Brother DS-940DW review: mobiele scanner met kuren

brother ds-940dw

Wie veel onderweg is voor het werk, weet dat er heel wat toestellen tot zijn of haar beschikking staan om te kunnen werken zoals op kantoor. Laptops kan je overal meenemen, maar er bestaan ook compacte printers en scanners om je werk ter plaatse uit te voeren. Vandaag bekijken we zo’n mobiele scanner, de Brother DS-940DW, van dichterbij.

Een mobiele scanner is vandaag bijzonder klein en past in zowat elke laptoptas die je sowieso al overal meesleurt. De Brother DS-940DW (201,71 euro excl. btw) meet 31,9 x 6,3 x 4,5 cm en weegt amper 699 gram. Brother heeft nog twee andere draagbare scanners in het aanbod, die nog een fractie compacter zijn en vooral de helft minder wegen. Belangrijke kanttekening: het model dat wij testen is de enige met een geïntegreerde batterij. De andere modellen kan je enkel gebruiken met een usb-kabel.

De Brother DS-940DW is de meest complete mobiele scanner uit de line-up van Brother. Het compacte toestel ondersteunt naast scannen via usb ook scannen via wifi of rechtstreeks naar een microSD-geheugenkaart.

Scannen naar microSD

Een mobiele scanner gebruik je niet elk moment van de dag. Als het moment is aangebroken, wil je ook liefst dat het onmiddellijk werkt. Voor je met dit model aan de slag gaat, heb je drie keuzes: scannen naar iOS of Android, scannen naar pc of scannen naar microSD.

Die laatste is veruit de meest eenvoudige in gebruik omdat je niets moet installeren. Rechts aan het toestel dien je de schuiver op microSD-kaart te schuiven om te starten. Door middel van duidelijke knoppen op het toestel kan je kiezen tussen kleur of mono, pdf- of jpg-bestandsformaat en één- of tweezijdig.

Daarna kan je met een druk op de knop een scan maken. Van zodra je het papier klaarlegt, wordt het een klein beetje in het toestel getrokken. Zo weet je dat het allemaal goed zit. Je kan de pagina aan de achterkant terugnemen, of je klikt de klep omhoog. Door middel van de klep wordt het papier opnieuw naar voor gerold, zodat je op compacte ruimtes toch mobiel kan scannen. 

Android, iOS, Windows en macOS

Scannen naar microSD is een fluitje van een cent. Voor macOS, Windows, iOS en Android moet je meer moeite doen. Allereerst de installatie voor Windows (de procedure voor masOS is identiek, behalve dat de optionele extra software beperkt is). Het exe-bestand dat we van de ondersteuningspagina van Brother downloaden, begeleidt ons prima doorheen de installatie via usb. Na vijf minuten kunnen we met de printer aan de slag. Wie dat wenst, kan optioneel PaperPort en Power PDF v3 installeren.

Wat betreft de wifi-optie via Windows (of macOS) moeten we harder werken. De setupprocedure op Windows stelt voor om de scanner op je vast kantoor verbinding te laten maken met wifi. Klinkt simpel, maar we moeten eigenlijk iets te veel stappen doorlopen met niet altijd even duidelijke richtlijnen voordat we aan de finish komen. Eens dat achter de rug is, pinkt het wifi-icoontje niet langer en kleurt het icoon vast blauw.

De meegeleverde Brother iPrint&Scan-software maakt het eenvoudig om te scannen en snijdt automatisch alle scans in diverse formaten uitstekend uit. Je kan eveneens workflows programmeren, zodat je met een druk op de knop scans kan bewaren op een plaats naar wens in het juiste formaat. Enig nadeel: die workflows zijn afhankelijk van het connectietype. Maak je verbinding met usb in plaats van wifi? Dan moet je de workflow opnieuw aanmaken. Wat ons betreft niet echt gebruiksvriendelijk. Wie dat wil, kan rechtstreeks bestanden bewaren in de cloud (Dropbox, Google Drive, OneDrive) met iPrint&Scan.

Draadloos verbinden

Om diep in de instellingen van de Brother DS-940DW te duiken, moet je naar het netwerkadres surfen dat in de iPrint&Scan-applicatie staat. Na een online zoektocht vinden we het standaardwachtwoord en kunnen we instellingen kiezen zoals datumnotering, Wi-Fi Direct en allerlei andere netwerkinstellingen.

De installatie met de mobiele verloopt behoorlijk stroef. Je moet namelijk heel wat stappen doorlopen voordat je kan starten met scannen, waaronder uit de app gaan om wifi in te schakelen en terugkeren. Bovendien gaat je mobiel toestel onherroepelijk klagen dat je wifi-verbinding geen internetverbinding heeft. Soms schakelt het snel over naar een bestaand wifi-netwerk dat wel verbonden is met het internet.

De installatie via iOS of Android zou automatisch moeten kunnen verlopen in één gestroomlijnde ervaring. De mobiele scanner is qua hardware uitstekend is, maar de software heeft nog wat werk voor de boeg.

Nog een vreemde softwarekeuze van Brother: de mobiele app op Android en iOS ondersteunt niet automatisch uitsnijden van scans. Wie dus een ID-kaart wil inscannen en doorsturen, moet kiezen uit diverse formaten zoals A4 of A5 en de bijhorende lege ruimte rond de kaart zelf wegsnijden. Hopelijk upgradet Brother de app snel met een automatische scanmodus zoals de macOS- en Windows-versie. Er zijn vandaag tal van andere mobiele apps op iOS en Android die het wel kunnen in combinatie met de camera van de smartphone of tablet.

Verwarrende usb-kabel

Om te kiezen tussen wifi, geheugenkaart of usb kan je handig de schuiver rechts aan de zijkant bedienen. Opladen kan je met de meegeleverde USB 3.0-kabel. Het duurt ongeveer anderhalf uur voor een volledige lading. Daarmee kan je ongeveer een vijftigtal scans doen voordat je opnieuw moet opladen.

De meegeleverde usb-kabel ondersteunt het snelle USB 3.0, maar gebruikt de verwarrende brede kabel die bij de standaard hoort. Haast niemand weet dat je evengoed een microUSB-kabel kan gebruiken (gebruik enkel het linkerdeel van de aansluiting). De beste keuze van allemaal is sowieso USB-C als connector op het toestel.

Aangezien het om compleet nieuwe modellen gaat, laat Brother hier een steek vallen qua gebruiksgemak. Wie de meegeleverde kabel vergeet mee te nemen, kan geen beroep doen op de USB-C-kabel van zijn of haar smartphone die meestal standaard in je laptoptas zit. Wifi is dan een reddingsboei, tenzij je scanner net de geest geeft. De twee andere mobiele scanners van Brother (DS-640 en DS-740D) hebben geen wifi en werken enkel via usb. Daar is het gemis van USB-C vanzelfsprekend groter.

Kies de versie zonder wifi

De Brother DS-940DW scant elke pagina recto-verso en herkent automatisch een lege achterkant door die niet mee te nemen in het resultaat. Elk formaat tot A4 kan je de scanner voeren. We experimenteerden met kassatickets, kredietkaarten, identiteitskaarten en foto’s; alles wordt correct verwerkt. Zelfs wanneer je het papier er bewust wat scheef in steekt, is het resultaat digitaal recht.

De scankwaliteit is uitstekend en kan je instellen tot 1.200 dpi. Het resultaat is beter dan de smartphoneapps waarmee je een foto kan nemen en het resultaat ook automatisch wordt bijgesneden. De mobiele camerakwaliteit wordt echter steeds beter, net als de scanapps. Afwachten hoelang Brother deze scanners in de toekomst nog kan aanbieden.

Brother heeft vandaag drie mobiele scanners in het aanbod. De DS-640 (112,40 euro excl. btw) vinden we te licht omdat het geen recto-verso ondersteunt en geen klep heeft om het papier naar voor uit te voeren. De Brother DS-940DW (201,71 euro excl. btw) die we uitgebreid hebben getest, is het topmodel en de enige met wifi-ondersteuning. Net die functionaliteit werkt niet altijd vlekkeloos, zeker bij mobiel gebruik. De Brother DS-740D (152,90 euro excl. btw) zit perfect in het midden: geen wifi of microSD, maar voor de rest identiek hetzelfde toestel als ons getest model. Kies daarom liever die laatste en bespaar jezelf de nodige wifi-frustraties.

.pro’s

  • Scankwaliteit
  • Scannen naar MicroSD
  • Compact design
  • Verticale papieruitvoer

.contra’s

  • Draadloos gebruiksgemak
  • Stroeve installatie
  • Geen USB-C

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home