IBM heeft Red Hat nodig om zichzelf opnieuw uit te vinden

IBM

Afgelopen weekend kwam het nieuws als een bom binnen: IBM heeft Red Hat voor 34 miljard dollar gekocht. Big Blue zorgt hiermee voor de grootste softwaredeal ooit sinds LinkedIn door Microsoft werd overgekocht. Maar de vraag is vooral: waarom Red Hat?

IBM is een dinosaurus die vandaag behoorlijk wat moeite heeft om met moderne spelers mee te draaien. Investeringen in de IBM Cloud leveren niet op wat het moet zijn terwijl grote spelers zoals AWS, Google Cloud en Azure steeds groter worden. Er wordt nog grof geld verdiend met legacy-systemen en Watson is een modern lichtpunt voor IBM, maar de cijfers kunnen een pak beter vergeleken met de concurrentie die stevig blijft groeien..

Met de overname van Red Hat katapulteert IBM zich tot een moderne softwaregigant binnen datacenters. Het is ook veruit de duurste overname die Big Blue ooit heeft gedaan. Om de overname te realiseren stopt IBM met het terugkopen van zijn aandelen in 2020 en 2021. Het bedrijf heeft genoeg cash en krediet om de deal te vervolledigen.

Red Hat zit op schema om in 2018 een nettowinst van 3 miljard dollar te draaien. Op dat vlak lijkt 34 miljard dollar te veel geld voor openbronsoftware, maar Red Hat is met voorsprong het grootste bedrijf dat enkel openbronsoftware heeft en supportcontracten verkoopt om geld te verdienen.

Grote woorden

Red Hat haalt jaarlijks ongeveer 15 miljard dollar inkomsten binnen en heeft in het verleden IBM heel wat pijn gedaan dankzij openbronsoftware. Die heeft ervoor gezorgd dat AIX Unix, IBM i en System z-machines in heel wat bedrijven werden vervangen. Eigenlijk had IBM Red Hat tien jaar geleden moeten kopen om vandaag een brede moderne basis te hebben. Beter vroeg dan laat, ook al is er daardoor meer werk aan de winkel.

 

Red Hat haalt jaarlijks ongeveer 15 miljard dollar inkomsten binnen en heeft in het verleden IBM heel wat pijn gedaan dankzij openbronsoftware.

 

CEO Ginni Rometty is alvast lyrisch: “De overname van Red Hat is een game-changer. Het verandert alles rond de cloudmarkt. De meeste bedrijven vandaag hebben nog maar 20 procent van hun cloudtraject afgelegd door computerkracht te huren om kosten te besparen. De volgende 80 procent draait om het vinden van de business value en om groei te realiseren. Dat is het volgende hoofdstuk van cloud.”

Grote woorden, maar we moeten IBM wel met de voetjes op de grond zetten. De overname van Red Hat gaat de cloudmarkt niet veranderen. IBM worstelt in de public cloud om en kan het tempo van de grote drie niet volgen. Met de overname van Red Hat verlegt het de focus. Binnen de hybrid cloud heeft het echter wel groeipotentieel door met één pakket naar de eindklant te stappen.


Lees dit: Red Hat: “Ontwikkelaars zijn de rocksterren van het bedrijf”


Met Red Hat kan IBM applicaties losrukken uit hun monolithische structuur richting intergeconnecteerde containers. Deze continu getweakte microdiensten draaien binnen Docker-containers en worden georchestreerd door een Kubernetes container controller.

Hetzelfde niveau

Bedrijven die vandaag al in de cloud werken, weten prima wat ze on-premise willen draaien en waar ze extra computerkracht gaan huren in datacenters van AWS, Google Cloud, Azure of andere partijen. Met Red Hat heeft het ineens een softwarevoet naast bovenstaande drie grootheden. IBM gokt dat het zijn wereldwijde bereik kan gebruiken om de volledige Red Hat stack dieper binnen datacenters te krijgen.

 

Als Red Hat een beetje kan groeien onder IBM, kan het de deal al terugverdienen in 2024.

 

Indien IBM ervoor kan zorgen dat het bereik van Red Hat vijf keer groter wordt, dan kan het terug op hetzelfde niveau komen als de mooie dagen toen IBM i, AIX en System z nog voor heel wat inkomsten zorgden. Als Red Hat een beetje kan groeien onder IBM, kan het de deal al terugverdienen in 2024.

Elke cloud

De belangrijkste troef waarmee IBM pronkt, is dat ze nu de grootste hybrid cloudprovider zijn met de overname van Red Hat. Wanneer je de public cloudwedstrijd niet meer kan winnen, kan je beter op alle clouds (public & private) een aandeel hebben. Met Red Hat hebben heeft Big Blue de sleutel te geven tot alle clouds, security en AI.

Wat betreft de public cloud is de vraag of bedrijven ook het multicloud-principe willen omarmen, of gewoon voor één provider kiezen die alles regelt. De belangrijkste reden om voor één cloudprovider te kiezen, is de bijhorende kortingen die Big Blue enkel op zijn eigen cloud kan geven. Hiervoor heeft het Red Hat niet nodig.

IBM heeft met de overname van Red Hat onrechtstreeks beslist dat het Amazon, Microsoft en Google laat lopen. Het kiest voor een multicloud aanpak waarbij bedrijven zonder problemen grote contracten mogen afsluiten met andere public cloudproviders. IBM komt daarna automatisch aanschuiven met Red Hat om zichzelf boven het gevecht te hijsen waaraan Google, Amazon en Microsoft deelnemen. Afwachten of dat de juiste zet is voor IBM.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home