Eurofiber boost glasvezelnetwerk naar 400 gigabit

Eurofiber glasvezel

Eurofiber voert een gefaseerde upgrade door van zijn volledige Belgische backbone netwerk. De bestaande hardware wordt daarbij vervangen door apparatuur van het Finse Nokia.

Eurofiber is naar eigen zeggen de eerste glasvezelprovider voor de zakelijke markt in België die over een 400 Gigabit OTN (Optical Transport Networking) netwerk met DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technologie beschikt. Eurofiber sloot eind 2022 een partnership af met Nokia om stapsgewijs de hardware van hun netwerk te upgraden.

“Het voordeel van dergelijk DWDM-netwerk met OTN-technologie is dat het enerzijds gemakkelijk te upgraden is naar 600 Gigabit en meer, mits toevoeging van hardwarecomponenten,” verduidelijkt Peter Joossens, verantwoordelijke voor het operationeel actieve netwerk bij Eurofiber België. Extra breedbanddiensten kunnen ook softwarematig worden geactiveerd op termijn.

Eerste netwerkring al operationeel

De eerste netwerkring is vanaf vandaag operationeel en loopt tussen Brussel-Zuid, Charleroi, Mons, Estaimpuis en Kortrijk, heeft een capaciteit van 400 Gigabit. Een tweede netwerkring wordt later deze maand opgeleverd en zal lopen tussen Brussel-Zuid, Diegem, Leuven, Hasselt en Luik. Dat is veertig keer meer bandbreedte dan voordien.

Met deze upgrade vangt Eurofiber de stijgende vraag van bedrijven op naar hogere bandbreedtes, snellere netwerken en een always-on verbinding. Bovendien stelt de gebruikte technologie Eurofiber in staat om zowel kmo’s als grote bedrijven flexibel en ‘op maat’ de meeste geschikte capaciteit aan te bieden, in functie van hun reële behoeften. 

Volledig klaar tegen 2024

De upgrade van het Eurofiber-netwerk in België kadert in een bredere West-Europese uitrol waarbij ook het Eurofiber netwerk in Frankrijk, Duitsland en Nederland dezelfde upgrade krijgt.

Sinds de pandemie is het zakelijk dataverkeer enorm toegenomen. Niet alleen moeten bedrijven medewerkers die thuis werken kunnen ondersteunen. Door de toegenomen transitie naar de cloud hebben bedrijven meer nood aan hogere bandbreedtes en stabiele verbindingen. Daarnaast vraagt ook de uitrol van 5G een hogere bandbreedte.

Hans Witdouck, CEO Eurofiber België: “Het is onze ambitie om het volledige Belgische Eurofiber backbone-netwerk geüpgraded te hebben tegen eind 2024. Die nationale dekking maakt ons netwerk meteen ook volledig redundant, wat vandaag meer dan ooit cruciaal is voor alle types van bedrijven.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home