Met acht bays en een AMD-processor onder de motorkap is de DiskStation DS1821+ beslist geen instapmodel. Synology richt de NAS op kmo’s en professionals die niet alleen veel opslag nodig hebben, maar ook iets met de bestanden op het toestel willen aanvangen.
De Synology DiskStation DS1821+ is een stevige NAS. Het toestel heeft acht 3,5 inch-bays aan boord, goed voor evenveel harde schijven of SATA-SSD’s. je kan de opslag combineren met een SSD-cache afkomstig van twee M.2 NVMe-slots. Zoals de meeste Synology-hardware is ook deze NAS uitbreidbaar. Je kan tot twee DX517-uitbreidingstoestellen aansluiten voor extra HDD-ruimte. Daarmee ondersteunt de Synology DiskStation 1821+ in totaal 18 drives.
AMD binnenin
De meest opvallende eigenschap van de DiskStation DS1821+ zit evenwel binnenin verstopt. Synology kiest voor een AMD Ryzen Embedded V1500 B-chip om de NAS aan te drijven. Die processor is gebaseerd op de eerste generatie van AMD’s Zen-architectuur. De chip heeft vier rekenkernen goed voor acht threads en staat geklokt op 2,2 GHz. De NAS heeft met andere woorden een bescheiden maar desalniettemin capabele laptopchip aan boord.
Synology kiest voor een AMD Ryzen Embedded V1500 B-chip.
De chip krijgt een erg summiere 4 GB aan RAM mee. Via twee slots is dat geheugen uitbreidbaar tot maximaal 32 GB. In combinatie met de processor hadden we liever 8 GB aan RAM in het startmodel gezien. 4 GB is meer dan voldoende om de NAS als opslag of multimediaserver in te zetten, maar wordt bij virtualisatie al snel een flessenhals.
Topsoftware
De NAS biedt achteraan plaats voor vier ethernetaansluitingen (1 Gbps). Synology ondersteunt link-aggregatie zodat je de vier aansluitingen kan combineren. Zo blijft de NAS vlot bereikbaar ook wanneer meerdere mensen tegelijkertijd op het toestel werken. Volstaat dat niet, dan kan je de connectiviteit nog steeds optioneel uitbreiden met een 10 Gbps ethernetpoort via een PCIe-uitbreidingssleuf. Drie USB-C 3.2-poorten aan de achterzijde en één aan de voorkant maken het tot slot eenvoudig om data van en naar externe HDD’s te kopiëren.
Op het moment van deze test draait de NAS nog DiskStation Manager 6.2. DSM 7 is momenteel in bèta beschikbaar, maar Synology raadt zelf af om dat besturingssysteem in productie te gebruiken. DSM 6 is zelf al heel capabel. We vinden de software het beste besturingssysteem dat je momenteel op een NAS kan gebruiken. De interface is herkenbaar en intuïtief voor een leek, terwijl iemand met meer ervaring heel veel met het besturingssysteem kan aanvangen.
Synology blinkt verder uit in de software die het meelevert met iedere NAS. Denk daarbij aan uitgebreide back-up-oplossingen, een heuse kantoorsuite en multimediasoftware. Ook voor videobeveiliging en virtualisatie hoef je niet verder te zoeken dan de oplossingen van de Taiwanese fabrikant. De Surveillance Station-app en de Virtual Machine Manager komen met beperkte gratis licenties waarmee je bijvoorbeeld één virtuele machine kan draaien. Wil je meer doen, dan verwacht Synology wel dat je de portemonnee opent.
Degelijke prestaties
Deze NAS is met zijn acht bays uitermate geschikt als bestandsserver binnen een kmo-omgeving. Ook voor back-up doet het toestel perfect dienst, al vinden we de NAS misschien iets te krachtig voor dat doel. Het zou bijna zonde zijn om de AMD-processor zo onbenut te laten. Die chip converteert met plezier 4K-videobestanden on-the-fly naar een andere resolutie met nog marge om andere taken uit te voeren. Twee 4K x265-streams tegelijkertijd transcoderen blijkt net iets teveel van het goede.
Via de Virtual Machine Manager kan je een virtuele machine configureren, maar met de 4 GB aan beschikbaar RAM-geheugen ben je daar eerder beperkt. Je kan wel een lichte virtuele NAS aanmaken om bijvoorbeeld met DSM 7 in bèta aan de slag te gaan.
Betrouwbare opslag
De hoofdtaak van een NAS met acht bays blijft natuurlijk opslag. Voor de prestaties ben je daar afhankelijk van de schijven die je koopt en de RAID-configuratie waarin je ze plaatst. Wij kozen voor de test voor een combinatie van Seagate Ironwolf NAS-HDD’s en WD RED-schijven in een Synology Hybrid Raid (SHR)-configuratie. Met SHR zorgt Synology zelf voor een dynamische RAID-configuratie waarbij de controller zoveel mogelijk schrijfruimte voorziet aan de hand van de beschikbare drives. Je kan een SHR-volume bovendien eenvoudig uitbreiden met nieuwe schijven. Tijdens onze tests genoten we van consistente sequentiële prestaties.
lees ook
Van kmo tot enterprise: Synology wil overal meespelen
De stevigere processor ondersteunt bovendien meer random IOPS wat gelijktijdig gebruik door meerdere mensen mogelijk maakt. Zo kan je in een bescheiden kantooromgeving vlot met z’n allen vanop de bestandsserver werken, al is deze setup uiteraard niet ideaal om video’s mee te gaan bewerken. In dat geval kies je best voor een meer flash-georiënteerde oplossing.
Het verbruik wanneer de HDD’s in slaapstand staan, bedraagt bij ons ongeveer 25 watt. Dat is iets minder dan de 27 watt die Synology zelf naar voren schuift. Daarmee is de NAS ook een fractie zuiniger dan voorganger DS1819+, die vertrouwde op een Intel Celeron-processor. Het verbruik in slaapstand bedraagt daar bijna 30 watt, met 67 watt wanneer je de NAS gebruikt. Bij gebruik beperkt de DS1821+ zich tot minder dan 60 watt. Wij meten 55 watt tijdens een stevig belastende workload. Is de NAS actief maar niet hard aan het werk, dan mag je rekenen op om en bij de 40 watt. Het uiteindelijke stroomverbruik wanneer het toestel hard aan het werk is, hangt natuurlijk voor een stuk af van de specificaties van de HDD’s die je er in stopt.
Knappe toevoeging aan uitstekende line-up
Synology weet intussen wel hoe het een NAS moet bouwen. Met de DS1821+ vindt de fabrikant het warm water niet opnieuw uit. De NAS is een krachtige machine die volumes met een formaat tot 108 TB ondersteunt. De processor is het equivalent van een CPU in een kantoorlaptop en kwijt zich met enthousiasme van de meeste taken. In vergelijking met Intel Celeron en Intel Atom-NAS’en is de Zen-chip van AMD een krachtpatser, al is dat relatief. Je kan met deze NAS meer doen dan met veel gelijkaardige modellen, maar het toestel blijft een NAS in z’n DNA en geen server. Wil je naast opslag ook echt serieuze rekenkracht, dan lonkt een server (of RackStation als je bij Synology wil blijven) met veel krachtigere Intel Xeon-chip onder de motorkap.
Met een prijskaartje van 914 euro exclusief btw is de NAS een betaalbaar hart voor kleine ondernemingen of bedrijven waarin teams nauw samenwerken. De toegankelijkheid van de DSM-software maakt de instapdrempel bovendien een stuk lager voor ondernemingen waar het beheer niet in handen valt van een uitgebreid IT-departement.
.pro’s
- Grote HDD-capaciteit
- Optie voor M.2-SSD-cache
- Prestaties van AMD-processor
.contra’s
- Weinig RAM beperkt de mogelijkheden