Samsung heeft intussen al heel wat ervaring met kleine en draagbare SSD’s. De T7 Shield laat zien dat de fabrikant nog steeds de koning van het flash-geheugen is, maar is niet vrij van enkele teleurstellende slordigheden.
De Samsung Portable SSD T7 Shield is een variant op de gewone Portable SSD T7. Dat is op zijn beurt een performante maar draagbare externe SSD. Het ding heeft het formaat van een uit de kluiten gewassen bankkaart, maar is wel een stuk dikker. De gewone versie is uit aluminium vervaardigd en is al redelijk robuust. Voor de Shield vervangt Samsung dat aluminium door rubber. Dat maakt de SSD in theorie een stuk robuuster. Wij testen de 1 TB-versie van de Portable SSD (169,99 euro incl. btw), maar Samsung biedt ook een versie met een opslagcapaciteit van 2 TB aan (319,99 euro incl. btw).
Compact en robuust
Het resultaat is een toestel van 1,3 cm dun, dat verder 8,8 cm op 5,9 cm meet. Het gewicht blijft erg bescheiden met 98,5 gram. Samsung geeft de Portable SSD T7 Shield een IP65-rating, wat impliceert dat de SSD helemaal stofbestendig is en ook de regen overleeft. Smijt het ding evenwel niet in het zwembad. Je mag wel op een bescheiden ladder klimmen voor je de SSD laat vallen: Samsung garandeert valbestendigheid vanop drie meter. De combinatie van de behuizing en het lage gewicht zorgen er inderdaad voor dat een dergelijke val geen sporen nalaat.
Samsung richt zich met dit product onder andere op creatieve professionals die op verplaatsing snel data willen kopiëren of back-uppen. De SSD komt daarmee in het vaarwater van de producten van LaCie, maar draagt wel een aanzienlijk aantrekkelijker prijskaartje met een prijs van 169,99 euro (incl. btw) voor de 1 TB-versie. Ter vergelijking: voor de LaCie Rugged SSD van 1 TB betaal je meer dan 300 euro ondanks gelijkaardige specificaties.
Slechte USB-poort
In de doos zitten twee kabeltjes: één van USB-C naar USB-A om de drive aan te sluiten op klassieke poorten, en één dubbele USB-C-kabel die voor moderne toestellen het relevantst is. We zijn helaas teleurgesteld in de USB-C-poort op de SSD zelf. Wanneer we het toestel aansluiten, ontbreekt een aangename klik want de indruk geeft dat de kabel niet helemaal vastzit. We ontdekten proefondervindelijk dat er inderdaad één en ander schort en stompten de T7 zo al per ongeluk op de grond nadat de kabel los kwam. Het verschil met eerdere generaties van de Portable SSD is groot.
Hierdoor krijgen we bovendien een beetje schrik voor de prestaties van de SSD in de toekomst. We kennen dergelijke niet klikkende USB-poorten van vroege USB-C-telefoons. Wanneer ze na verloop van tijd wat stof vergaren, wordt de connectie al snel wispelturig. Het is niet gezegd dat de T7 Shield onderhevig zal zijn aan datzelfde euvel, maar de poort boezemt ons geen vertrouwen in.
Update: Samsung laat weten dat ons reviewsample niet met de definitieve versie van de kabel werd geleverd, waardoor we niet kunnen vaststellen in welke mate het probleem zich bij andere toestellen voordoet.
Slordige maar handige software
Een gelijkaardige slordigheid zien we wanneer we de meegeleverde Windows-software installeren. Via een korte en eenvoudige setup zetten we de Samsung Portable SSD Software 1.0 op ons systeem. ‘It is recommended installation of program files to use Samsung Portable SSD password protection’ krijgen we tijdens de setup te lezen. Excuseer?
Gelukkig werkt de software zelf wel heel vlot en wordt er gedacht aan de beveiliging. De software activeert de hardwarematig geïmplementeerde AES 265-encryptie. Die beschermt je gegevens met een wachtwoord. Wanneer de bescherming aan staat, verschijnt er een dialoogvenster waarin je het wachtwoord moet ingeven telkens wanneer je de SSD in een pc stopt. Sluit je de SSD aan op een pc waarop de software niet is geïnstalleerd, dan zie je een alleen-lezen-partitie met daarin de setup-bestanden.
De Samsung Portable SSD T7 is ook compatibel met macOS en Android. Op smartphones wordt de SSD meteen herkend door het besturingssysteem. Wil je de wachtwoordbescherming gebruiken, dan moet je de Samsung Portable SSD-app installeren.
Topprestaties
Samsung is wereldkampioen wat de productie van performant flash-geheugen betreft en die kwaliteit vinden we ook in de T7 terug. Onze 1 TB-versie van de SSD is zoals geadverteerd bliksemsnel. Samsung claimt een leessnelheid van 1.050 MB/s en een schrijfsnelheid van 1.000 MB/s. Onze tests wijzen uit dat de fabrikant daar een veiligheidsmarge heeft ingebouwd. Sequentieel lezen gebeurt consequent aan 1.060 MB/s, schrijven aan 1.006 MB/s of zelfs iets meer bij kleinere bestanden. Ook de random IOPS zijn treffelijk, al is deze draagbare SSD niet meteen bedoeld om software op te installeren.
Samsung weet intussen hoe het kleine en draagbare SSD’s moet maken. De Portable SSD T7 Shield biedt extra gemoedsrust en bescherming voor wie kritieke gegevens op de drive zet. De gewone T7 is niet bepaald fragiel, maar de rubberen behuizing van de T7 Shield biedt toch een welkome extra bescherming.
Conclusie
Op het vlak van prestaties doet de SSD het consequent minstens zo goed als geadverteerd. Is de T7 Shield de meerprijs van ongeveer 40 euro waard vergeleken met de gewone T7? In de meeste gevallen zouden we voor de klassieke versie kiezen, maar wanneer stof- en valbestendigheid heel belangrijk zijn biedt Samsung hier een bijzonder aantrekkelijk alternatief vergeleken met LaCie.
Helaas ondermijnt Samsung een uitstekend product met enkele slordigheden. De nonsens in de setup willen we nog vergeven, maar de matige kwaliteit van de USB-C-aansluiting op ons testmodel zelf vinden we wel problematisch. Struikelen voor de meet noemen we dat.
Update 31/01/2023: Ondertussen hebben we ook de 4 TB-versie getest omdat die vanaf vandaag in de winkel ligt. De inhoud van de review blijft hetzelfde omdat de SSD identiek presteert. Dezelfde plus- en minpunten blijven van toepassing, inclusief de vervelende USB-C-aansluiting die niet echt klikt en ons weinig vertrouwen geeft ondanks de rugged natuur van de SSD.
.pro’s
- Licht en compact
- Sterk
- Uitstekende lees- en schrijfprestaties
- Gebruiksvriendelijke encryptie
- Aanzienlijk scherper geprijsd dan voornaamste concurrent
.contra’s
- USB-C-aansluiting klikt niet
- Slordige software
- In veel gevalen beperkte meerwaarde tegenover gewone T7