Processorstart-up toont ambitie: Europese exascale supercomputer in 2020

AI processor menselijk brein

Chipfabrikant Tachyum engageert zich om de Europese ambitie van een eigen exascale HPC-infrastructuur tegen 2020 waar te maken. De start-up heeft professor Steve Furber, de geestelijke vader van de ARM-chip, aangesteld in zijn adviesraad om daarbij te helpen.

Tachyum werd in 2016 opgericht door Dr. Radoslav Danilak, die daarvoor bij Nvidia mee aan de wieg stond van de Tesla- en Fermi-gpu’s. Het doel van de start-up is om “markten te verstoren door het prestatieplafond van nanometerchips op te lossen.” Het ontwikkelt daarvoor een nieuwe ‘Prodigy’-chip, die instructies tussen hardware en software herverdeelt om de verwerking te optimaliseren.

Ambitieus

De plannen zijn op z’n zachtst gezegd ambitieus. Tachyum wil de kleinste en snelste universele 64-bit processor bouwen, die tien keer minder stroom verbruikt en de serverkosten drie keer lager brengt.

 

De lancering van de Prodigy-chip moet de komst van exascale AI-supercomputers in 2020 faciliteren.

 

“Nieuwe eigen software heeft ervoor gezorgd dat veel onderdelen van de hardware in een typische processor overbodig zijn. Kortere kabels, als gevolg van een kleinere kern, vertalen zich in een veel hogere snelheid voor de processor”, legt het bedrijf de prestatiewinst uit.

Tachyum is ondertussen het proof of technology-stadium voorbij en zal dit najaar de snelheid van de processor demonstreren op een 7nm-procedé. De lancering van de Prodigy-chip staat momenteel gepland voor eind 2019 en zal de komst van exascale AI-supercomputers faciliteren. Volgens de chipdesigner kunnen zo vanaf 2020 neurale netwerken worden gebouwd die de kracht van het menselijk brein in real-time simuleren. Tot nog toe werd aangenomen dat we daarvoor pas in 2028 de technologie beschikbaar zouden hebben.

Om te helpen bij het waarmaken van die ambities, heeft Tachyum professor Steve Furber aangetrokken als nieuwste lid van zijn adviesraad. Furber is de geestelijke vader van de ARM-microprocessor en houdt zich tegenwoordig bezig met onderzoek rond neurale netwerken aan de University of Manchester. Met zijn meest recente onderzoeksproject, SpiNNaker, werkt hij aan een nieuw soort computer die direct de werking van het menselijk brein nabootst. Die expertise is waardevol voor de ontwikkeling van de Prodigy-chip.

Europese supercomputer

Eerder deze maand kondigde Tachyum, dat gevestigd is in Silicon Valley, de opening van zijn eerste Europese kantoor in Slowakije aan. De start-up hoopt dat zijn chip kan helpen bij het realiseren van de Europese ambities om tegen 2023 een eigen exascale HPC-infrastructuur binnen de EU op te zetten.

De HPC-plannen van de EU hebben als doelstelling om Europese supercomputers te bouwen die tegen 2023 technische pariteit bereiken met China, de VS en Japan.

 

Europa wil tegen 2023 technische pariteit bereiken met China, de VS en Japan op vlak van HPC-infrastructuur.

 

“Om dat doel te bereiken, moet de EU een eigen chip hebben (Tachyum zal een Europees R&D-centrum openen, red.) in plaats van te vertrouwen op chips van buitenlandse bronnen, zoals vandaag de gewoonte is. De chip van Tachyum zal de EU in staat stellen om de nummer één in supercomputing te zijn, te beginnen in 2020 in plaats van 2023″, zegt het bedrijf zelfzeker in een persbericht.

Soevereiniteit

“Aangezien de Europese Unie technologische soevereiniteit nastreeft, is Tachyum een perfecte match”, speculeert Danilak. Het is evenwel niet zeker of Europa daar ook zo over denkt.

 

Roadmap van het European Processor Initiative. (Beeld: Barcelona Supercomputing Centre)

De EU investeert als onderdeel van zijn HPC-ambities zelf reeds 120 miljoen euro in de ontwikkeling van Europese supercomputerchips. Dat gebeurt binnen het European Processor Initiative (EPI), een partnerschap tussen 23 organisaties met Atos en het Barcelona Supercomputing Centre in de cockpit. De eerste chip die uit die samenwerking voortkomt, moet in 2021 klaar zijn en zal nog maar pre-exascale prestaties bieden. Pas ten vroegste in 2023 verwacht EPI een exascale processor klaar te hebben.

De timing van Europa werd door verschillende experts reeds als bijzonder ambitieus bestempeld. Niet alleen op vlak van ontwikkeling, maar ook gezien de bijzonder traag draaiende wielen van de EU-bureaucratie. De vooruitzichten die Tachyum op tafel legt, lijken in dat opzicht helemaal onhaalbaar. We kijken uit naar de eerste demonstratie later dit jaar om van het tegendeel bewezen te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home