Red Hat: ‘Vanilla Kubernetes is vandaag vooral fake news’

Een propere, maagdelijk schone versie van Kubernetes: het klinkt aanlokkelijk, maar bestaat het wel? Volgens Red Hat is de term zelf haast fake news en is het tijd om de mythes errond te doorprikken.

“Met de populariteit van Kubernetes wordt er heel wat fake news verspreid door een allegaartje aan vendoren op de markt”, betreurt Bob Dubois. Dubois is Cloud Specialist bij Red Hat en ziet in die hoedanigheid tal van verkopers op de Kubernetesmarkt springen. Al zijn die volgens hem niet allemaal even integer in hun communicatie.

Wat is vanilla?

Sommigen proberen zich volgens Dubois te onderscheiden door ‘vanilla Kubernetes’ aan te bieden. “Die term komt oorspronkelijk uit de Kubernetes-community. Het wordt zo genoemd door gebruikers die niet altijd even enthousiast zijn over wat er met Kubernetes voor enterprise-omgevingen gebeurt”, weet hij. De term ‘vanilla’ moet aangeven dat een bepaalde versie van software dichter bij het origineel aanleunt. Ter illustratie: het Android-besturingssysteem op een Google Pixel-telefoon zou je vanilla kunnen noemen, de herwerkte versie van Samsung is dat allesbehalve.

De term ‘Vanilla’ komt oorspronkelijk uit de Kubernetes-community.

Bob Dubois, Cloud Specialist Red Hat

Vanilla in die context is een positieve term. Het betekent dat een organisatie trouw is gebleven aan de broncode en niet teveel van zijn eigen wil heeft doorgeduwd. Wie vanilla Kubernetes aanbiedt, wil op die interpretatie verder surfen. Voorstanders van de term suggereren dat de zogenaamde basisversie minder complex is en dus minder vendor-afhankelijk, wat dan weer meer flexibiliteit moet geven aan de eindklant.

“In het geval van Kubernetes zijn het vooral late to the party-spelers die zich erop beroepen”, vindt Dubois. “Ze zeggen dat ze meer vanilla-software aanbieden en dus dichter bij het originele Kubernetes blijven, maar in de praktijk hebben ze gewoon minder aan te bieden.”

Compatibiliteit en flexibiliteit

Dubois ziet twee belangrijke argumenten die moeten aantonen dat vanilla Kubernetes als begrip nonsens is. “Eerst en vooral stelt iedere vendor zijn Kubernetes-aanbod op zijn eigen manier samen. Een onderneming die in zee gaat met een aanbieder van Kubernetes, zoekt immers een totaaloplossing. Dat betekent dat je als vendor een volledig stack moet aanbieden. Daaronder vallen onder andere networking, logging, implementatie en het updatebeleid. Kubernetes zelf is maar een onderdeel van de oplossing die er per definitie bij iedere vendor iets anders gaat uitzien.”

lees ook

Bedrijfscultuur maakt toepassing van Kubernetes ingewikkeld

Als tweede punt haalt Dubois het argument van de flexibiliteit onderuit. “Vendoren van vanilla Kubernetes suggereren dat de basisversie meer compatibiliteit zou bieden waardoor het eenvoudiger is om te wisselen tussen providers, maar dat klopt niet. Alle versies van Kubernetes zijn compatibel met de basisversie en elkaar.”

Dubois verduidelijkt met een analogie. ‘Red Hat Linux en Debian zijn niet dezelfde besturingssystemen, hoewel ze dezelfde kernel hebben. Ondanks hun verschillen zijn ze dus wel compatibel met elkaar. Dat is net hetzelfde bij Kubernetes.”

Alle versies van Kubernetes zijn compatibel met de basisversie en elkaar.

Bob Dubois, Cloud Specialist Red Hat

Dat wil niet zeggen dat migraties van de ene oplossing naar de andere beperkt blijven tot een eenvoudige lift and shift. Er moet gesleuteld worden aan de compatibiliteit, maar dat komt niet door Kubernetes. De compatibiliteitsproblemen doen zich voor op het niveau van de stack en die zal er bij iedere vendor anders uitzien. “De networking-stack verschilt, de loadbalancer is anders, enzoverder. Er bestaat geen vanilla-stack dus er zijn altijd aanpassingen nodig.”

Kubernetes is geen einddoel

Dubois hekelt nog dat de zoektocht naar vanilla-versies het doel ervan voorbij schiet. “Kubernetes zelf is niet het einddoel.” Organisaties stappen met andere woorden niet over naar Kubernetes omdat het hip klinkt. “Bedrijven willen een oplossing voor containers en daar hoort een totaal ecosysteem bij.”

Dubois wil met zijn betoog niet aangeven dat Red Het de enige goede oplossing is. “Er zijn andere vendoren die goede dingen doen. Dat is ook belangrijk. Er mag niet één bedrijf zijn dat de opensource-gemeenschap leidt.” Hij wijst er nog eens op dat enterprise een totaaloplossing nodig heeft met een deftig installatiemodel, een complete stack en een doordacht updatebeleid. “Een vanilla-versie, waarin niets is aangepast en een heleboel features ontbreken, is niet voordeliger voor een professionele klant die dergelijke functies net nodig heeft.”

lees ook

België aan de wieg van containers in Europa dankzij Smals

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home