Software defined wint sterk aan populariteit. Bij dat groeiende enthousiasme voor een eenvoudige manier van bedrijfsconnectiviteit hoort volgens Aruba ook een flexibeler verkoopmodel. Het bedrijf zet daarom sterk in op een service-verhaal voor zijn netwerkaanbod.
“Software defined evolueert naar de norm”, stelt Jerry Garcia vast. Hij is Country Manager Belux bij netwerkspecialist Aruba. “Vroeger kozen organisaties voor MPLS en leasinglijnen om het hoofdkwartier en satellietkantoren met elkaar te verbinden. Dat bood gegarandeerde bandbreedte, maar die aanpak is voorbijgestreefd.”
Beperkingen van legacy
Volgens Garcia lopen organisaties steeds vaker tegen de beperkingen van die oude wide area networks aan. Zo gaat alle trafiek via een dergelijke configuratie eerst naar het hoofdkantoor en dan pas naar het internet: niet ideaal wanneer cloud en SaaS alomtegenwoordig zijn.
De resultaten heb je in het begin van de pandemie misschien zelf gemerkt. Denk maar aan organisaties waar videobellen uit den boze was, omdat de infrastructuur op het hoofdkantoor niet in staat was om al het videoverkeer zelf te ontvangen, te verwerken en naar het hoofdkantoor te sturen.
SD WAN biedt soelaas
De eerste stap naar beterschap is het software defined wide area network of SD WAN. “SD WAN gaat de trafiek tussen satellietkantoren aanpakken”, zegt Garcia. Met SD WAN wordt het bedrijfsnetwerk gevirtualiseerd en centraal beheerd. De verbinding tussen locaties kan over gewone internetlijnen lopen. “De flessenhals voor connectiviteit is vandaag niet meer de capaciteit van het publieke internet”, verduidelijkt Garcia.
De flessenhals voor connectiviteit is vandaag niet meer de capaciteit van het publieke internet.
Jerry Garcia, Country Manager Belux Aruba
Verdere optimalisatie gebeurt op softwareniveau. De softwarelaag van SD-WAN is wel in staat om gedetailleerde quality of service (QoS) te voorzien. “Zo kan je Teams-gesprekken voorrang geven op andere zaken”, verduidelijkt Garcia. Bovendien hoeft verkeer vanuit een satellietkantoor niet meer via het hoofdkantoor naar het internet of de cloud te gaan. SD WAN maakt het onderscheid tussen verkeer dat wel langs het datacenter van het bedrijf moet en trafiek die rechtstreeks van het satellietkantoor naar de cloud mag, zoals bijvoorbeeld een Teams-gesprek.
Integratie van Silver Peak
Aruba nam daarom in 2020 SD WAN-specialist Silver Peak over. Sindsdien integreerde Aruba de oplossing van Silver Peak met zijn eigen SD-Branch-oplossing. SD-Branch is een extensie van SD WAN, waarbij niet alleen het beheer van de netwerklaag maar ook het beheer van de infrastructuur in de satellietkantoren zelf centraal kan gebeuren.
Het resultaat van de integratie is Aruba EdgeConnect. Die oplossing laat organisaties toe om de hele infrastructuur centraal te beheren via Aruba Central, virtuele Wide Area Networks op te zetten voor verschillende soorten van trafiek, prestaties te monitoren en de beveiliging te regelen. Zo kan je één keer beleidsregels opstellen en die dan automatisch uitrollen naar alle bedrijfssites die tot het netwerk behoren. Aruba werkt samen met Microsoft Azure en AWS voor de verbindingen met lokale Points of Presence (PoP).
Aansluiten en klaar
Aruba heeft verschillende troeven in handen met EdgeConnect. De eenvoud van configuratie is de grootste. Hardware wordt door Aruba vooraf geconfigureerd, waarna iemand zonder al te uitgebreide IT-kennis in een satellietkantoor toestellen maar hoeft te verbinden met het internet. Configuratie verloopt vervolgens automatisch.
“Die automatische provisionering is belangrijk”, vindt Garcia. “Zo hoeven grote organisaties hun IT-mensen niet het hele land te laten aflopen om de infrastructuur te connecteren.” Na installatie kan het IT-team van de organisatie vanuit het hoofdkantoor (of de zetel thuis) via Aruba Central het hele SD WAN beheren en het beleid aanpassen.
lees ook
Aruba verbindt thuiswerkers zoals bijkantoren met nieuwe EdgeConnect Microbranch-oplossing
Om tegemoet te komen aan de trend van telewerk rolde Aruba eind vorig jaar nog EdgeConnect Microbranch uit. Die oplossing werkt volgens exact hetzelfde principe, maar is erg kleinschalig en bijgevolg geschikt voor thuiswerkers. Bedrijven verzenden de Microbranch-router naar hun werknemers en wanneer die het toestel aan hun eigen modem hangen, wordt het SD WAN-netwerk automatisch naar hun huis uitgebreid, inclusief beleid en beveiligingscapaciteiten.
Even eenvoudig consumeren als installeren
Aruba wil vandaag dat eenvoudige configuratie- en beheermodel uitbreiden naar de manier waarop de oplossing wordt geconsumeerd. Daarvoor staat een serviceverhaal centraal. “Het servicemodel is één van onze belangrijkste focuspunten vandaag”, zegt Garcia.
“Water koop je niet ieder jaar vooraf. Je neemt wat je nodig hebt, weet dat het drinkbaar en dus veilig is, en betaalt achteraf. We willen hetzelfde doen met connectiviteit. Je moet niet vooraf denken over wat je nodig zal hebben.”
Je moet niet vooraf denken over wat je aan connectiviteit nodig zal hebben.
Jerry Garcia, Country Manager Belux Aruba
Hoewel ook andere organisaties vandaag servicemodellen omarmen, heeft Aruba een streepje voor. “We plaatsen geen verschillende types van platformen bij verschillende klanten. De hardware die we neerzetten bij een klant, kan meeschalen. Als de bedrijven veranderen, verandert het netwerk mee.” Een bedrijf dat voor de SD WAN-oplossing van Aruba kiest en groeit, moet met andere woorden wel infrastructuur bijplaatsen (in bijvoorbeeld nieuwe kantoren), maar hoeft reeds geplaatste hardware niet te vervangen door zwaardere toestellen om tegemoet te komen aan de nieuwe realiteit.
Focus op de dienst
Aruba biedt het SD Wan-as-a-Service-model momenteel zelf aan grote klanten aan enwerkt voor andere partijen vooral via partners of langs de GreenLake-dienst van moederbedrijf HPE. Betalen gebeurt aan de hand van het verbruik en het aantal geconnecteerde vierkante meters kantoorruimte. “Of je in een Opex-verhaal met een maandelijkse betaling wil stappen of liever voor Capex gaat, maakt daar weinig uit”, voegt Garcia nog toe. “Dat is een boekhouddiscussie, een servicemodel kan je ook als Capex inbrengen. De focus ligt op de dienst.”
Met flexibiliteit probeert Aruba zich te onderscheiden in een markt waar SD WAN langzaam maar zeker richting commodity evolueert. De flexibiliteit begint bij het netwerk zelf, waar installatie en beheer van de infrastructuur over alle bedrijfslocaties eenvoudiger is dan ooit. De visie zet zich verder in het consumptiemodel dat Aruba aan zijn oplossing koppelt. Connectiviteit als water: het klinkt aantrekkelijk.
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Aruba. Voor meer informatie over de netwerkoplossingen van het bedrijf kan je hier terecht.