vPro komt enkel naar nieuwe Intel Core Ultra

Intel brengt zijn vPro-platform enkel naar de nieuwe Core Ultra-processors. De Core i-chips van de veertiende generatie krijgen geen ondersteuning voor het zakelijke platform.

Intel kondigt op het Mobile World Congres in Barcelona aan dat zijn vPro-platform naar zijn nieuwe Core Ultra-chips brengt. Die processors lanceerde de fabrikant in december vorig jaar. Ze hebben een NPU aan boord die eigenlijk maar amper relevante workloads kan ondersteunen vandaag, maar wel eigenhandig de marketingstorm rond de ‘AI-pc’ heeft veroorzaakt.

Interessanter aan deze processors is de nieuwe procestechnologie. De chips zijn gebakken op het Intel 4-proces en zijn technisch de geavanceerdste CPU’s die Intel vandaag in z’n stal heeft. Danzij de kleinere componenten zoals transistors zijn ze immers efficiënter en bieden ze meer pk’s aan eenzelfde TDP als hun voorgangers. Er is dus ook zonder de AI-hype reden genoeg om enthousiast te zijn over de Core Ultra-laptopchips, en nu zijn ze ook helemaal klaar voor grote zakelijke omgevingen.

Nieuwe vPro

Alle Core Ultra-chips ondersteunen vPro, laat Intel weten. De ene vPro is echter de andere niet. Je hebt vPro Essentials op maat van kmo’s tot en met twintig werknemers, en vPro Enterprise voor grotere bedrijven. vPro Essentials is een light versie die een deel van de functionaliteit bevat, terwijl vPro echterprise het ‘echte’ vPro is. Deze versie omvat alle beveiligings- en beheercapaciteiten die je verwacht. vPro Enterprise zit tot niemands verrassing vooral op de duurdere varianten van de Core Ultra-chips, zodat enterprise-laptops die noodgedwongen moeten integreren.

Nieuw aan vPro dit jaar is een betere Intel Threat Detection-technologie die op alle kernen en de NPU kan draaien. Dat moet efficiënter zijn. De nieuwe Intel Security Engine zal dan weer beter de firmware van een systeem authenticeren.

Niet voor Core i

Verder valt het op dat Intel zijn Core i-chips van de nieuwste veertiende generatie links laat liggen. Deze CPU’s krijgen voorlopig geen vPro-ondersteuning. Daarmee maakt Intel duidelijk dat ze exclusief bedoeld zijn voor consumentenlaptops. Dat is geen ramp: Intel claimt wel dat deze CPU’s een generatie recenter zijn dan hun voorgangers, maar in feite gaat het om dezelfde processors, gebouwd op Intel 7, in een ander jasje.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home