Microsoft Build 2020: dit moet je onthouden

Microsoft

Microsoft hield deze week zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build. Die ging deze keer virtueel door als gevolg van de coronacrisis, maar was daardoor niet minder relevant. Dit moet je onthouden.

Microsofts toekomst draait niet om Windows of Office als producten, maar als platformen die je in staat stellen de dingen te doen die je wilt doen. Het gebruik van Windows of Office vormt geen doel op zich, maar is een manier om je doelen te bereiken. Dat besef is de laatste jaren onder CEO Satya Nadella doorheen de hele organisatie verspreid geraakt, en de nieuwe aankondigingen op Build waren daar opnieuw een mooi voorbeeld van. We vatten de belangrijkste voor je samen:

Microsoft brengt Fluid naar Office.com en maakt het opensource

Microsoft rolt in de komende maanden de eerste Fluid-componenten in preview uit naar Office.com en maakt het framework opensource. Dat is belangrijk nieuws om twee redenen. Fluid is een poging om de elementen van een Office-document te transformeren in ‘levende’ modules die buiten traditionele documenten bestaan en op andere plaatsen kunnen worden geïntegreerd en in realtime aangepast. Er wordt geen Word- of Excel-bestand meer gedeeld, maar wel een tekst of grafiek. Office niet als product, maar als platform om zo efficiënt mogelijk samen te werken.

Dat Microsoft het Fluid-framework ook nog eens opensource beschikbaar maakt, is een tweede teken aan de wand van de recente verschuiving in strategie en cultuur binnen het bedrijf. Eerder deze week gaf Brad Smith, president van Microsoft, nog eens toe dat zijn bedrijf in het verleden een verkeerde visie had over opensource. Van “Linux is een kanker” tot Linux als onderdeel van Windows 10.

Windows 10 omarmt voortaan Linux GUI-apps

Microsoft kondigde deze week zelfs een update aan om het gebruik van Linux op Windows 10 verder te verbeteren. Het Windows Subsystem for Linux (WSL) krijgt binnenkort ingebakken ondersteuning voor Linux GUI-apps, zodat je een grafische interface kan gebruiken in plaats van de command line. Windows niet als product, maar als platform om je werk gedaan te krijgen, ook als dat gebruik van Linux vereist.

Daarnaast lanceert Microsoft eindelijk ook versie 1.0 van zijn nieuwe Windows Terminal, die vorig jaar op Build werd geïntroduceerd. Windows Terminal is een UWP-applicatie die een upgrade betekent van de bestaande ingebouwde Windows Console.

Project Reunion: Microsoft wil alles rond Windows 10 in één platform gieten

Microsoft sleutelt al enkele jaren aan het naar elkaar toe brengen van Win32-desktopapps en zijn Universal Windows Platform (UWP)-apps. Die inspanningen hebben nu een officiële naam gekregen: Project Reunion.

Het is de nieuwste wending in Microsofts belofte van universele apps die op meerdere Windows 10-apparaten werken, ongeacht de onderliggende architectuur. Project Reunion verenigt de bestaande Win32- en UWP-API’s en stelt die beschikbaar, los van het OS.

En verder…

Microsoft Edge krijgt nieuwe zakelijke functies en focust op security

Microsoft introduceert een heleboel nieuwe functies voor de Chromium Edge-browser. De komende maanden ligt de focus vooral op ontwikkelaars en zakelijke gebruikers.

Microsoft Teams voegt sjablonen, eigen chatbots en automatisatie toe

Microsoft Teams staat vandaag door het vele thuiswerk centraler dan ooit in heel wat bedrijven. Om het dagelijkse werk te vereenvoudigen, kondigt Microsoft enkele nieuwe functies aan waaronder sjablonen, eigen chatbots en verbeterde automatisatie via het Power Platform.

Microsoft Lists is een lijstjes-app voor Teams, SharePoint en Outlook

Microsoft werkt aan een nieuwe lijstjes-app voor bedrijven die gebruik maken van Microsoft 365. Microsoft Lists komt er deze zomer aan en integreert in Teams, SharePoint en Outlook.

Microsoft stelt een van ’s werelds snelste supercomputers beschikbaar via Azure

Microsoft heeft een eigen supercomputer gebouwd en maakt de infrastructuur beschikbaar via Azure om extreem grote AI-modellen te kunnen trainen. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met OpenAI.

Azure Synapse Link en Azure Quantum preview beschikbaar vanaf vandaag

Microsoft lanceert de publieke preview van Azure Synapse Link en Azure Quantum. Voor die laatste introduceert Microsoft twee nieuwe modules op zijn gratis trainingsplatform Microsoft Learn om ontwikkelaars bekend te maken met kwantumcodetaal Q# en de Quantum SDK.

Geef les aan slimme machines met Microsofts Project Bonsai-preview

Microsoft maakt een publieke preview beschikbaar van Project Bonsai. Dat is een dienst waarmee je machines zaken kan aanleren zonder dat je zelf gespecialiseerd moet zijn in AI.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home