Van MPLS-netwerken naar SD-WAN en SASE: connectiviteit wordt belangrijker dan ooit

Van private connectiviteit evolueert het netwerk razendsnel met nieuwe technologieën als SD-WAN en het relatief nieuwe SASE. Hoe kan je als bedrijf inspelen op de situatie vandaag zonder de toekomst uit het oog te verliezen?

Iedereen herinnert zich nog wel de eerste dagen en weken van de eerste lockdown in 2020 toen het coronavirus toesloeg. Alle bedrijven moesten snel schakelen, het éne deed dat al wat vlotter dan het andere. Ineens moest er extra bandbreedte worden voorzien om alle thuiswerkers toegang te geven tot bedrijfsnetwerken. Hoe kon je medewerkers thuis laten telefoneren? Het resulteerde voor heel wat organisaties in paniekreacties met snelle, soms tijdelijke oplossingen.

Nu zijn we twee jaar verder en schakelen bedrijven over op fase twee (of drie): waar moeten ze optimaliseren en wat is er allemaal nodig de komende jaren binnen de nieuwe hybride werksituatie?

Twijfel je waar SD-WAN of SASE voor staan en wat ze voor je kunnen betekenen? Lees dan zeker onze uitgebreide gids rond SD-WAN en welke problemen het oplost. Ben je nog niet vertrouwd met SASE en hoe het verschilt van SD-WAN? Klik hier voor meer diepgang rond deze technologie.

Datacommunicatie als focus

Vandaag heerst er een duidelijke evolutie van traditionele MPLS-netwerken binnen organisaties naar software-gebaseerde netwerken. “De afgelopen 20 jaar hebben organisaties geïnvesteerd in private connectiviteit”, zegt Mirko Montorro, Business Development Manager bij Easi. “Nu op korte tijd is er SD-WAN bijgekomen die alle regels herschrijft op vlak van communicatie. Met de opkomst van SASE staat de volgende technologie al in de wachtkamer.” Daarbij komt dat alles software-gebaseerd is, wat ook voor een influx aan nieuwe spelers zorgt. Je hebt ook meer keuzevrijheid als organisatie tussen providers.

Op korte tijd is er SD-WAN bijgekomen die alle regels herschrijft op vlak van communicatie. Met de opkomst van SASE staat de volgende technologie al in de wachtkamer.

Mirko Montorro, Business Development Manager bij Easi

SD-WAN wordt vandaag al door heel wat providers aangeboden en wordt de komende twee jaar volgens Montorro dé standaard waar niemand nog rond kan. “Dat dwingt de provider ook om mee te evolueren van pure telco-aanbieder naar een partner met meer uitgebreide oplossingen. Er kan vandaag al heel flexibel worden gecombineerd met tal van oplossingen. Daarom is de positie van  Easi als partner die een brede kijk heeft op de markt in dat verhaal interessant voor organisaties.”

Kmo, groeibedrijven en enterprisemarkt

Wie moet vandaag bezig zijn met SD-WAN en/of SASE? “Het spreekt voor zich dat een kleine kmo waarschijnlijk geen interne datacommunicatie-specialist nodig heeft om de rangen te versterken,” zegt Montorro Iemand met algemene IT-kennis is belangrijker om alles van hardware tot software in goede banen te leiden. Daar is het belangrijker dat je rekent op externe partners die hun vakgebied 100 procent kennen en waar je bij terecht kan voor advies.

We zien vandaag dat SD-Wan en ook SASE wordt gedreven door grotere kmo’s (groeibedrijven) en de enterprisemarkt. “Het aantal vestigingen, inclusief de geografische spreiding ervan en de ratio IT-team met het aantal gebruikers dat ondersteund moet worden, zijn andere belangrijke parameters. Zo’n technologie omarmen is één, ze efficiënt inzetten en blijven onderhouden is nog veel belangrijker. Dat geldt trouwens niet alleen voor SD-WAN of SASE, elke technologie is maar zo goed als je ze zelf gebruikt.”

SD-WAN en SASE

De belangrijkste tip die bedrijven in het achterhoofd moeten houden? Flexibiliteit. Jelle Voet, Service Delivery Manager bij Easi, verduidelijkt: “Werk naar een voorstel waarmee je nog alle kanten uit kan in de toekomst. Denk aan SD-WAN en cloud-toepassingen, maar houd ook de deur open om op termijn eventueel SASE uit te rollen.”

Hij zegt er wel bij dat MPLS-netwerken niet overal in de vuilbak moeten. “Vandaag kunnen MPLS-netwerken, zeker nationaal, nog steeds voordelig zijn voor bedrijven. Het is altijd belangrijk verschillende factoren te bekijken zoals cloud versus on-premises of in welke sector men actief is. Dat neemt niet weg dat omgevingen vandaag veel minder statisch zijn dan vroeger. Dat moeten organisaties in het achterhoofd houden.”

MPLS-netwerken hoeven zeker niet overal in de vuilbak. Nationaal zijn er nog voordelen voor bedrijven en er spelen ook andere factoren.

Jelle Voet, Service Delivery Manager bij Easi

Een andere tip is om naar meerdere providers te kijken. Omdat alles software-gedefinieerd is, kan je vandaag zonder problemen een tweede of zelfs een derde aanbieder om de arm slaan voor connectiviteit, waar je vroeger vaak vasthing aan één partner. Providers evolueren continu en kunnen binnen enkele maanden iets volledig nieuw aanbieden volgens Voet.

“Easi heeft als voordeel dat het als onafhankelijke makelaar de markt monitort en voor haar klanten regelmatig bijstuurt als dat nodig is, maar ook voor organisaties die alles zelf in handen hebben is dit een belangrijk punt om in het oog te houden.”

5G en IoT

Hybride werken en een overstap naar werken in de cloud zijn momenteel belangrijke drivers om datacommunicatieplannen te herbekijken binnen organisaties. Wanneer we vragen wat de toekomst brengt, benadrukken Voet en Montorro dat er heel wat belangrijke ontwikkelingen op de markt zijn die we in het oog moeten houden. De twee meest in het oog springende zijn vandaag 5G en Internet of Things (IoT).

“We werken dagelijks met operatoren en dus horen we veel over 5G”, zegt Montorro. “De vragen die we nu al ontvangen zijn van early adopters, grote bedrijven met specifieke experts die daar nu al tijd in kunnen steken. De mogelijkheden lijken  eindeloos. Waarom bijvoorbeeld geen privaat 5G-netwerk installeren in plaats van een wifi-netwerk? Een hybride-situatie kan ook, het is geen of-of-verhaal.”

Het buzzword IoT komt regelmatig aan bod, maar eerder binnen toekomstige projecten. Een directe implementatie ziet Voet vandaag zelden. “Soms kan je ook projecten als IoT omschrijven, maar worden die zo niet in de markt gezet. Iedere organisatie kiest zelf hoe ze omspringen met de term.”

Het ontbreekt veel bedrijven vandaag aan een langetermijnvisie rond datacommunicatie.

Beide heren zijn het erover eens dat het veel bedrijven vandaag nog ontbreekt aan een langetermijnvisie rond datacommunicatie. Om die vorm te geven is het volgens hen belangrijk om eerst de markt te vergelijken met de huidige en toekomstige noden van het bedrijf. Een onafhankelijke adviseur zoals Easi kan daar natuurlijk bij helpen. Tot slot raden ze bedrijven aan om zich niet in één richting te laten duwen, gewoon omdat hun huidige fabrikant of leverancier net daarin gespecialiseerd is.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Easi. Voor meer informatie rond hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home