Microsoft experimenteert met datacenters die gedeeltelijk gemaakt zijn uit hout, om zo de CO2-voetafdruk te verlagen tot wel 65 procent.
Microsoft plant twee nieuwe datacenters te bouwen in Noord-Virginia. Deze zullen er heel anders uitzien dan traditionele datacenters. Het bedrijf experimenteert met het gebruik van cross-laminated timber (CLT), een type hout dat de CO2-afdruk tot wel 65 procent kan verkleinen. Door het gebruik van hout is er minder staal en beton nodig, wat traditioneel gebruikt wordt voor commerciële gebouwen.
Hybride aanpak
Microsoft experimenteert momenteel met cross-laminated timber (CLT) voor het bouwen van een nieuw datacenter in Noord-Virginia. Volgens het bedrijf zou dit hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.Traditioneel wordt er staal en beton gebruikt voor commerciële gebouwen.
Microsoft-ingenieurs ontwikkelden een hybride aanpak waarbij CLT gecombineerd wordt met beton. In de datacenters in Noord-Virgiania zullen de vloeren en plafonds vervangen worden door CLT, en krijgen ze een dunnere laag beton. Dit om de levensduur van het hout te verlengen.
CLT is duurder dan staal en beton, maar wordt steeds gebruikelijker in de VS. Voor grotere projecten, zoals datacenters, kan het gebruik van CLT kosteneffectief zijn. Het is een licht materiaal waardoor er in bepaalde delen van het gebouw minder staal nodig. Hierdoor kan het bedrijf besparen op materiaal en arbeid. “We proberen voortdurend de geschiktheid van deze nieuwe materialen voor gebruik in een datacenteromgeving te valideren”, zegt ingenieur David Swanson.
Minder CO2-uitstoot
Microsoft beweert dat het gebruik van hout in delen van zijn nieuwe datacenters de CO2-voetafdruk met 35 procent zal verkleinen, ten opzichte van staalconstructies. Wanneer beton vervangen wordt door CLT, zou dit de uitstoot van broeikasgassen met nog eens 65 procent kunnen verminderen.
lees ook
Google verdrinkt eigen duurzaamheidsambities met ongeremde AI-push
“We moeten systeemdenkers zijn in de hele waardeketen van deze materialen die in onze datacenters terechtkomen en de apparatuur die onze datacenters bevoorraadt”, zegt Jim Hanna, teamleider van het datacenter engineering team van Microsoft. “Dat maakt het moeilijk, maar zeker niet onmogelijk.”