Wat is het beste cloud-platform voor enterprises?

cloud computing

Cloud computing is in een rap tempo de standaard geworden voor veel bedrijven. Applicaties worden vanuit on-premises datacenters verplaatst naar de cloud. Door over te stappen naar de cloud doen organisaties een poging om te innoveren, kosten te verlagen en de flexibiliteit te verhogen. 

Met de opkomst van cloud computing kwamen al snel de Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-platformen, waarbij externe providers de infrastructuur hosten en onderhouden voor hun klanten. Vaak gaat het om het hosten van applicaties in een schaalbare omgeving waar klanten enkel betalen voor de infrastructuur die ze gebruiken. 

Waar gebruikers in het begin nog wat sceptisch waren over de veiligheid van hun data, hebben giganten als Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform – de grote drie dus – deze zorgen meer dan weggenomen. 

Vanaf dag één werd de cloudmarkt gedomineerd door AWS, dat in 2006 als eerste in de sector stapte. Ondanks de sterke positie van AWS, wint Microsoft Azure onder het bewind van cloud-first CEO Satya Nadella snel aan terrein. Google is de nieuwste speler in het IaaS-landschap en timmert hard aan de weg om een groeiend aantal bedrijven naar zijn platform toe te trekken. 

Vanaf dag één werd de markt gedomineerd door AWS, maar Microsoft Azure en Google Cloud Platform winnen snel aan terrein

Het afgelopen jaar ontstond er een felle concurrentiestrijd tussen de drie cloud-giganten. Nu cloudcomputing steeds groter wordt, zien we steeds meer wat de verschillende IaaS-aanbieders precies te bieden hebben. Waarin verschillen de drie grootste cloud providers van elkaar? En hoe beslis je welk IaaS-platform het best bij je organisatie past?

Belangrijkste voordelen

Welke cloudleverancier je het best kunt kiezen, is vooral afhankelijk van de behoeften binnen het bedrijf. Elk cloudplatform brengt zo zijn eigen voordelen met zich mee. 

Het sterkste punt van AWS is de breedte en diepte van zijn services. AWS biedt meer dan 175 verschillende opties op het gebied van rekenkracht, opslag, database, analyses, networking, mobiel, developer tools management tools, IoT, beveiliging en enterprise applicaties. Door dat enorme aanbod is de kans groot dat AWS precies de tools biedt die je nodig hebt.

Als het om de hoeveelheid opties en services, loopt AWS voorop

Microsoft is vooral populair onder C-level executives die al jarenlang werken met Microsoft producten. Zij vinden het fijn dat ze bij één partij terechtkunnen voor al hun technologische behoeften. Dankzij de combinatie tussen Azure, Office 365 en Teams biedt Microsoft een compleet alles in één pakket voor organisaties. 

Als het om machine learning gaat, loopt Google Cloud voorop. Daarnaast blinkt Google uit als het gaat om expertise omtrent opensource-technologieën, voornamelijk containers. Dat komt door zijn centrale rol in de ontwikkeling van Kubernetes for orchestration, wat in korte tijd is uitgegroeid tot de meestgebruikte technologie in de sector. Organisaties die de voorkeur geven aan goede AI en machine learning mogelijkheden, gecombineerd met zoekfuncties en beveiliging kiezen vaak voor Google Cloud Platform. 

Functies en diensten

Heel algemeen bekeken, bieden AWS, Microsoft Azure en Google Cloud Platform vergelijkbare mogelijkheden op het gebied van rekenkracht, opslag en networking. Ze bieden alle de gebruikelijke elementen van een publieke cloud: selfservice en directe bevoorrading, automatisch opschalen, goede beveiliging en functies voor identiteitsmanagement. 

De drie cloud-giganten blijven stuk voor stuk bij met de nieuwste innovaties. Zo lanceerden ze alle drie diensten en tools gericht op geavanceerde technologie als Internet of Things en serverless computing. Klanten kunnen elk van de drie clouds gebruiken om een mobiele app te bouwen of zelfs een high performance computeromgeving te bouwen. Ook bieden alle drie de cloud providers de nodige functies en tools voor machine learning. 

Hybride opties

Er komt steeds meer vraag naar hybride en multicloud-opties en zowel AWS, Microsoft Azure als Google Cloud speelt hier op in. Veel cloud-gebruikers kiezen voor infrastructuur van verschillende leveranciers en in veel gevallen zijn er ook nog applicaties die on-premises moeten blijven. Leveranciers beantwoorden deze vraag met een scala aan oplossingen voor klanten die nog niet klaar zijn om volledig over te stappen naar de publieke cloud. 

Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan hybride en multicloud-opties

Lange tijd is Microsoft Azure de go-to optie geweest voor hybride toepassingen. Met Azure Stack biedt Microsoft zijn klanten de nodige hardware en software om Azure public clouddiensten toe te passen vanuit een lokaal datacenter met een gedeelde managementportal, code en API’s voor simpele interoperabiliteit. 

Inmiddels hebben AWS en Google Cloud hun achterstand ingehaald met elk hun eigen oplossingen voor hybride cloud-toepassingen. In 2018 maakte AWS zijn eerste serieuze stap naar hybride toepassingen met de lancering van Outposts. Google maakte de stap naar hybride in 2019 door het Anthos-platform te lanceren.

Prijzen

De prijs kan een belangrijke factor zijn om de keuze voor een clouddienst (ten minste voor een deel) te baseren. De drie grootste cloudproviders zijn zich hier ook van bewust en gaan daardoor sterk de concurrentie met elkaar aan. 

Over het algemeen zijn de prijzen voor alle drie de clouddiensten vergelijkbaar. Het is echter moeilijk om een duidelijke vergelijking te maken, omdat alle drie werken met andere prijsmodellen en kortingen. Het is wel mogelijk om te achterhalen wat de kosten voor elk platform in een specifieke situatie zullen zijn, doordat elke leverancier een rekentool aanbiedt. Je vindt de rekentool voor AWS hier, die van Microsoft hier en die van Google hier

Alle drie de leveranciers bieden een gratis introductielevel om de diensten uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt. Ook geven ze regelmatig gratis credits weg om innovatieve start-ups naar hun platform te halen. 

De conclusie

Het ziet ernaar uit dat AWS nog altijd de sterkste speler is op het gebied van cloud computing. Het aanbod van AWS is nog steeds het meest compleet en de gebruiksvriendelijke functies maken het een goede keuze voor organisaties. Het verschil tussen AWS en andere providers wordt echter alsmaar kleiner. 

Vooral Microsoft lijkt de kloof in rap tempo te overbruggen. Het bedrijf blijft constant investeren in het verder uitbouwen van het Azure cloud platform en heft plannen om de banden tussen zijn cloud-platform en on-premises software te versterken. 

Voor bedrijven die al veel werken met Microsoft op het gebied van technologie en ontwikkelskills, is Microsoft Azure zeker een goede partij om te overwegen als cloud platform. 

Google Cloud loopt qua functionaliteit nog wat achter op de twee andere partijen, maar is zeker veelbelovend. Vooral dankzij zijn Kubernetes en machine learning expertise, is de kans groot dat Google de komende tijd gaat uitgroeien tot een steeds aantrekkelijkere cloud-leverancier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home