4 essentiële technologietrends van het moment volgens Gartner 

techtrends Gartner

Gartner duidt de vier te volgen technologietrends voor het komende tijd aan: autonome AI, ontwikkelaarsproductiviteit, totaalervaringen en mensgerichte beveiliging.  

De Hype Cycle for Emerging Technologies van Gartner is stilaan een begrip geworden in de IT- en techwereld. In dit jaarlijkse rapport voorspelt Gartner over welke technologieën we de komende tijd veel zullen horen, en wat stilaan afgezaagd begint te klinken. Zowel technologieën die nu of binnen twee jaar een grote impact hebben als innovaties waar we pas over tien jaar iets van zullen merken, komen aan bod in het rapport.  

Van innovatie tot productiviteitsplafond  

Volgens de theorie van Gartner doorloopt iedere nieuwe technologische trend min of meer dezelfde adoptiecyclus, zij het niet allemaal aan hetzelfde tempo. De eerste fase is de ‘innovatietrigger’. In die fase is een technologie nog nieuw en hip, en beginnen bedrijven het allemaal voor het eerst te ontdekken. Dan volgt de ‘piek van opgeblazen verwachtingen’: nu zit een technologie op de top van de hype en ieder bedrijf wil laten zien dat het mee is. 

gartner hype cycle of emerging technologies 2024
Bron: Gartner

De hype blijft niet eeuwig duren en vanaf een gegeven moment volgt volgens Gartner onvermijdelijk het ‘dieptepunt van de ontgoocheling’. In deze fase begint de interesse rond een technologie af te nemen omdat de hoge verwachtingen niet of onvoldoende zijn ingelost. Menige technologische hypes zijn nooit meer uit deze fase geraakt.  

Na het dieptepunt volgt de ‘helling van verlichting’, wanneer er een vernieuwde interesse in de technologie bestaat. Deze fase wordt doorlopen tot de vijfde en laatste fase, het ‘productiviteitsplafond’, is bereikt. Pas in deze fase is een technologie volwassen en bewijst ze haar waarde in reële gebruikstoepassingen, zonder dat er nog veel spannende ontwikkelingen gebeuren. 

lees ook

Paniekvoetbal of teken aan de wand: staat de AI-bubbel op barsten?

Gartner heeft zijn hypecyclus voor dit jaar bekendgemaakt. Hoewel de voorspellingen van Gartner natuurlijk lang niet altijd juist zijn, geeft het rapport wel een goede indicatie van welke trends nu doorslaggevend zijn in de IT-industrie, en welke technologieën in opkomst zijn. 

Bovendien kijken veel ondernemingen naar de visie van de analisten, waardoor de voorspellingen iets van een self fulfilling prophecy meekrijgen. Gartner onderscheidt vier categorieën die in de ‘innovatietrigger’-fase zitten.  

1. Autonome AI 

Hoewel Gartner het generatieve type al op de grens van de deceptie plaatst, zien de analisten nog veel spannende ontwikkelingen binnen AI. Snelle evoluties binnen dit domein doen machines die ‘met minimaal menselijk toezicht werken’ niet meer zo futuristisch klinken. Autonome AI-systemen verbeteren zichzelf en nemen effectieve beslissingen in complexe omgevingen. Voorbeelden zijn autonome multi-agentsystemen en humanoïde robots.  

2. Ontwikkelaarsproductiviteit  

Dit domein hangt opnieuw nauw samen met ontwikkelingen in artificiële intelligentie. Over hoe AI ontwikkelaars zal helpen, heb je ongetwijfeld al veel gehoord. Op dit moment is het toch voornamelijk nog de ontwikkelaar die de code moet schrijven en controleren. Productiviteit gaat voor Gartner breder dan snel code schrijven, maar omvat ook effectieve communicatie en samenwerking.  

Opkomende technologieën die ontwikkelaarsproductiviteit mogelijk maken, zijn onder andere AI-augmented software engineering, cloud-native, GitOps, interne ontwikkelaarsportalen, prompt engineering en WebAssembly. De adoptie van cloud-native ontwikkeling staat volgens Gartner nu het verst.  

3. Totale ervaring 

Gartner omschrijft de term ‘totaalervaring’ als ‘een strategie die superieure gedeelde ervaringen creëert door klantervaringen, werknemerservaringen, multi-ervaringen en gebruikerservaringen met elkaar te verweven’. Technologie moet ten dienste staan van zowel de klant als de werknemer om vertrouwen, tevredenheid en loyaliteit ten aanzien van de organisatie te verhogen.  

In deze (eerder vage) categorie brengt Gartner een divers allegaartje aan technologieën onder, van digitale tweelingen tot superapps en 6G. De adoptie van 6G zal wel ten vroegste pas over tien jaar op gang komen, voorspelt Gartner.  

lees ook

Vijf jaar 5G: money time breekt aan

De vermelding van spatial computing vinden we hier het meest interessant. Alles wat met VR, AR, mixed reality en co te maken heeft, heeft de voorbije decennia de hypecyclus al wel eens doorlopen. De metaverse zit op dit moment diep in de ontgoochelingsput, durven we te zeggen.  

Volgens Gartner staat spatial computing anno 2024 nog maar aan het begin van de innovatiecyclus. Gartner lijkt te geloven dat met onder meer de Apple Vision Pro een nieuw momentum is aangebroken. De tijd zal uitwijzen of die voorspelling klopt. 

apple vision pro
Is de Apple Vision Pro de nieuwe innovatietrigger voor VR?

4. De mens centraal  

Een vierde categorie focust zich op security. Gartner gelooft dat een cultuur van wederzijds vertrouwen en bewustzijn over gedeelde risico’s het recept voor een veerkrachtige organisatie is. Voor wie de industrie op de voet volgt, zal dit niet als een nieuwe, revolutionaire visie op IT-beveiliging klinken.  

Gartner ziet enkele opkomende technologieën die de mensgerichte visie beter naar de praktijk zullen vertalen. De nieuwe afkorting die beveiligingsteams volgens Gartner van buiten moeten leren is AI TRiSM: AI Trust, Security and Risk Management. Ook desinformatie wordt meer en meer een aandachtspunt voor beveiliging. Het idee is om een ‘digitaal immuunsysteem’ te ontwikkelen dat technologie en praktijken combineert om proactief bedreigingen te identificeren en bestrijden.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home