“Om succesvol te zijn in de wereld van vandaag, heb je zowel goede mensen als goede technologie nodig”

mens & technologie

Digitale transformatie is niet alleen een technologisch, maar vooral ook een menselijk verhaal. Deze gouden regel mogen bedrijven nooit vergeten, prediken Arnaud Bacros en Steve Kenis van Dell Technologies.

Het Dell Technologies Forum moet ons een bredere inkijk geven in de technologieën die de wereld van morgen zullen vormgeven. Met Multicloud/As-a-service, Future of Work, Modern Data Center & Edge en Security koos Dell vier overkoepelende thema’s uit die elke organisatie aangaan in 2022. Maar het zal lang niet alleen over technologie gaan.

De rode draad die deze vier thema’s verbindt, is de menselijke factor. Een bedrijf kan nog zoveel middelen investeren in de meest geavanceerde technologieën, als de mensen er niet in slagen die succesvol te adopteren, blijft de organisatie ter plaatse trappelen. Dat is dan ook de kernboodschap die Arnaud Bacros, Managing Director Dell Technologies België & Luxemburg, ons tijdens een gesprek wil meegeven: “Mensen zijn een cruciale factor voor het succes van digitale transformatie.”

De menselijke paradox

De digitalisering is op een keerpunt gekomen in 2022. Waar tijdens de coronapandemie alles zo snel mogelijk moest gaan, moet de focus nu verlegd worden naar hoe digitale transformatie tot blijvende veranderingen kan leiden. Dat dit proces niet in elke organisatie van een leien dakje loopt, maakt Dell Technologies duidelijk zichtbaar in het Technologies Breakthrough-onderzoek.

Digitale transformatie creëert een menselijke paradox, vat Bacros de bevindingen van het onderzoek treffend samen. “Bedrijven moesten versneld transformeren door de coronapandemie. Werknemers konden daardoor niet altijd meer volgen. Veel organisaties betalen daar nu de prijs voor.”

Dat blijkt ook als je de cijfers erbij neemt. 64 procent van de deelnemende bedrijven gaf aan dat hun eigen mensen het grootste obstakel zijn voor de digitale transformatie. Dat kan te wijten zijn aan onvoldoende technologische kennis onder werknemers, maar evengoed ook het ontbreken van de bereidheid om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Bedrijfsleiders mogen de voeling met de werkvloer daarom niet verliezen. Bacros: “Er bestaan grote verschillen in hoe goed mensen omgaan met veranderingen. Snelle verandering kan een negatieve impact hebben op het welzijn van werknemers. We zien dan ook dat bedrijven succesvoller innoveren als werknemers zich snel kunnen en willen aanpassen. Het toont aan dat je je mensen centraal moet blijven zetten tijdens je transformatie, en je niet blind mag staren op de technologie.”

De menselijke factor kan het grootste obstakel zijn voor een succesvolle digitale transformatie.

Arnaud Bacros, Managing Director Dell Technologies Belgium & Luxemburg

Multicloud is de toekomst

Een andere trend die hoog op de agenda zal staan tijdens het Dell Technologies Forum is multicloud. Het bedrijf wil organisaties overtuigen dat een hybride multicloud-structuur, waarbij data over edge, publieke en private cloud verdeeld zitten, hen de meeste flexibiliteit en schaalbaarheid biedt. Al ziet Bacros nu al dat multicloud aan een sterke opmars bezig is.

“De meeste bedrijven hebben een niveau van maturiteit bereikt om zelf te kunnen bepalen welke data ze naar de cloud willen brengen, en wat ze liever on-premise houden”, verduidelijkt hij. “Ze komen tot het besluit dat alles naar de publieke cloud van één provider overzetten niet de meest flexibele oplossing is. Ook zien we bij onze klanten dat de interesse in IaaS afneemt, ten gunste van SaaS- of PaaS-oplossingen.”

Volgens Bacros is er ook een financiële stimulans om voor een multicloud-structuur te kiezen. Zoals voor alles in het leven dreigen de prijzen voor clouddiensten uit de pan te swingen. “Het huidige economische klimaat is uitzonderlijk uitdagend. In dat kader is het niet interessant om vast te hangen aan één cloudleverancier, want als die zijn prijzen verhoogt, heb je geen alternatief. Om kosten te drukken zoeken bedrijven naar meer diversificatie in hun IT-structuur”, aldus Bacros.

Bedrijven zijn volwassen genoeg om te bepalen wat ze naar de cloud willen brengen, en wat juist niet.

Arnaud Bacros, Managing Director Dell Technologies Belgium & Luxemburg

Data zijn kostbaarder dan ooit

Bedrijven staan vandaag de dag niet alleen financieel onder druk. Bijna negen op de tien bedrijven in de Benelux maakte al eens een beveiligingsincident mee in de cloud. Security is daarom ook een belangrijk thema tijdens het Dell Technologies Forum.

Beveiligingsincidenten zijn niet te wijten aan de technologie an sich, maar door onvoldoende kennis van bedrijven over het cloudaanbod. “Klanten denken vaak dat ze een alles-in-een-pakket kopen bij een grote provider”, pikt Steve Kenis, Sales Manager Data Protection Solutions, in. “Terwijl in de praktijk providers de bescherming van data vaak bij de klant leggen.”

Dell Technologies mag dan wel een duizendpoot zijn, cybersecurity is wellicht niet de eerste IT-tak die je het bedrijf toeschrijft. Toch is databeveiliging uitgegroeid tot een belangrijk stokpaardje voor het bedrijf, verduidelijkt Kenis. “Wij zijn ons vooral gaan specialiseren in data recovery, de laatste fase van het beveiligingsproces. Ondanks het stijgende belang van cybersecurity, investeren bedrijven hier amper in. Dat is opmerkelijk, want data zijn kostbaarder dan ooit. Wij willen onze klanten helpen met het efficiënt opzetten van data protection en recovery in hun multicloudomgeving.”

“Er wordt nog maar amper geïnvesteerd in data recovery, terwijl data kostbaarder zijn dan ooit.

Steve Kenis, Sales Manager Data Protection Solutions Dell Technologies Benelux

Het gevaar komt van alle kanten

Ook in cyberbeveiliging is de menselijke factor nooit veraf, vertelt Kenis. “Het gebeurt niet zelden dat een aanval wordt geïnitieerd door een insider. Daarbij bedoel ik niet een werknemer die per ongeluk op een verkeerde link klikt, maar een misnoegde werknemer die zich tegen zijn werkgever keert. Je moet dus aandacht hebben voor het welzijn van je werknemers, want dit kan een grote impact hebben op de effectiviteit van je beveiliging.”  

Het bewijst des te meer dat bedrijven hun werknemers nooit uit het oog mogen verliezen. Zij zijn de sleutel tot een succesvolle digitale transformatie. Digitalisering draait niet alleen om technologie, maar in de eerste plaats om hoe mensen ermee omgaan. We raden iedere organisatie aan deze gouden raad op te hangen in hun kantoorgebouw zodat men dit nooit vergeet. 

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Dell. Het Dell Technologies Forum vindt plaats op 24 november in Silo Brussels. Meer informatie over het evenement vind je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home