‘Laserprojectie en een whiteboard is de perfecte mix tussen analoog en digitaal’

De kans is groot dat er in heel wat vergaderruimtes van jouw bedrijf een groot scherm staan. Eerst was projectie de technologie bij uitstek daarvoor, maar steeds meer bedrijven kiezen nu voor een groot aanraakscherm. Met nieuwe innovaties zoals laserprojectie en whiteboards wil Epson projectie opnieuw aantrekkelijk maken.

Projectoren gaan al meer dan 20 jaar mee in vergaderruimtes, maar tussendoor is er heel wat veranderd binnen die markt. Slimme sensoren kunnen een aanraakscherm simuleren zonder dat je daarvoor een tv-scherm nodig hebt. In de nieuwste modellen zitten voortaan een laser als lichtbron met een lange levensduur van 20.000 uur.

Tegenover zo’n projector staat een slim tv-scherm dat aanraakgevoelig is. De formaten groeien gevoelig richting 80 inch en meer, waardoor ze in de buurt komen van projectiegrootte. Hoog tijd volgens Epson om een versnelling hoger te schakelen met hun nieuwe projectoren, maar het merk kijkt verder dan projectie om een betere vergaderervaring te realiseren.

Meer samenwerken, minder eenrichtingsverkeer

“Ondanks de luide lokroep naar digitalisering, willen heel wat deelnemers in vergaderingen nog heel graag schrijven op een bord. Ze willen iets wat in hun hoofd zit, kunnen opschrijven”, zegt Oscar van der Linden, Business Sales Manager bij Epson Benelux.

“Binnen bedrijven worden vergaderingen steeds dynamischer waar iedereen samenwerkt. Scrum is iets wat we vandaag steeds vaker zien. Het is belangrijk om denkbeelden uit te tekenen omdat het dikwijls meer zegt dan 100 woorden. Na zo’n sessie kan je dan het resultaat presenteren. Analoog en digitaal gaan hand in hand tijdens zo’n sessies.”

Epson mikt daarom op een totaalconcept dat per vergaderruimte wordt uitgedokterd, in plaats van een massaproject waar je in bulk 30 keer hetzelfde koopt. Het heeft voor sommige ruimtes een ‘visualiser’, een flexibele camera waarmee je live beelden op het bord kan projecteren. Daarnaast werkt het voortaan ook samen met Smit Visual voor whiteboards.

Scrumsessies

Dat laatste is belangrijk volgens Dirk Devos, Business Accountmanager bij Epson. “In deze combinatie vullen digitaal en analoog elkaar aan. Zo kan iedereen blijven werken zoals op een klassiek bord en tegelijk is er een projector beschikbaar voor interactiviteit waar nodig. Zo heb je nooit de verplichting om bij elke sessie digitaal te werken.”

Tijdens het dubbelinterview wordt duidelijk hoe belangrijk de samenwerking is tussen Epson en Smit Visual. In elk concept dat het naar voren brengt, is Chameleon een essentieel onderdeel. Het voelt aan alsof Epson goed begrijpt dat een klassieke projector niet altijd genoeg is om bedrijven te overtuigen.

Een whiteboard in combinatie met een projector neemt de verplichting weg dat elke sessie digitaal moet zijn.

“Stel dat  een project door diverse groepen werknemers moet worden uitgevoerd. Allemaal op de compacte ruimte van een projector tegelijk werken is niet mogelijk. In combinatie met zo’n whiteboard kan dat wel en dient projectie als ondersteuning,” benadrukt van der Linden.

“Hoe begint zo’n project meestal? De eerste stap is een brainstormsessie: wie doet wat, wanneer is de deadline, wie neemt de leiding? Denkbeelden worden uitgetekend. Daarna moet er iets worden uitgewerkt, eventueel via een scrumsessie. Tot dan heb je helemaal geen digitale tools nodig. Pas wanneer je een website wil analyseren, een video wil presenteren of andere zaken wil doen, dat de tools in actie komen.”

Meer werkruimte om te vergaderen

Het totaalconcept van Epson oogt heel degelijk, maar het bedrijf moet heel wat vooroordelen rond projectie uit de wereld helpen. Het belangrijkste en meest dominante is dat elke ruimte verduisterd moet zijn om fatsoenlijk te projecteren. Bij een tv-scherm is dat niet nodig, waardoor die aan populariteit winnen de laatste jaren.

“Bedrijven kennen projectoren regelmatig van oude modellen die ze te lang blijven gebruiken waardoor er nog amper licht uit komt. Uiteraard is een tv-scherm dan toffer, maar niet iedereen kan dynamisch werken op zo’n klein werkoppervlak. Pas dan komen ze tot de conclusie dat nieuwe projectoren een veel sterkere lichtbron hebben en bij daglicht prima werken,” zegt van der Linden.

Daarnaast hebben sommige projectoren vandaag een brede 16:6-beeldverhouding voor meer werkruimte in de breedte. Een 16:9-beeldverhouding is ook mogelijk, maar die focust meer op de consumptie van media en biedt minder ruimte in de breedte om samen te werken. “Een breder projectiebeeld benadert meer het klassieke krijtbord van vroeger waarmee iedereen is opgegroeid. Met projectie kunnen we tot 120 inch projecteren, wat veel groter is dan de grootste tv-schermen die vandaag worden geïnstalleerd,” aldus Devos.

Chameleon whiteboard

De samenwerking met Smit Visual wat betreft Chameleon whiteboards als totaaloplossing is een bewuste keuze. Het schrijfoppervlak is geëmailleerd, wat ervoor zorgt dat het bord mooi wit blijft ongeacht hoeveel je erop schrijft. Bij folie of speciale verf merk je dat na enkele jaren de vegen niet meer helemaal verdwijnen. Hier blijft het volgens de fabrikant perfect 25 jaar lang gegarandeerd wit.

Het schrijfoppervlak is geëmailleerd, wat ervoor zorgt dat het bord mooi wit blijft ongeacht hoeveel je erop schrijft.

De achterkant van het whiteboard is metaal, waarmee het magnetisch kan worden bevestigd aan de muur. Wie maar een beperkt startbudget heeft, kan met een klein oppervlak beginnen. Daarna kan het werkoppervlak nog altijd worden vergroot waar nodig. Het systeem is heel modulair en wordt door Chameleon en Epson samen voorgesteld als één partij bij elk bedrijf.

“De samenwerking tussen beide partijen gebeurt in heel Europa, maar in de Benelux en Engeland staan we het verst”, zegt van der Linden trots.

Analoog en digitaal

Op het einde van de rit wil Epson natuurlijk het liefst van al overal projectoren verkopen en bedrijven die voor aanraakgevoelige tv-schermen kiezen voor vergaderruimtes overtuigen van de voordelen van projectie. De projector moet tegen heel wat vooroordelen vechten door toestellen uit het verleden, maar met Chameleon heeft Epson een sterke partner aan boord voor een modern totaalconcept.

De huidige line-up van slimme projectoren met een aanraakgevoelig projectiebeeld wordt stelselmatig vervangen door laserprojectie, wat een heel helder beeld combineert met een lange levensduur waarbij je nooit meer een projectorlamp moet vervangen. Daar schuilt een grote besparing: een lagere kost- en onderhoudsprijs vergeleken met een aanraakgevoelig tv-scherm.

In de vergaderruimte van vandaag en van de toekomst moeten werknemers volgens van der Linden veel meer samenwerken dan voordien. De combinatie van analoog (whiteboard) en digitaal (projector) is in zijn ogen de perfecte combinatie om klaar te zijn voor de toekomst, zonder dat je geforceerd elke keer naar technologie moet grijpen. 

Dit is een redactioneel artikel geschreven in samenwerking met Epson. Voor meer informatie rond hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home