MWC 2024: al AI wat de klok slaat

mwc 2024
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

De AI-koorts in de technologiesector bereikt een nieuw hoogtepunt tijdens MWC 2024. Van chips en gadgets tot software: wie geen AI heeft, doet niet meer mee.

“We houden dit jaar een wedstrijd: tel het aantal standen waar niét over AI gesproken wordt. Wil je ook meedoen?”, vraagt Panch Chandrasekaran tijdens een bezoekje aan de Arm-stand. Vol goede moed gaan we de uitdaging aan, maar in de wetenschap dat er meer dan tweeduizend bedrijven (verspreid over acht zalen) te vinden zijn op het Mobile World Congress, komen we al snel tot de conclusie dat dit onbegonnen werk is.

Je hoeft echter niet lang op de beursvloer rond te lopen om het woord ‘AI’ aan te treffen. MWC is al jarenlang de gelegenheid om polshoogte te houden bij waar de grote (en kleinere) technologiebedrijven mee bezig zijn. Dit jaar is er meer dan ooit één trend die alle andere domineert: AI. Vond je dat de AI-hype in 2023 al uit de hand aan het lopen was, dan doet MWC er nog een paar scheppen bovenop.

ai robot mwc
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

‘AI on device’

De AI-hype vertaalt zich op verschillende manieren in technologieland. Te beginnen bij gadgets, toch nog steeds één van de hoofdredenen waarom ieder jaar duizenden mensen naar de MWC-beurs afzakken. Aan nieuwe gadgets is er dan ook dit jaar weer geen gebrek. We maakten op de CES-beurs eerder dit jaar al kennis met een nieuw elektronicafenomeen dat ook op MWC alomtegenwoordig is: de ‘AI-pc’.

lees ook

Dell trekt vers blik ‘AI-pc’s’ open

Waarom dat vooral een marketingterm is, hebben we al uitvoerig besproken, maar volgens laptopfabrikant Dell bestaat er geen twijfel dat op termijn ‘iedere pc een AI-pc zal zijn’. Inmiddels hebben we ook al de eerste lading ‘AI-smartphones’ mogen verwelkomen. Om het label AI-pc/smartphone te verdienen, dient een apparaat naast een stevige CPU en GPU ook een ‘AI-accelerator’ (ook wel NPU genoemd) in de chip te hebben om AI-workloads op het device zelf te draaien.

AI-koning Nvidia heeft geen eigen booth op MWC, al duikt het her en der wel op tijdens keynotes en demosessies, en dus is het aan andere chipfabrikanten om de spotlights te nemen. Qualcomm grijpt die kans graag. Een sympathieke Qualcomm-medewerkster laat ons een korte demonstratie zien hoe de Snapdragon 8 Gen 3 AI-gestuurde fotobewerkingsfuncties aanstuurt op een (nog niet in Europa gelanceerde) Oppo Find X7 Ultra, van wie verder geen spoor te bekennen is op MWC. Ze is er vol van overtuigd dat ‘AI on device’ de toekomst is en noopt ons aan om ook de Snapdragon X Elite te gaan bewonderen op een laptop die Qualcomm speciaal voor de beurs liet ontwikkelen.

qualcomm ai mwc
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

Worden apps overbodig?

AI is natuurlijk in de eerste plaats een softwaregebeuren. Ook hier houden de MWC-exposanten zich niet in. Het letterwoord hangt aan menig beursstand te blinken, vaak omdat bedrijven zich verplicht voelen het ergens te vermelden. Microsoft heeft Copilot meegenomen, Samsung richt zijn stand volledig in functie van Galaxy AI in, maar we maken ook kennis met AI-hulpjes waar we nog nooit eerder van gehoord hadden. De prijs van meest originele naam is voor T-Mobile: Magenta AI. De toepassing zelf is ook origineel: met Magenta AI zou je een hologram van je gesprekspartners tijdens een telefoongesprek kunnen laten verschijnen.

Aan creativiteit geen gebrek bij het Duitse telecombedrijf. Tim Hoettges, CEO van het moederbedrijf Deutsche Telekom, toont tijdens een keynote een conceptsmartphone waar helemaal geen applicaties meer opstaan. Diepere integratie van AI op toestellen maakt afzonderlijke applicaties binnenkort overbodig, meent Hoettges: “Binnen vijf tot tien jaar gebruikt niemand nog applicaties”. Met zijn zwarte coltrui roept hij herinneringen op aan wijlen Steve Jobs. Of zijn uitspraak de tand des tijds doorstaat, valt nog af te wachten: weet je nog dat Jobs ooit de pc voor dood verklaarde?  

Welkom in de ‘AI-verse’

Chipmaker MediaTek gaat nog een stap verder en probeert tijdens MWC 2024 een nieuwe marketinghype te lanceren: de ‘AI-verse’. Daarmee voegt het op creatieve wijze de trend van dit jaar samen met het thema waar iedereen het een jaar geleden over had: metaverse. Die term lijkt echter een taboe te zijn geworden in de technologiesector, want niemand die nu nog naar de metaverse durft verwijzen op zijn stand.

Wat is dan de AI-verse? Een rondkijk op de stand van Mediatek doet ons er niet echt wijzer van worden. Etisalat, een telecombedrijf uit het Midden-Oosten, doet de beste poging het concept tot leven te wekken en plaatst een mensachtige, sprekende robot op zijn podium. Dat lokt veel bekijks, maar we worden er eerder ongemakkelijk van. Als dit de AI-verse zou zijn, dan hoeft het nog niet meteen voor ons. De robot van Etisalat is niet het enige waar we kriebels van krijgen: een reusachtige virtuele pandamascotte van China Telecom staart ons met een ogenschijnlijk onschuldige blik aan telkens we voorbijlopen.

china telecom mwc
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

Één ding moge duidelijk zijn na MWC 2024: de AI-koorts is naar een ongezien hoogtepunt gestegen. Iedereen wil op één of andere manier meedoen, uit schrik om in de vergeethoek te belanden. Van AI hebben we het laatste dan ook nog lang niet gezien en gehoord. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home