WordPress gaat thema’s en plug-ins automatisch updaten

wordpress

Het ontwikkelaarsteam van WordPress werkt aan een mechanisme dat automatische updates gaat uitvoeren voor thema’s en plug-ins. Plug-ins die te laat of niet worden geüpdatet, zijn een veelvoorkomende bron van websitehacks. Dat wil WordPress met de automatische updates voorkomen. 

Maanden geleden begon WordPress al met het ontwikkelen van deze nieuwe functie, zo meldt ZDNet. Op dit moment is de functie voor automatische updates al toegepast voor plug-ins. Er wordt nog aan gewerkt om de auto-update binnenkort ook beschikbaar te maken voor thema’s. 

Zodra de optie voor automatische updates wordt uitgebracht voor WordPress-gebruikers, kunnen website-eigenaren deze functie activeren door een optie aan te vinken in hun beheerportaal. Hoewel de functie nog niet algemeen beschikbaar is, kunnen website-eigenaren de automatische updates voor thema’s en plug-ins wel alvast testen. Dat kan door deze WordPress-plug-in te installeren.

Automatische updates al langer in de code

De code achter deze nieuwe functie was al aanwezig in de WordPress-broncode sinds versie 3.7, die werd uitgebracht in oktober 2013. Met deze update voegde het WordPress-team in de achtergrond een automatisch updatemechanisme toe voor de WordPress-kern.

Sinds de 3.7-update werden kleine beveiligingsupdates al automatisch geïnstalleerd. Wel is er nog handmatige actie nodig voor het installeren van grotere updates. Zo moest de update van versie 4 naar versie 5 handmatig worden geïnstalleerd, maar werden kleinere updates, zoals die van v4.3.1 naar v4.3.2 automatisch geïnstalleerd. 

Toen de functie voor automatische updates in 2013 werd toegevoegd, verwachtten ontwikkelaars al dat er ooit meer updates automatisch uitgevoerd zouden worden. Daarom voegden ze bij voorbaat al code toe waarmee op de achtergrond updates voor thema’s en plugins konden plaatsvinden. De code was er wel, maar werd tot nu toe nooit geactiveerd.

Na al die jaren gaat het WordPress-ontwikkelaarsteam de code nu activeren. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het toevoegen van een gebruikersinterface voor het instellen van de auto-updates voor thema’s en plug-ins. De nieuwe automatische updatefunctie zal het aantal WordPress-sites dat wordt gehackt naar verwachting fors verlagen. Het automatisch updaten van plug-ins en thema’s wordt uitgerold met de aankomende WordPress 5.5-update.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home