Edge computing en het ‘nieuwe normaal’

Vertiv edge

Het ‘nieuwe normaal’, waarbij wereldwijd veel mensen thuiswerken, legt een stevige druk op de veiligheid van applicaties en data in datacenters. Het was al snel duidelijk dat cybercriminelen vanaf het begin van de coronacrisis hun pijlen richtten op thuiswerkers, die op hun nieuwe werkplek grotere risico’s lopen dan op kantoor.

Organisaties moeten hun beveiligingsprocessen, -procedures en -technologieën blijvend controleren en de nodige aanpassingen doorvoeren om te voorkomen dat de informatiebeveiliging in het gedrang komt.

We zien in dat verband de snelle opkomst van edge computing. Mede dankzij de behoefte aan snel en overal beschikbaar draadloos internet hebben telecomoperators en bedrijven edge-sites ingericht die gebruikers voorzien van verbindingen met een lage latency. Deze ‘mini-datacenters’ brengen data dichter bij de gebruikers. Dat is vooral voor branches zoals entertainment, zorg en financiële dienstverlening van belang. Edge-sites zorgen voor continue connectiviteit en verbeteren zo de klantervaring.

Verbreding van edge-computing is nodig

Nu duidelijk is dat thuiswerken geen tijdelijke zaak is, omdat het kosten terugdringt en de productiviteit niet negatief aantast, is het zaak dat telecommunicatieproviders en bedrijven hun mogelijkheden op het gebied van edge-sites blijven uitbreiden en ontwikkelen om deze thuiswerkers te ondersteunen.

Dat hoeft niet per se te leiden tot meer of complexer beheer. Er zijn gecentraliseerde oplossingen voor remote beheer op de markt die het mogelijk maken om edge-sites volledig op afstand te beheren en gebruiken.

Evolutie

Edge-sites moeten overigens wel nog verder evolueren. Vóór 2020 hadden veel van hen nog een ondersteunende rol. Ze waren waardevol, maar niet altijd bedrijfskritisch. Nu vormen ze in toenemende mate een belangrijk onderdeel van de operationele activiteiten van bedrijven en dragen ze bij aan toekomstige groeiplannen.

Nu vormen edge-sites in toenemende mate een belangrijk onderdeel van de operationele activiteiten van bedrijven.

Daarom is het bijvoorbeeld nodig dat edge-sites voorzien worden van intelligente functionaliteit voor het detecteren van pogingen om toegang te krijgen tot de site of de apparatuur. Ook zijn continue stroomtoevoer en koeling belangrijk, evenals lek- en vochtdetectie en het bewaken van de algehele gezondheid van apparatuur.

Door problemen vroegtijdig op te sporen, kunnen medewerkers proactief optreden en problemen snel oplossen. Denk aan het overschakelen op batterijstroom, het sturen van technici voor reparaties of het omschakelen van verkeer naar een andere locatie wanneer de apparatuur wordt vervangen.

Belang van beheer

Edge-computing-sites kunnen niet zonder solide remote-monitoring-services. Die zorgen ervoor dat de sites goed blijven werken. IT-beheerders kunnen met deze diensten via één enkel scherm alle locaties op afstand bewaken, zo nodig vanuit de thuiswerkplek.

Daarbij is het lang niet altijd nodig om zeer robuuste gecentraliseerde beheersoftware met heel veel functionaliteit in te zetten. Basistools voor online bewaking en beheer op afstand van alle edge-apparaten zijn vaak al voldoende.

Voordelen van (remote) monitoring

(Remote) monitoring is overigens niet nieuw. Managed service providers en IT-teams gebruiken al jaren oplossingen om netwerken en kritieke infrastructuur te beheren en bedrijven te beschermen tegen ongeplande downtime. De voordelen ervan zijn duidelijk:

Inzet van technologische sensoren – Dit zorgt voor meer en betere data en het beter kunnen bewaken van de toestand van de apparatuur, zoals elektrische betrouwbaarheid, thermische toestand en batterijstatus. Sensoren helpen ook bij het verbeteren van de fysieke beveiliging door onbevoegde toegang te detecteren met deurcontactsensoren, bewegingssensoren en andere tools. Al deze informatie kan worden vastgelegd en geanalyseerd via één enkele interface, wat een robuust, realtime beeld geeft van de actuele situatie binnen een edge-site.

Remote werken houdt medewerkers veilig in coronatijd – Medewerkers kunnen systemen vanuit huis monitoren met behulp van een veilige verbinding en de juiste tools.

Het datacenterbeheer is te centraliseren – Sommige bedrijven beheren assets vaak nog steeds gedistribueerd op individuele locaties, waardoor de transparantie afneemt. De huidige crisis heeft aangetoond dat bedrijven meer dan ooit ‘a single pane of glass’ nodig hebben voor datacenterbeheer. Gecentraliseerde beheersoftware zorgt voor die zichtbaarheid, waardoor de bedrijfsvoering vergaand te standaardiseren is. Dat maakt het mogelijk om efficiënter te werken.

Edge-computing-sites kunnen niet zonder solide remote-monitoring-services.

Edge-computing zorgt voor een volgende golf voor wat betreft betere beschikbaarheid van data en applicaties. Dat leidt niet alleen tot nieuwe kansen, maar ook tot uitdagingen, waaronder die op securitygebied. Maar met de juiste tools en processen is daar effectief op in te spelen.  

Dit is een commerciële bijdrage aangeleverd door Vertiv. Voor meer informatie over alle oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home