung niet voor een klassieke SSD kiest, maar voor eUFS-opslag. De gebruikte opslag is courant aanwezig in de premium smartphones van de fabrikant, maar is lang niet standaard in laptops. eUFS is op het vlak van prestaties minder straf dan een degelijke PCIe 4.0 NVMe-SSD. Dat zien we heel duidelijk in de benchmarks voor schrijfsnelheden, maar voelen we niet echt in de prestaties. 

Overvloed aan AI 

De Samsung Galaxy Book Pro 360 mag zich een Copilot+-pc noemen, inclusief de verplichte toets op het toetsenbord. De AI-functies van de Samsung Galaxy Book 360 zijn niet anders dan wat je op de andere reeds gelanceerde Copilot-pc’s aantreft. Het is leuk om eens met Cocreator in Paint te kribbelen of een vergadering met collega’s op te vrolijken met een bizarre webcamfilter, maar veel stellen die functies niet voor. We wachten op de eerste toepassing die de opzichtige marketing en het belang van een NPU rechtvaardigt.  

Toch houdt het Samsung niet tegen om de AI-knop vol in te drukken. Onder de noemer Galaxy AI beschikt het ook over een eigen suite AI-functies voor mobiele toestellen. Het zou zonde zijn moest de Galaxy Book 4 Edge-eigenaar niet van het bestaan van Galaxy AI afweten, dacht men bij Samsung. Heb je toevallig nog een Samsung-telefoon met Galaxy AI liggen (dat zijn er niet veel), dan kan je het met de Telefoonkoppeling-functie naar je pc brengen. 

Beperkte batterijtroef 

Terug naar de aspecten waar de Qualcomm Snapdragon X Elite al wél een bewezen meerwaarde laat zien. De Copilot+-pc’s blinken uit in batterijduur en kunnen bijna een volledige werkdag overbruggen op één oplaadbeurt. Samsung slaat de bal hier helaas een beetje mis. De batterij gaat aanzienlijk minder lang mee dan andere ARM-laptops. Je neemt toch best altijd een oplader mee als je een dagje op verplaatsing gaat werken.  

Aan de batterijcapaciteit (62 Wh) zou het nochtans niet mogen liggen. De batterij is een stuk ruimer dan bij de Microsoft-toestellen, die het veel langer uitzingen. Er blijft wel een duidelijk verschil zichtbaar met de Galaxy Book Pro 360, die ondanks een 76 Wh batterij sneller het loodje legt.

De meerwaarde van de ARM-chip laat zich dus nog wel zien, maar deze troefkaart weet Samsung niet uit te spelen met de Galaxy Book 4 Edge. Het grote 16 inch-scherm is een mogelijk excuus: de andere ARM-toestellen in de grafiek zijn 14 inch-modellen.  

Opladen doe je aan een respectabele 65 W en Samsung is zo vriendelijk om een compacte lader mee in de doos te stoppen. Snelladen is geen specialiteit van het huis en het verwondert ons niet dat het bij de Samsung-laptops langer duurt dan gemiddeld. De Galaxy Book 4 Edge zit na een klein uur weer op vijftig procent en laden naar tachtig procent zal je 101 minuten kosten. Dat is toch een beetje sneller dan de Galaxy Book 4 Pro 360, waar je bijna twee uur moet wachten op tachtig procent.  

ARM op zijn best (bijna) 

De Samsung Galaxy Book 4 Edge is opnieuw een mooi visitekaartje voor Qualcomm. Dit toestel combineert kracht met elegantie. Kijken we voorbij de Copilot-hype en de sporadische groeipijntjes van het Windows ARM-ecosysteem, dan zien we een zakelijke laptop die op basis van prestaties zijn gelijke niet kent. Het enige jammere is de batterij: hier weet Samsung het potentieel van ARM onvoldoende te benutten.  

Het hele Copilot-gebeuren staat nog in de kinderschoenen en dat kan ook Samsung niet maskeren. De laptops die het label dragen zijn stuk voor stuk indrukwekkend, maar dat is niet dankzij de opgedrongen aanwezigheid van Copilot. Als er al een revolutie heeft plaatsgevonden in de pc-markt, dan is het dat er na jaren van koelte weer chemie is tussen Windows en ARM. Bij de Galaxy Book 4 Edge spatten de vonken ervan af, nu moet de hervonden liefde nog standhouden.  

Geteste configuratie: Samsung Galaxy Book 4 Edge, Qualcomm Snapdragon X Elite X1E-80-100, 16 GB  RAM, 512 GB eUFS, 16 inch 2.880 x 1.800 pixels AMOLED-aanraakscherm (glossy), Windows 11 Home 

.pro’s

  • Lichte en draagbare 16 inch-laptop
  • Mooi en groot scherm
  • Verfijnd klavier met numeriek toetsenblok
  • Krachtige en zeer constante topprestaties van Qualcomm Snapdragonn X Elite-processor

.contra’s

  • Beperkte meerwaarde Copilot-functies
  • Mogelijke compatibiliteitsproblemen met software
  • Mindere batterij dan andere ARM-laptops

De Samsung Galaxy Book 4 Edge is verkrijgbaar vanaf 1.487 euro, excl. btw. Garantietermijn: standaard consumentengarantie van 2 jaar carry-in. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.