7 bekende cloudproblemen en hoe je ze oplost

cloud

Hoewel de cloud ervoor zorgt dat we applicaties en services op grote schaal kunnen draaien, brengt dit ook een aantal bekende cloudproblemen met zich mee. Hoe je ze het best oplost, lees je hier.

Tijdens de on-premises dagen voor de pandemie was een kleine storing al genoeg om voor problemen te zorgen. Nu kan de complexiteit van de cloud je de das omdoen. Hoe gemakkelijk het ook is om vele services tegelijk te gebruiken, je bent toch best voorzichtig met je cloudgebruik. Hieronder sommen we enkele veelvoorkomende cloudproblemen en oplossingen voor je op.

Veiligheid

Veiligheid is van groot belang voor het werken in de cloud, gezien je je data aan een onzichtbare derde partij toevertrouwd. Nieuws over datalekken en gehackte interfaces dragen zeker niet bij aan het vertrouwen in de cloud. Gelukkig wordt er steeds meer geïnvesteerd in cybersecurity. Als organisatie check je best het identiteits- en authenticatiemanagement van je provider én aan welke privacy- en veiligheidswetten zij onderworpen zijn. Ook kan je je eigen diensten isoleren in een Virtual Private Cloud (VPC). Vergeet niet na te kijken welke veiligheidsrisico’s je cloudprovider voor zijn rekening neemt, en welke jouw verantwoordelijkheid zijn. Zo mag je voor IaaS veilige infrastructuur verwachten, maar is het aan jou om de toepassingen er bovenop te beveiligen.

Wettelijke naleving

Data opgeslagen in de cloud moet aan bepaalde lokale industriële regels en wetten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige organisaties zoals ziekenhuizen en banken. Zij moeten de gegevens van patiënten of cliënten makkelijk kunnen opslaan maar ook goed kunnen beveiligen. Je kan iemand in dienst nemen die deze regels en wetten overziet of cloudproviders zoeken die gereguleerd zijn door de juiste standaarden. Zeker in de context van de GDPR is deze bedenking voor iedereen belangrijk.

Expertise

Organisaties werken steeds meer met de cloud en technologieën gaan sterk vooruit. Toch zijn werknemers met ervaring en expertise in werken met de cloud nog erg schaars. Om bij te benen en cloudproblemen te vermijden, kan het voor bedrijven noodzakelijk zijn hun IT-staf bij te scholen en cloud-trainingen aan te bieden. Veel taken kunnen ook geautomatiseerd worden, onder andere door devops tools zoals Kubernetes. Deze tools dragen natuurlijk ook bij aan het kostenplaatje en de veiligheid van de cloud.

Kostenplaatje

Het gebruik van de cloud kan voor vele organisaties een lager kostenplaatje betekenen. Wat je namelijk niet kan met hardware, is enkel betalen voor de services die je nodig hebt. Toch blijft het voor bedrijven moeilijk om alle cloudkosten te overzien en loopt de rekening op. Om je kosten onder controle te houden zijn er meer dan voldoende FinOps bedrijven die je hierin willen bijstaan, zoals Cloudability en CloudHealth.

Multicloud omgeving

Veel bedrijven werken op dit moment al in een multicloud-omgeving. Die kan een combinatie van meerdere publieke en private clouds omvatten. Gezien de complexiteit van deze systemen is het belangrijk om een goede infrastructuur te voorzien als bedrijf. Daarnaast kan het nodig zijn om cloudoplossingen van verschillende providers te integreren en in te zetten op best practices.

Onafhankelijkheid

Wanneer je bepaalde services van één cloudprovider gebruikt, kan je deze niet zomaar overschakelen naar een andere provider. Stel dat AWS plots stopt met werken, liggen jouw diensten als bedrijf dus plat. Probeer waar mogelijk vendor-onafhankelijke oplossingen te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld Kafka gebruiken in plaats van Amazon Kinesis om vendor lock-in bij AWS te voorkomen. Hiermee kan je je diensten makkelijk overschakelen naar Azure of Google Cloud. Daarnaast kan je je communicatie ook laten verlopen via onafhankelijke API’s om makkelijk te kunnen schakelen tussen verschillende cloudproviders.

Migratie

Hoewel een nieuwe applicatie in de cloud lanceren makkelijk is, is een bestaande app overzetten geen sinecure. Zo’n transfer kan onder andere zorgen voor onvoorziene vertragingen en veiligheidsproblemen. Dit kan op zijn beurt weer een impact hebben op het budget van organisaties. Je kan dus best een tikkeltje extra budget voorzien of, zoals eerder aangehaald, een professional in dienst nemen.

Om het meeste uit je cloud te halen, zet je dus best in op een goede implementatiestrategie, hybride oplossingen, expertise in je IT-team en de juiste cloudprovider. Zo kan je de bovenstaande cloudproblemen makkelijk vermijden. De cloud zal in de toekomst enkel groeien en de tools om er wegwijs in te geraken zullen zeker nog verbeteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home