Dark fiber: mag het wat donkerder?

Glasvezel is een connectiviteitstechnologie die zeer hoge bandbreedtes toelaat en op die manier als futureproof fundament fungeert voor de huidige digitaliseringsgolf en transitie naar de cloud.  Het is bovendien duurzamer, veiliger en  betrouwbaarder dan andere netwerktechnologieën.  Daarom vinden steeds meer bedrijven hun weg naar ons zakelijk dedicated  glasvezelaanbod. Eén oplossing blijft daarbij wel vaak letterlijk en figuurlijk onbelicht: ‘dark fiber’. In sommige omgevingen is dit nochtans de ideale oplossing.

Wat is dark fiber?

Dark fiber is letterlijk een ‘donkere’, lees: onbelichte glasvezel. Wie dark fiber aankoopt of huurt, krijgt dus enkel de glasvezelverbinding zelf, zonder apparatuur om de glasvezel te belichten en aan te sturen. Dit ligt volledig in de handen van de klant. Die bepaalt zelf, door de keuze van de apparatuur, welke bandbreedte wordt ingezet en voor welke toepassingen. Deze bandbreedte kan nadien voortdurend worden aangepast aan veranderende behoeften. 

Dark fiber is dus eigenlijk nauwelijks meer dan een lange glasvezel die wordt gelegd tussen verschillende locaties en vestigingen van een organisatie, waarna de klant zelf instaat voor de verbinding met de eigen infrastructuur, voor het belichten van de glasvezel en voor het beheer van de verbinding. Eenmaal belicht kan de glasvezel grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheden (tot wel meer dan 400 Gb/s) over lange afstanden transporteren.

Dark fiber kan worden ingezet voor zowel datatransport over lange afstanden (WAN), zoals bijvoorbeeld voor het verbinden van verschillende sites op grote afstand van elkaar, als voor datatransport over korte afstanden (LAN), bijvoorbeeld voor het verbinden van verschillende sites die zeer dicht bij elkaar liggen. We spreken dan respectievelijk over Single-mode fiber en Multi-mode fiber.

Waarom kiezen voor dark fiber?

Dark fiber heeft diverse technische en praktische voordelen. Uiteraard brengt het ook de connectiviteit, snelheid, beschikbaarheid die je van een gewone glasvezelverbinding verwacht. Wat kan dark fiber dan nog extra bieden aan organisaties?

Dark fiber staat garant voor optimale flexibiliteit. Je maakt zelf de belangrijke keuzes over het belichten, inrichten, beheren én beveiligen van het netwerk. Je kiest zelf de dienstverleners en serviceproviders waarmee je in zee gaat waardoor er geen sprake is van vendor lock-in (dat geldt trouwens in het algemeen voor alle Eurofiber oplossingen). Op elk moment is maatwerk mogelijk en je draait zelf aan de knoppen, waardoor het makkelijker wordt om de optimale set-up voor jouw organisatie te vinden. Of, met de woorden van een gekende doe-het-zelver: “wat je zelf doet, doe je meestal beter”.

Met dark fiber beschik je bovendien over een enorme schaalbaarheid.

Tony Viaene, Solutions Architect Eurofiber België

Met dark fiber beschik je bovendien over een enorme schaalbaarheid.  Je bepaalt de snelheid en bandbreedte grotendeels zelf, met je keuze voor specifieke apparatuur en provider(s). En je kan het makkelijker en goedkoper opschalen.

Dark fiber biedt ook een hoger niveau van privacy en beveiliging omdat de glasvezelverbinding volledig is voorbehouden voor jouw organisatie (dat noemen we ‘dedicated fiber’). Je deelt de verbinding niet met andere partijen en oefent volledige controle uit op gebruik en configuratie van de (eigen) apparatuur. Zo kan je er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om encryptie toe te passen op al het IP-verkeer binnen je netwerk. Dit in tegenstelling tot shared fiber oplossingen (GPON) waarbij de glasvezel gedeeld wordt onder verschillende gebruikers, waarbij privacy en security bijgevolg minder gegarandeerd zijn.

Is de dark fiber verbinding tussen bijvoorbeeld verschillende vestigingen van je organisatie of afzonderlijke datacenters van primordiaal belang voor het functioneren van de organisatie, dan kan er gekozen worden voor een ringnetwerk. Op die manier zorg je voor redundantie en garandeer je het always-on principe. Kan het dataverkeer niet linksom, dan gaat het maar rechtsom.

Dark fiber: geen lichte opdracht

Als dark fiber nog zoveel voordelen biedt tegenover gewone glasvezelverbindingen, waarom kiest dan niet iedereen hiervoor? Kort gesteld: omdat de meeste organisaties er te weinig kennis van hebben.  Bij dark fiber ben je zelf verantwoordelijk voor de belichting, voor de apparatuur en inrichting, en voor de integratie met het bestaande ICT-landschap. Een niet geringe verantwoordelijkheid want bepaalde technologieën zijn aan strenge regels onderworpen. Niet onterecht, als je weet dat één rechtstreekse blik op een dergelijke belichte kabel je volledig blind kan maken.

Bovendien sta je ook borg voor beheer en opvolging, zodat de verbinding goed blijft functioneren. Dit betekent dat de nodige kennis in-house ter beschikking moet zijn. De meeste bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om deze kennis in huis te halen.  En alles bij elkaar levert het ook een bepaalde kost op.   Voor wie voornamelijk op zoek is naar ontzorging inzake connectiviteit, blijft een belichte glasvezelverbinding de interessantste optie.

Dus?

Wie zich afvraagt of dark fiber iets voor hen is, is ongetwijfeld een grotere organisatie, met meerdere vestigingen en een grote aandacht voor het belang van connectiviteit. Wanneer ben je dan echt gebaat bij dark fiber? Dat is uiteindelijk een kwestie van afwegen. Als volledige controle over de verbinding en optimale flexibiliteit en schaalbaarheid belangrijk zijn, is dark fiber een uiterst geschikte optie en investering. Voor organisaties die vooral ontzorgd willen worden, is een actieve of belichte glasvezelverbinding wellicht een betere keuze. Maar een gulden middenweg hoort uiteraard ook tot de mogelijkheden: voor bijvoorbeeld een dark fiber oplossing voor een volledig private verbinding, waarbij wij het beheer voor onze rekening nemen, kan je ook perfect bij ons terecht.


Dit is een ingezonden bijdrage van Tony Viaene, Solutions Architect bij Eurofiber België. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home