Transformatie in de publieke sector met SAP S/4HANA

capgemini

Het orakel van Omaha, Warren Buffet, zei terecht: “Prijs is wat je betaalt. Waarde is wat je krijgt.” SAP zet sterk in op dat laatste, met 2025 als deadline voor de migratie van al zijn bestaande systemen bij klanten naar S/4HANA.

Organisaties in de publieke sector die momenteel hun financiële processen beheren met producten uit de SAP Finance-portfolio (of die dat van plan zijn) hebben dezelfde uitdagingen als hun collega’s uit de privésector. In sterkere mate zelfs misschien, gezien de complexiteit van hun activiteiten en de verantwoordelijkheid die ze dragen.

Het plannen van een succesvolle transformatie naar SAP S/4HANA kent verschillende facetten. Hoewel sommige voor zowel publieke als private organisaties gelden, zijn er ook aspecten die specifiek zijn voor organisaties in de publieke sector. In deze blog wil ik een eerste inzicht bieden in enkele van de generieke en specifieke stappen in zo’n S/4HANA-transformatie.

Transformatie: greenfield-, brownfield- of bluefield-strategie

Veel organisaties in de publieke sector werken vandaag met complexe systemen (vaak met veel maatwerk) voor financieel beheer, boekhouding en budgettering. Dat is hoe de architectuur zich in het verleden nu eenmaal ontwikkelde. Hoewel die systemen dezelfde functionaliteit blijven bieden die enkele jaren geleden nodig was, verhinderen ze innovatie en laten ze niet altijd toe om een up-to-date en voldoende kwaliteitsvolle service te leveren aan burgers en bedrijven.

 

Noodzakelijke veranderingen aan business en IT worden vaak uitgesteld, waardoor het niveau van de klantenervaring en de klantentevredenheid verminderen.

 

Noodzakelijke veranderingen aan business en IT worden vaak uitgesteld, waardoor het niveau van de klantenervaring en de klantentevredenheid verminderen. De overstap naar S/4HANA is het ideale moment om de bestaande strategie opnieuw onder de loep te nemen.

In mijn contacten met organisaties uit de publieke sector heb ik meer dan eens gehoord dat zij S/4HANA-implementaties voorzichtig benaderen, vanwege de inherente hoge complexiteit en het grote risico verbonden aan de sector.

De aanpak voor de migratie naar S/4 is meestal:

 

  • Greenfield-strategie: nieuwe implementatie van een nieuw systeem, met veranderingen aan de bestaande processen. Dat vergt een aanzienlijke investering van tijd en energie.
  • Brownfield-strategie: migratie van het bestaande systeem naar S/4HANA. Dat houdt in dat je de nieuwe S/4HANA-mogelijkheden stapsgewijs in gebruik neemt tijdens de transformatie.
  • Bluefield-strategie (met behulp van diverse SLO-services): laat je toe om een deel van je bestaande processen over te nemen en de nieuwe te implementeren in één enkel, niet-disruptief project.

 

Klanten die willen migreren naar S/4HANA hebben vaak heel wat vragen. Hoe zit het met de dimensionering van mijn SAP HANA-database? Zijn mijn add-ons compatibel? Is er een Fiori-applicatie beschikbaar voor elke stap in mijn processen? Kan ik mijn klassieke transacties blijven uitvoeren? Is mijn maatwerk compatibel met S/4HANA?

 

Klanten die willen migreren naar S/4HANA hebben vaak heel wat vragen.

 

Daarom presenteert het SAP Center of Excellence van Capgemini zijn ‘Highway to S/4HANA’: naast alle standaard SAP-tools bevat dat aanbod ook de beoordelingscapaciteit, de strategie, de tools, de methodologieën en de mogelijkheden om het risico te beperken en een volledige greenfield-, brownfield- of bluefield-conversie mogelijk te maken!

Cloud, on-premise of hybrid?

Met de “Cloud First”-benadering van SAP worden organisaties uitgedaagd om een ​​van de cloudoplossingen te kiezen:

 

  • SAP S/4HANA Cloud – multi-tenant
  • SAP S/4HANA Cloud – single-tenant
  • ERP in de cloud – SAP S/4HANA Private Cloud
  • ERP on-premise – SAP S/4HANA

 

Om de juiste keuze te kunnen maken, moet u rekening houden met de (on)afhankelijkheid van uw infrastructuur, de diensten geleverd door SAP of uw hostingpartner, en het allerbelangrijkst in dit geval: de roadmap voor de publieke sector.

Roadmap voor de publieke sector

Terwijl we wachten op de roadmap van 2019, hierbij alvast enkele belangrijke punten om mee te nemen uit de roadmap van 2018.

 

SAP heeft besloten om zijn investeringen in de ontwikkeling van de SAP S/4HANA-oplossing voor de publieke sector op te voeren.

 

SAP heeft besloten om zijn investeringen in de ontwikkeling van de SAP S/4HANA-oplossing voor de publieke sector op te voeren. Het gaat die oplossing implementeren in een publieke cloud en aanbieden als pure SaaS-optie (Software-as-a-Service). De eerste markt waarop SAP zich zal richten, zijn de deelstaten en lokale overheden in de Verenigde Staten.

 

  • Functionele pariteit tussen de SAP ERP-toepassing en SAP S/4HANA (behalve vereenvoudigingen, zoals Classic Budget Maintenance (FBS))
  • Vereenvoudiging van het datamodel voor budgetteren
  • Code-optimalisatie met behulp van SAP HANA
  • Nieuwe gebruikerservaring voor bedrijfsprocessen die eigen zijn aan de publieke sector, met SAP Fiori-apps
  • Nieuwe analytische transacties
  • Een compleet, direct inzetbaar virtueel datamodel
  • Beschikbaar voor alle landen en marktsegmenten in de publieke sector
  • Implementeren kan on-premise, via SAP HANA Enterprise Cloud en in een private cloud

 

Dit is een ingezonden bijdrage van Wanda Mertens. Zij leidt de SAP Finance Community voor Capgemini Belgium. Via deze link vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home