Microsoft geeft toe dat het verkeerd zat over open source

microsoft linux

Steve Ballmer, voormalig CEO van Microsoft noemde Linux in 2001 “een kanker”. Vandaag heeft het bedrijf zijn kar 180 graden gedraaid en zowel opensource als Linux volledig omarmd. Brad Smith, president van Microsoft, erkent dat ze het bij het verkeerde eind hadden.

“Microsoft stond aan de verkeerde kant van de geschiedenis toen open source aan het begin van de eeuw explodeerde, en dat kan ik ook persoonlijk over mezelf zeggen”, vertelde Smith tijdens een recent event van MIT, waar onder meer The Verge over bericht.

Smith is een Microsoft-veteraan met meer dan 25 jaar op de teller en was één van de topadvocaten van het bedrijf tijdens de vele juridische gevechten met opensourcesoftware. Hij geeft toe dat hij sindsdien tot inzicht is gekomen: “Het goede nieuws is dat als het leven lang genoeg is, je kan leren…dat je moet veranderen.”

Grootste bijdrager

Dat geldt zeker ook voor Microsoft als bedrijf. Onder CEO Satya Nadella is Microsoft in recente jaren opensource steeds meer gaan omarmen. De broncode van verschillende producten, waaronder PowerShell en Visual Studio Code, werd vrijgegeven, en Microsoft kocht Xamarin en opensourcebibliotheek GitHub.

Windows 10 wordt tegenwoordig zelfs met een custom Linux-kernel geleverd om ontwikkelaars toegang te geven tot Windows Subsystem for Linux, en de Edge-browser draait sinds kort op de opensource Chromium-engine. Microsoft werkt ook samen met de opensourcegemeenschap aan de ontwikkeling van onder meer PowerToys en de Windows-rekenmachine.

“Tegenwoordig levert Microsoft de grootste bijdrage aan opensourceprojecten ter wereld als het gaat om bedrijven”, maakt Smith zich sterk. “We zien GitHub als de thuisbasis voor opensource-ontwikkeling en we zien onze verantwoordelijkheid als de beheerder ervan om er een veilige, productieve thuisbasis van te maken voor ontwikkelaars.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home