Oracle wil je tweede cloudprovider zijn

Van de zijlijn naar een podiumplek

Oracle

Oracle is rotsvast overtuigd van zijn eigen cloudaanbod, maar verwacht niet dat het Microsoft, Google of AWS meteen van de troon zal stoten. Dat hoeft ook niet: het bedrijf ziet in multicloud de toekomst en neemt er genoegen mee om de tweede cloudpartner van je organisatie te worden.

Een diplomaat mag je Oracle-oprichter Larry Ellison niet noemen. In de VS laat de man geen opportuniteit onbenut om AWS een veeg uit de pan te geven. Hij heeft het niet hoog op met het cloudportfolio van de marktleider en stelde in het verleden herhaaldelijk de ambitie om Amazon van de troon te stoten met  Oracle Cloud. Voor een bedrijf waarvan het cloudmarktaandeel historisch gezien onder ‘Overige’ valt op het taartdiagram, is dat een straffe claim.  

In ons land zijn zowel de uitspraken als de strategie genuanceerder. “Ellison heeft Oracle groot gemaakt”, zegt Jan Ronsse, Managing Director bij Oracle in ons land en Luxemburg. “Er is wel een cultuurverschil tussen de VS en Europa. Dergelijke communicatie over concurrenten wordt in de VS meer aanvaard.” De excentriciteit van Ellison stoort Ronsse niet en heeft volgens hem evenmin een negatieve invloed op het lokale landschap. Integendeel: “We krijgen echt tractie met ons cloudaanbod, zowel bij bestaande klanten als grote nieuwe partijen.”

Eigen sterktes eerst

Oracle maakte de stap naar de cloud iets later dan andere partijen en begon met de transformatie van zijn eigen aanbod naar een SaaS-model. De cloudinfrastructuur volgde iets later met een IaaS-portfolio. “Zowel wereldwijd als in België behoren ongeveer alle grote bedrijven tot ons klantenbestand”, zegt Ronsse. “Denk daarbij aan grote spelers zoals banken en telecomproviders.” In België wil Oracle uitgaan van zijn eigen sterktes om zich zo een mooi stuk van de cloudtaart toe te eigenen.

lees ook

Koppigheid troef: waarom België als koploper de hybride cloud omarmt

“De Oracle Cloud Infrastructuur of OCI is vandaag ons snelst groeiende segment”, zegt Ronsse trots. “We bouwden OCI iets later dan de cloud van andere spelers en konden zo uit hun fouten leren.” Hij looft de ingebakken beveiliging en performantie van de Oracle-cloud. “Onze prijs-prestatieratio is superieur in de markt. Bij de lancering van OCI werd Oracle niet meteen als serieuze cloudspeler gezien maar in het laatste jaar is dat enorm geëvolueerd.”

Duale strategie

De strategie van Oracle steunt op twee pijlers. Langs de ene kant wil het bedrijf klanten strikken vanuit de kwaliteit van zijn eigen cloud. “Wij bieden een aantal unieke zaken zoals onze database. De Autonomous database is nog steeds uniek in de markt”, weet Ronsse. “Verder bieden wij aan onze klanten de mogelijkheid om echt op hun eigen tempo naar de cloud te evolueren.”

Het is aan de klant om te kiezen waar hij zijn workload liefst plaatst.

Jan Ronsse, Managing Director Oracle BeLux

Rosse verduidelijkt: “Onze database draait on-premises, op exadatamachines in het datacenter van de klant, maar beheerd door Oracle, of als clouddienst in de publieke cloud. In de drie gevallen gaat het om exact dezelfde database. Het is aan de klant om te kiezen waar hij de workload liefst plaatst.”

Bestaande klanten van Oracle kunnen hun licenties daarbij zonder problemen verder in de cloud gebruiken. Voor nieuwe OCI-klanten voorziet Oracle een systeem met universele credits. Daarmee betalen klanten dan hun PaaS-afname en de licentiekost in één keer.

OCI heeft zeker voor gebruikers van Oracle-oplossingen troeven in handen, al benadrukt Ronsse dat het platform ook voor andere toepassingen interessant is. Hij wijst bijvoorbeeld naar VMware-workloads. Verder biedt OCI de klassiekers zoals een flexibel VM-aanbod, bare metal-oplossingen, serverless, containers met Kubernetes, instances met GPU’s in samenwerking met Nvidia en zelfs HPC.

De toekomst is multicloud

De tweede pijler van Oracles groeistrategie is de multicloud. Oracle is er vandaag van overtuigd dat de toekomst hybride en multicloud omvat, waarbij organisaties zich niet ten volle overgeven aan één provider. De Amerikaanse techreus wordt daarvoor bijgestaan door analyses van onder andere Gartner.

Ronsse ziet dat veel organisaties al hun eerste provider kozen, maar hoopt dat Oracle in die multicloud-context de tweede kan worden. Daar speelt het bedrijf sterk op in, zeker in combinatie met Microsoft Azure.

Ronsse legt uit: “Om multicloud-oplossingen met Azure mogelijk te maken, hebben we een interconnect. Die verbindt OCI-datacenters met die van Azure met een latency van amper 2 ms. Binnen het systeem kunnen workloads op Azure bijvoorbeeld naadloos samenwerken met databases op OCI.” De aanpak illustreert hoe Oracle zich niet in een vacuüm ziet. Samenwerking met andere providers biedt ongetwijfeld troeven voor klanten in heel wat scenario’s, zeker wanneer die database-gerelateerd zijn.

Vriendjes met iedereen?

In deze context moeten we ons toch afvragen of de stijl van Ellison zo onschuldig is als Ronsse beweert. AWS is nu eenmaal de actuele koning van cloudland en de persoonlijke animositeit die de oprichter in de VS zaaide, lijkt niet meteen productief voor de uitrol van een interconnect tussen datacenters van de twee spelers. In de praktijk zien we dat Oracle inderdaad met partners zoals Equinix moet werken, terwijl de verbinding met Azure niet op een extra serviceprovider berust.

lees ook

Hoe Oracle wel een serieuze cloudspeler kan worden

In onze contreien is Microsoft echter kampioen. Er staat geen OCI-datacenter in België, maar wel één in Amsterdam en Frankfurt. Beide zijn van een interconnect met Azure voorzien. Bovendien zijn organisaties in ons land best snel wat de omarming van hybride en multicloud betreft. Dat geeft Oracle het nodige momentum om een voet tussen de deur te krijgen bij belangrijke organisaties. Eens binnen is het bovendien eenvoudiger om de andere sterktes van OCI in de verf te zetten.

De vlucht vooruit

Ronsse wil binnen een jaar nog eens praten. “De tractie op dit moment is enorm en migratieprogramma’s zijn een succes. 25 procent van de omzet binnen Oracle komt intussen al uit de cloud.” Ronsse verwacht dat klanten in steeds grotere getalen hun weg naar OCI zullen vinden. Sommigen zoeken misschien een primaire provider, anderen een aanvulling op hun bestaande cloud. In beide gevallen is Oracle blij. Al denken we dat Ellison toch stiekem hoopt dat je helemaal niet voor AWS kiest.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.