[adv] Duurzaamheid en IT: de olifant in de (server-)kamer?

APC Smart-UPS Ultra life style image (1)

[Advertorial] Wat is de ecologische voetafdruk van de IT-infrastructuur en -activiteiten van ons bedrijf? Als CIO of digitale besluitvormer heb je deze vraag misschien al eerder gehoord. Zo niet, dan is het een kwestie van tijd.

De Europese context is daarbij van groot belang. De Europese energie-efficiëntierichtlijn stelt tot doel om het eindenergie­verbruik van de EU tegen 2030 met 11,7% te verminderen. De jaarlijkse energiebesparingsdoelstelling voor het eindenergieverbruik zal tussen 2024 en 2030 bovendien geleidelijk toenemen.

Vandaag de dag zijn niet genoeg CEO’s, investeerders, bedrijfseigenaren en topmanagers zich ervan bewust dat in een steeds meer gedigitaliseerde wereld, ook IT moet bijdragen bij het verminderen van de CO2-voetafdruk van hun bedrijf, als onderdeel van een allesomvattende ESG-strategie (Environmental, Social en Governance). 

De paradox van digitale duurzaamheid

De meeste grote bedrijven ter wereld hebben het over het stimuleren van digitale ontwikkeling door het inzetten van nieuwe technologieën. Dit kan echter een groei van de CO2-voetafdruk van hun bedrijf betekenen, vanwege het toegenomen energieverbruik van IT-middelen, apparaten, tools en platformen. Maar hoe vertaalt zich dit in cijfers?

Het aantal aangesloten apparaten zal naar verwachting oplopen tot 55,7 miljard in 2025. 75% daarvan zal verbonden zijn met een IoT-platform. De gegevens die door deze apparaten worden gegenereerd, zullen naar verwachting in slechts twee jaar tijd aangroeien tot 73,1 zettabytes. Deze groei in datavolumes zal leiden tot een toenemende adoptie van technologieën. AI, de sleutel om waarde te genereren uit enorme hoeveelheden gegevens, is er daar één van.

Digitale transformatie en duurzaamheid gaan hand in hand. Digitalisering en technologie spelen een essentiële rol bij het decarboniseren van de economie – in feite zijn ze de sleutel tot succes. Maar tegelijkertijd kunnen digitale technologieën een deel van het probleem zijn als ze niet op de juiste manier worden toegepast.

Deze paradox lijkt voor de hand te liggen, maar het bevorderen van IT-geleide duurzaamheidsinitiatieven is nog geen verplichting voor CIO’s of technologieleiders. Volgens Capgemini heeft slechts 18% van de bedrijven een volwassen en allesomvattende duurzame IT-strategie met goed gedefinieerde doelen en tijdlijnen. 

Tijd voor actie

IT-duurzaamheid blijft een relatief jonge discipline en er is geen overvloed aan gepubliceerde use cases met aanwijzingen over hoe het aan te pakken. Waar moeten we beginnen? Hoe passen we ons IT-initiatief aan de doelstelling van klimaatneutraliteit aan? Deze vragen vormen een grote uitdaging.

Groene IT als onderdeel van een duurzame bedrijfsstrategie

Als wereldwijd impactbedrijf hebben we ESG-waarden tot de kern van ons bedrijf gemaakt. Al 15 jaar leggen we de lat hoger in alle dimensies van duurzaamheid. In 2021 publiceerde Schneider Electric zijn Schneider Sustainability Impact (SSIs) met daarin de duurzaamheidsbeloften van het bedrijf. In lijn hiermee werd het Green IT-programma opgestart, een duurzaam IT-initiatief dat nieuwe en intelligente decarbonisatiepaden identificeert om de jaarlijkse uitstoot van IT met minstens 5% te verminderen.

Centraal in het programma staat EcoStruxure IT-software, die wereldwijd wordt ingezet om de veerkracht en veiligheid van de IT-activiteiten te verbeteren.

Onze resultaten voor 2022 toonde dat we 3.171 ton CO2-uitstoot vermeden en verminderden (gelijk aan 12,5 miljoen met de auto gereden kilometers) dankzij ons Green IT-programma:

Het antwoord is ons uitgebreide Green IT-programma:

  • IT-infrastructuur, met inbegrip van onze EcoStruxure IT-oplossingen die worden ingezet in de vestigingen van Schneider Electric over de hele wereld 
  • Strategieën voor bedrijfssamenwerking in overeenstemming met de allesomvattende bedrijfsbenadering van efficiëntie en duurzaamheid
  • Groene adoptiepraktijken beschikbaar voor alle werknemers via interne communicatie en training

Daarbovenop integreerde Schneider Electric een nieuw gebruiksvriendelijke duurzaamheidscomponent in zijn EcoStruxure IT-Datacenter Infrastructure Management Tooling (DCIM). Daarmee kunnen IT-beheerders met een druk op de knop belangrijke duurzaamheidsparameters bekijken en opvolgen. Dankzij data-analytics op basis van modellen en algoritmes krijg je nu in enkele seconden een handig overzicht te zien dat eenvoudig te exporteren is.

Deze oplossing stelt bedrijven ook in staat zich beter voor te bereiden op nieuwe regelgeving, zoals de EU-richtlijn voor energie-efficiëntie, die de rapportage van het energieverbruik van IT- en datacenters vanaf september 2024 verplicht stelt.

Vandaag de dag kunnen we als Schneider Electric zeggen dat we met succes een diepgaand begrip hebben gekregen op IT-duurzaamheid – en een duidelijke visie op waar we naartoe gaan. Onze inspanningen werden recent erkend met verschillende prijzen. De SustainableIT.org AwardGlobee Awards for Information Technology, en de DocuSign Award illustreren dat duurzaamheid een business vereiste is en dat het de IT-beslissingen moet bepalen, nu en in de komende jaren.

Voor nu, nog één aanbeveling: als je een CIO bent en je begint aan je IT-duurzaamheidsreis, begin dan met het meten van het totale energieverbruik. Bekijk de volgende gids met een eenvoudig kader in 3 stappen.


Dit is een commerciële bijdrage van Schneider Electric. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.