Hoe reskilling rond blockchain tot nieuwe mogelijkheden voor professionals en bedrijven leidt

In een wereld die steeds sneller evolueert, is het verwerven van nieuwe vaardigheden essentieel om niet verloren te lopen. Veel bedrijven hebben het vizier daarbij op blockchain gericht. De technologie biedt mogelijkheden om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, waardoor de vraag naar skills op de arbeidsmarkt razendsnel toeneemt. Reskilling is dus de boodschap als je organisatie een serieuze voorsprong op de concurrentie wil nemen. Zowel in IT als in andere domeinen van het bedrijf.

Blockchain heeft in de meeste sectoren veel potentieel te bieden net zoals AI en al zeker in combinatie. De technologie is een ware revolutie voor de manier waarop we transacties verrichten en data delen. Dankzij het gedecentraliseerde en gedistribueerde grootboeksysteem kunnen dergelijke processen niet alleen veiliger, maar ook met meer transparantie en vertrouwen gebeuren. Wereldwijd groeit de blockchainindustrie jaarlijks met een gemiddelde van 67%. Elk jaar verschijnen er ongeveer 300 nieuwe bedrijven op de markt, terwijl bijna 2.000 bedrijven web3-technologie in hun bedrijfsstrategieën opnemen.

De cijfers tonen aan dat de wereld het potentieel van blockchain begint te erkennen en niet meer louter kijkt naar cryptocurrency dat maar één van de toepassing is van blockchain. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de vraag naar skills met betrekking tot blockchain overal toeneemt en dat er een nijpend tekort is aan specialisten op de arbeidsmarkt. Om die schaarste op te vangen, zullen we de huidige werknemers moeten bijscholen. En daarbij mogen we ons niet blindstaren op IT-professionals.

Niet enkel voor techneuten

Hoewel het logisch lijkt dat we blockchain als een technologisch concept beschouwen, reikt de impact veel verder dan de IT-afdeling van een organisatie. Blockchain kan tot geheel nieuwe businessmodellen leiden, meerdere departementen en het ecosysteem van bedrijven ondersteunen. In diverse teams zitten dan ook professionals die vanuit hun specifieke achtergrond een steentje kunnen bijdragen. Van slimme contracten opstellen in de juridische dienst tot het bevorderen van veilige transacties in het financiële departement.

Focus dus niet enkel op mensen met IT-kennis, maar kies voor een multidisciplinaire aanpak en moedig ook werknemers in andere teams aan om trainingen te volgen en met blockchain aan de slag te gaan.

Een leerproces zonder einde

Maak een training rond blockchain zeker niet te theoretisch. Programma’s moeten zoveel mogelijk op de praktijk gericht zijn, zodat deelnemers het potentieel van de technologie voor de business zien. Hou het simpel en werk met cases die de meerwaarde van blockchain in realistische scenario’s aantonen. Beperk zo’n programma ook zeker niet tot een enkele trainingssessie. Blockchain is een relatief nieuwe technologie die voortdurend onderhevig is aan verandering en waarbij geregeld nieuwe toepassingen verschijnen. Het onderhouden van blockchainvaardigheden moet dus een continu proces zijn.

Aangezien blockchain voor de meeste medewerkers een sprong in het onbekende is, loont het om te werken met mentoren. Zo’n mentor is de ideale persoon om angst en onzekerheid weg te nemen, zodat mensen meer geneigd zijn om met de technologie te experimenteren. Bovendien werkt zo’n proces in twee richtingen. Het jongste talent, voor wie blockchain vaak natuurlijk aanvoelt, kan oudere collega’s helpen om hun kennis te verbreden. En die oudere collega’s kunnen op hun beurt hun waardevolle ervaring gebruiken om jongeren wegwijs te maken, zodat ze de business en klanten beter begrijpen.

Ervaren talent aan boord houden

Het verwerven van blockchainvaardigheden heeft zowel voor medewerkers als organisaties niets dan voordelen te bieden. Aan de ene kant verzekert het professionals dat ze relevant blijven en optimaal kunnen worden ingezet. Ze kunnen hun skills upgraden om beter te voldoen aan de vragen van klanten. Aan de andere kant is de focus op reskilling en blockchain voor organisaties een troef om ervaren talent langer aan boord te houden. Zeker voor complexe projecten is het positief als je kunt terugvallen op doorwinterde professionals met kennis van klanten en organisatie.

Natuurlijk brengt de focus op blockchainvaardigheden ook uitdagingen met zich mee. Zo is er nog niet veel kennis in de markt om praktische opleidingen aan te bieden. En door het gebrek aan profielen zijn bedrijven bereid om stevige salarissen aan te bieden, zodat organisaties creatieve technieken moeten toepassen om hun blockchaintalent aan boord te houden. Ook dat is weer een reden om te focussen op reskilling en een leerrijke werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gemotiveerd voelt.


Dit is een ingezonden bijdrage van Frederik De Breuck, Head of Enterprise Blockchain and Innovation bij Fujitsu Global – Uvance, CDO/CTO van Fujitsu Belgium. Klik hier voor meer informatie over het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home