WordPress, SiteBuilder, of toch iets anders: hoe bouw je een website voor je bedrijf?

Een eerste indruk van jouw bedrijf is ontzettend belangrijk, in de zaak én op de website. Net zoals jouw toonzaal er opgeruimd bij ligt, is dat ook het geval voor de site. Klanten zullen je zaak of vereniging namelijk graag online bekijken voordat ze contact opnemen. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan je website. We leggen je uit wat je nodig hebt om er online netjes uit te zien.  

Combell is op zoek naar de lelijkste Belgische website. Springt er nu meteen een website in je op, dan kan je deze bijdrage nog doorsturen via deze link. Was het eigenlijk de website van je eigen zaak, sport- of jeugdvereniging? Dan maak je kans op een make-over en tien jaar lang gratis hosting en domeinnaam. Maar misschien is het beter om niet langer te wachten en meteen je website op te knappen.

Belangrijke factoren

Ben je er nog niet helemaal uit op welke manier je je website wil renoveren of bouwen? Dan kan het een hulp zijn om te weten welke aspecten je in het achterhoofd moet houden. Dat bepaalt als eerste de inhoud van je website. Een website waarbij de inhoud zo goed als ongewijzigd blijft, is met een sitebuilder gesteld.

Dan is er het vlak van kennis. Wie niet technisch is aangelegd of kennis van SEO-optimalisatie heeft, maar waarbij het wel belangrijk is dat de website hoog in de zoekresultaten verschijnt, maakt best gebruik van ontwikkeling via een CMS of gaat op zoek naar een webontwikkelaar. Dat laatste is sowieso de juiste keuze als er weinig tijd is om een website te bouwen. Alleen moet je er dan rekening mee houden dat je een groter budget ter beschikking moet hebben om de ontwikkeling te betalen.

lees ook

Een website bouwen: hoe doe je het zo efficiënt mogelijk?

Het bouwen van de website

Steek je je eigen website graag in een nieuw jasje of plan je een website te bouwen? Er zijn heel wat mogelijkheden om dat aan te pakken. Van zelf programmeren tot een website voor je laten bouwen, we leggen je graag uit welke optie bij jouw profiel past.

Zelf programmeren

Zelf programmeren is pas een optie als de nodige kennis aanwezig is. De kennis gaat verder dan het ontwikkelen alleen, want ook SEO-kennis is vereist. Dat laatste maakt dat je website hoger in de zoekresultaten belandt en klanten dus sneller je voordeur vinden. Vergelijk het met het logo dat op de voorkant van je gebouw pronkt zodat geïnteresseerden weten waar ze kunnen aanbellen.

Gezien de vereisten zal zelf programmeren een optie zijn voor enterprises en e-commercezaken. Profielen waar kennis over ontwikkelen aanwezig is bij de IT-afdeling of waarbij de online aanwezigheid de meest belangrijke bron van inkomsten vormt.

Is er voldoende tijd om het ontwikkelen onder de knie te krijgen, dan raden we aan de programmeertalen CSS, PHP of JavaScript te bekijken voor de opmaak van de website. De inhoud is te verzorgen met HTML.  

lees ook

De beste en eenvoudigste programmeertalen voor beginnende ontwikkelaars

Bouwen met een sitebuilder

Een website zelf bouwen, hoeft geen moeilijke klus te zijn. Met een sitebuilder of een CMS gaat het als vanzelf. De eerste optie raden we aan voor kmo’s zonder onlinediensten, sportverenigingen en horecazaken. Het gaat in essentie om websites die, eens online, nog relatief weinig wijzigingen moeten krijgen.

Combell heeft hiervoor zelf een SiteBuilder ontwikkeld. Deze is up-to-date en de webhosting-specialist belooft dat de tool bovendien eenvoudig te gebruiken is. Er zijn verschillende thema’s aanwezig waardoor je website in een paar klikken een degelijke uitstraling krijgt. SEO-tools en Google Analytics zitten in deze prijs inbegrepen en deze tools zijn doorgaans niet te vinden op andere platformen om een website te bouwen. Hou rekening met een kostprijs van drie tot tien euro per maand, waarbij de hosting zit inbegrepen.

Een website zelf bouwen, hoeft geen moeilijke klus te zijn. Met een sitebuilder of een CMS gaat het als vanzelf.

Gratis bouwen kan met Wix. Kies hier het type site dat je wil bouwen en ontdek hier nog een pak meer designs om uit te kiezen. Niet alle beschikbare thema’s zijn echter voor responsief gebruik en het thema valt na publicatie niet meer te wijzigen.

Hou er verder rekening mee dat in de gratis optie de URL altijd zal eindigen op .wix.com. Dat is voor een sportvereniging minder een probleem, maar voor een kmo of horecazaak is dat geen optie. Daardoor val je terug in een betalend abonnement bij de tool en in maandelijkse kostprijs kom je zo hoger uit dan met de SiteBuilder van Combell en bovendien zal je met Wix de SEO-optimalisatie zelf moeten regelen.

Bouwen met een CMS

Heeft je website meer updates nodig en bouw je graag zelf je website, dan is het handig om een website te bouwen met een Content Management Systeem (CMS). Een kleine kmo met diensten, eenmanszaken en kleine e-commerce kijken best even naar deze optie.

Van de beschikbare opties is WordPress de bekendste. Het bouwen van een website gaat er eenvoudig en de keuze in de inhoud van je website is groter dan bij een sitebuilder. Bovendien zijn er functionaliteiten toe te voegen die WordPress geschikt maken voor gebruik bij e-business.

Drupal is een andere mogelijkheid in deze tak van webontwikkeling. De eerste optie is geschikt voor bedrijven die met grote aantallen data moeten omgaan, maar de beveiliging van Drupal is ook beter dan bij WordPress. Alleen is enige kennis van HTML en PHP nodig, programmeertalen die je gelukkig snel onder de knie hebt.

Wil je met deze optie aan de slag, dan kan je bij Combell terecht voor hosting. Alles wordt door deze partij voor je klaargezet en zelf kan je aan de slag om het design en de inhoud van je website goed te zetten. Hosting is bovendien nodig om updates door te voeren en je website veilig te houden voor bezoekers.

WordPress bijvoorbeeld kampt al regelmatig met kwetsbaarheden, dat ligt voornamelijk aan de populariteit van de tool. Voor hackers maakt dat de tool heel aantrekkelijk doordat zij veel gebruikers tegelijk kunnen treffen. Ondanks de automatische updates voor thema’s en plug-ins blijven er foutjes door de mazen van het beveiligingsnet vallen.  

Uit handen geven

Is de website een belangrijke kant van je bedrijf, maar staat de kennis van je IT-afdeling nog niet op punt of lukt het niet de vacature van ontwikkelaar op te vullen, dan is het verstandig het bouwen van de website uit handen te geven.

Zelf uitzoeken hoe een website te bouwen valt, is geen optie voor bedrijven waar er weinig tijd is voor zaken die niet in de jobomschrijving werden opgenomen. Verkoop je goederen online en verandert dat aanbod met de regelmaat van de klok, dan ben je aan hetzelfde lot overgelaten. De ontwikkeling zal te lang duren om het nieuwe aanbod op tijd naar de online winkel door te voeren.

Hou rekening met een hoge kostprijs, maar de websiteontwikkeling uit handen geven raden we enkel aan voor bedrijven die de kostprijs in een mum van tijd weer terugverdienen. Het gaat dan om enterprises en e-business.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Combell. De webhosting-specialist gaat met Ugly Belgian Websites op zoek naar de lelijkste website van het land. De winnende website krijgt een make-over en tien jaar lang gratis webhosting en domeinnaam. Kanshebbers inzenden kan nog tot tien oktober via deze link. Daardoor maak je kans op een waardebon voor Bol.com ter waarde van honderd euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home