2022 wordt het jaar waarin technologie een centrale plaats inneemt in de samenleving en ons dagelijks leven

Vivek Mahajan Fujitsu

2022 wordt het jaar waarin technologie een centrale plaats inneemt in de samenleving en ons dagelijks leven. Belangrijke industrieën zoals productie, transport en retail worden al gestuurd door technologie – eveneens de drijvende kracht achter verdere innovatie. De kassaloze winkel is slechts een van de vele, vele voorbeelden. De Covid-pandemie gaf innovatie een flinke duw in de rug, en die trend zal in 2022 alleen maar versnellen.

Vijf belangrijke thema’s zullen in 2022 op de voorgrond treden. Als eerste computing zelf. Het onderscheid tussen wat traditioneel “high-performance computing” wordt genoemd en gewone “computing” vervaagt. Computing-as-a-Service wordt primordiaal.

High-performance computing

De betere toegankelijkheid van high-performance computing (HPC) wordt de motor van Computing-as-a-Service. Simulatoren zullen steeds vaker worden ingezet om de doorbraken die het kwantumtijdperk uiteindelijk zal opleveren, nu al zo dicht mogelijk te benaderen. Het grote voordeel van simulatoren is dat ze niet alleen op hardware zijn gebaseerd. Complexe problemen kunnen in real-time opgelost worden.

Vooral de farmaceutische industrie zal de impact voelen. Toegankelijker HPC- en kwantumsimulaties zullen het ongelooflijk lange ontwikkelingsproces van geneesmiddelen, dat letterlijk jaren in beslag neemt, versnellen.

En naarmate HPC toegankelijker wordt, zal het eveneens kunnen gebruikt worden om alledaagse problemen en taken sneller op te lossen of uit te voeren. Wat vandaag als HPC wordt beschouwd wordt over vijf jaar even ‘gewoon’ als desktopcomputing vandaag. Dat zegt iets over de snelheid van de technologische evolutie. Voor gewone gebruikers maakt het uiteindelijk niet uit wat voor soort computertechnologie achter de schermen wordt gebruikt, zolang die maar zorgt voor meer efficiëntie, snelheid of veiligheid.

Wat vandaag als HPC wordt beschouwd wordt over vijf jaar even ‘gewoon’ als desktopcomputing vandaag.

Vivek Mahajan, Chief Technology Officer bij Fujitsu

Als gevolg van de vooruitgang op computergebied , zou je bijna gaan denken dat het milieu enigszins aan de zijlijn blijft staan.

ESG en quantum

Toch zal ook ESG – environmental, societal and governance – zonder twijfel hoog op de topthema agenda voor 2022 staan. Ik verwacht dan ook een exponentiële groei in de belangstelling van bedrijven voor duurzaamheid.

Near-quantum zal technologie die een duurzamer milieu oplevert ‘stimuleren’. Net als de zoektocht naar alternatieven voor op koolstof gebaseerde brandstoffen.

We zullen ook zien dat de netwerken die data transporteren nog sneller worden. We staan aan de vooravond van een doorbraak in termen van wijdverspreide 5G en private 5G-netwerken, zoals O-RAN. Cloudvirtualisatie zal ook de telco-industrie veranderen.

Artificiële intelligentie maakt de voorspellingen compleet. Denk maar aan onderzoek naar de oorzaak en gevolg of aan de simulatie van complexe problemen. Ook die problemen gerelateeerd aan de opwarming van de aarde.

 We staan aan de vooravond van een doorbraak in termen van wijdverspreide 5G en private 5G-netwerken

Vivek Mahajan, Chief Technology Officer bij Fujitsu

De hype rond AI is enorm – en terecht. De relevantie ervan in ons dagelijks leven wordt steeds duidelijker.

Ik heb het niet over machines die autonoom beslissingen nemen, maar over synthetische data twins . Algoritmisch gecreëerde gegevens die worden gebruikt om processen te ontwikkelen die beter presteren dan hun real-world equivalenten en die deze kennis vervolgens doorgeven,. Wat tot betere resultaten leidt.

De komst van quantumcomputing zal het gezicht van cyberbeveiliging veranderen. Een uitdaging voor 2022 is om ervoor te zorgen dat de digitale beveiliging de snelheid waarmee gegevens zich verplaatsen niet vertraagt – en toch de vereiste bescherming blijft bieden -.

Cloud-native workloads

Convergerende technologieën die zich richten op de intersectie van menselijkheid en technologie dienen nauwgezet in de gaten worden gehouden. Deze categorie omvat biometrie en machine-learning technologieën die menselijk gedrag voorspellen. Ze biedt ook veelbelovende mogelijkheden voor de detailhandel, openbare veiligheid, gezondheid en revalidatie. Zelfs voor sport .

In 2022 komen cloud-native workloads in een stroomversnelling terecht. We zien nu al tekenen van de volgende golf van cloudadoptie. Het moment waarop beurzen overstappen naar de cloud  -en die zijn er mee rklaar voor dan de meesten denken- , spreken we van een grote stap voorwaarts. Vandaag hebben multi-core processors de cloud versneld. Er komt nog meer aan in de vorm van siliciumfotonica, die snellere gegevensoverdracht over langere afstanden mogelijk maakt.

En één technologie die zeker blijft is cryptocurrency.

Vivek Mahajan, Chief Technology Officer bij Fujitsu

En één technologie die zeker blijft is cryptocurrency. Ze staat nog in de kinderschoenen, maar toch verwacht ik in 2022 een verdere shake-out van de munteenheden die overleven – de zogenaamde altcoins. Eén ding is duidelijk: de kosten voor het delven van bitcoins zullen de groei van crypto niet remmen. Toch wordt 2022 dan ook weer niet het jaar waarin Bitcoin door een grote regering wordt omarmd.

Het is duidelijk dat nieuwe technologie de bedrijfsgroei en innovatie die een zinvolle bijdrage levert aan de maatschappij en het milieu ten goede zal komen.


Dit is een ingezonden bijdrage van Vivek Mahajan, Chief Technology Officer bij Fujitsu. Voor meer informatie rond hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home