Samsung tast met de Galaxy Tab S8 Ultra de grenzen af hoe groot een tablet mag zijn. De grens ligt in de buurt, maar het kan nog net.
Je moet de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra (1.149 euro incl. btw) in het echt zien om te beseffen hoe groot deze tablet echt is. In ons geval zijn we extra geïntimideerd, omdat de fabrikant geen hoesje meelevert. Ondanks het stevige aluminium chassis hebben we toch schrik om deze tablet overal mee te nemen.
Om zijn Ultra-naam waar te maken, stopt Samsung alles wat het kan in één groot pakket. Het beste amoledscherm op het schap? Check! Vier krachtige speakers? Yes! Een flinterdunne behuizing? 5,5 millimeter om exact te zijn. Dat draait allemaal op Android, met een extra troef achter de hand onder de noemer DeX.
Fors formaat
Zoals we eerder al zeiden is deze tablet bijzonder groot. De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra meet 326 x 208 millimeter, vermoedelijk even groot of zelfs groter dan je laptop. Samsung maximaliseert de schermoppervlakte wel met een groot 14,6 inchscherm en flinterdunne schermranden rondom. Er is zelfs niet genoeg ruimte voor de camera’s bovenaan om te videobellen, met een kleine ‘notch’ als resultaat. Een notch op een tablet lijkt storend, maar omwille van het enorme schermoppervlak hebben we er nooit iets van gemerkt.
De belangrijkste eyecatcher kan je moeilijk naast kijken: het bloedmooie en snelle 120 Hz amoledscherm (1.848 x 2.960 pixels). De Apple iPad Pro 12,9 inch mag dan wel het helderste scherm hebben voor HDR-toepassingen dankzij talrijke ledsegmenten als backlight, maar aan het perfecte zwart van een amoledscherm kan de tablet van Apple niet tippen.
We hebben allebei op kantoor en voor dagelijks gebruik neigen we nog steeds naar de iPad Pro omwille van het sterkere tablet app-ecosysteem, maar van zodra we media willen consumeren grijpen we steevast naar de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra.
Het helpt ook wel dat die laatste een 16:10-schermverhouding heeft en traditionele 16:9-videocontent het scherm bijna maximaal gebruikt. Bij de iPad verlies je heel wat schermruimte met een 4:3-schermverhouding voor video, terwijl het bij kantoorapplicaties of webbrowsen net een troef is. Aan jou om te kiezen waar je een tablet het meest voor gebruikt.
Supersnel schrijven
Een grote tablet zoals de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra smeekt om een hoesje, omdat je het toestel anders nooit buitenshuis zou durven gebruiken. Het helpt ook niet dat het toestel amper 5,5 millimeter dun is. We snapten eerst niet heel goed waarom het flinterdunne profiel nodig is, maar het betekent dat met een hoes de tablet nog steeds behoorlijk dun blijft.
Bijkomend voordeel van een hoes is dat de meegeleverde actieve stylus ook ineens veilig zit opgeborgen. Je laadt het pennetje draadloos op aan de achterkant van de tablet. De magneet is relatief sterk, maar het duurt toch een tijdje voor we blind de pen aan de achterkant kunnen bevestigen. Zelfs daarna nog gaat het wel eens mis en moeten we de tablet omdraaien om de pen fatsoenlijk te bevestigen.
Je kan de S Pen ook bovenaan de tablet magnetisch bevestigen, maar dan laadt de stylus niet op. Geef ons dan liever de iPad Pro waar de stylus bovenaan de tablet draadloos oplaadt. Gelukkig houdt de tablethoes de pen goed op zijn plaats wanneer je de tablet bijvoorbeeld in een tas stopt.
Waar Samsung wel punten scoort, is de stylus zelf. De S Pen zit standaard in de doos, in tegenstelling tot de dure Apple Pencil (tweede generatie, 135 euro incl. btw). De stylus reageert verder ook bijzonder snel met een latency van amper 2,8 milliseconden. Je voelt op geen enkel moment nog een vertraging, wat voor creative professionals uitstekend nieuws is. Ook de handpalmherkenning is prima zodat je zorgeloos notities kan nemen, tekenen of andere interacties kan uitvoeren met de S Pen.
Neusje van de zalm
Qua prestaties laat Samsung niets aan het toeval over. De Tab S8 Ultra heeft met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 de krachtigste chip van het moment aan boord voor Android-toestellen. Dat in combinatie met het snelle 120 Hz-scherm zorgt voor een sterk snelheidsgevoel. Tijdens onze testperiode konden we deze tablet op geen enkel moment buiten zijn comfortzone krijgen en scoort hij in lijn met andere topsmartphones.
Bijkomend voordeel is dat de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra enorm groot is. Meer oppervlakte bekent betere hitteverdeling, waardoor de Qualcomm-chip veel minder snel zijn prestaties moet bijsturen om warmteproblemen te voorkomen.
Ook op grafisch niveau kent deze tablet geen gelijke. Wie graag tussendoor een spelletje speelt op zijn tablet, hoeft zich geen zorgen te maken. De 3D-prestaties zijn uitmuntend, het enige waarmee je rekening moet houden is dat de apps mogelijk niet altijd mooi schalen over het grote scherm.
Android hanteert nog steeds één appwinkel waar elke app tegelijk een smartphone- en tabletapp is. Niet iedere ontwikkelaar schenkt tablets evenveel liefde, wat soms voor weinig flatterende resultaten zorgt.
Notch vooraan met twee camera’s
Foto’s nemen met een tablet blijft een raar gegeven, maar wie dat wil kan rekenen op een robuuste 13 megapixel hoofdcamera (f/2.0, 1.0µm). Er is een breedhoekcamera beschikbaar met een 6 megapixelsensor. Wie video wil opnemen, kan dat tot 4K aan 60 fps. Vergelijk de fotokwaliteit zeker niet met de smartphonetoppers binnen hetzelfde prijssegment, maar bij daglicht of in andere degelijke lichtomstandigheden is het resultaat ruim voldoende.
De belangrijkste twee camera’s van de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra zitten centraal vooraan in een kleine notch verwerkt in landschapsoriëntatie. Binnen compatibele apps (bv. Zoom of Microsoft Teams) kan je wisselen tussen de twee camera’s. De standaardcamera die wordt geselecteerd is een 12 megapixelvariant waarmee je met een heel kwalitatief beeld kan videobellen. Het resultaat is beduidend scherper dan de meeste laptops. Ook in mindere lichtomstandigheden krijg je haast altijd een scherp en degelijk professioneel resultaat.
Meevolgen wanneer je rondloopt
De tweede breedhoekcamera vooraan heeft ook een 12 megapixelsensor, maar combineert die met een breedhoeklens. Wanneer je naar deze camera wisselt, centreert de tablet altijd jou in beeld. Inzoomen op jou doet de camera niet, maar je kan vlot twee meter links en/of rechts van je centrale plaats wandelen zonder dat de camera de focus verliest.
Er zijn vandaag al standalone vergaderoplossingen die je (proberen) te volgen wanneer je rondwandelt, maar dat is vaak met een gemotoriseerde lens. Hier maakt de tablet gebruik van de breedhoeklens om je ruimte te geven om rond te wandelen. Van alle oplossingen is dit trouwens de eerste keer dat de camera je heel vloeiend en reactief volgt, mooi centraal in beeld. Wie vaak moet videobellen, krijgt hiermee een extra troef om minder statisch te interageren. Enig nadeel: van zodra je van statisch naar dynamisch wisselt, daalt de cameraresolutie heel sterk zoals je hierboven kan zien.
Android tabletapps vs. DeX
Tablets en Android zijn niet voor elke doelgroep een goede match. Het gebrek aan een specifieke tablet appwinkel geeft je vaak het gevoel dat het grote scherm niet optimaal wordt gebruikt. De OneUI-schil van Samsung over Android 12 benut het scherm wel maximaal en verdient alle lof als een minimale schil met voornamelijk functionele extra’s.
Je kan multitasken op een Android-tablet, maar in haast elke situatie is een laptop een betere optie om op te werken. Samsung heeft echter al jaren een troef achter de hand onder de noemer DeX. De functie zit verstopt in de sneltoetsen (of het instellingenmenu) en tovert de Android-omgeving om naar een desktopomgeving die lijkt op Chrome OS. Je kan handig met vensters werken en een muis-toetsenbordcombinatie voelt hier logisch aan. Zeker als thin client voor toepassingen als VMware Horizon, Microsoft RDP, Citrix WorkSpace, Amazon WorkSpaces en andere partners heeft de DeX-omgeving potentieel.
Het grootste probleem lijkt hier dat DeX stil blijft staan in zijn evolutie naar een tweede gebruiksprofiel binnen Samsung tablets en smartphones. Na een uitgebreide test drie jaar geleden is er weinig veranderd aan de functionaliteit. Oorspronkelijk was er ook een testtraject om DeX Linux-compatibel te maken, maar na succesvolle bètaprogramma’s in combinatie met Ubuntu werd het project geschrapt. Bekijk DeX daarom niet met een te roze bril: het potentieel is er, aan jou om in te schatten of je het er ook kan uithalen. Of je wacht even tot Android 12.1 concreter wordt met een duidelijkere focus op tablets.
Geen adapter in de doos
De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is flinterdun, wat een impact heeft op de batterij. Met een batterijcapaciteit van 11.200 mAh heb je net iets meer dan dubbel de capaciteit van de Samsung Galaxy S22 Ultra. Daar tegenover staat wel dat het scherm ruim vier keer groter is. Het resultaat is een middelmatige batterijduur waarmee je gemiddeld iets meer dan 8 uur media kan consumeren.
Mix je videobellen met online surfen en een Office-pakket, dan kan je na iets meer dan zes uur al een stopcontact opzoeken.
In de doos zit geen USB-oplader, enkel een USB-C-kabel. De tablet ondersteunt maximaal 45 watt oplaadcapaciteit via de Power Delivery-standaard. Een USB-C-laptoplader haalt bijvoorbeeld al snel het maximale uit deze tablet. Wie dat wenst, kan ook de officiële Samsung snellader aankopen aan 39,99 euro incl. btw.
Laden gaat overigens niet bijster snel: een uur van nul tot vijftig procent, anderhalf uur van nul tot 80 procent. We hopen dat Samsung naar de concurrentie kijkt met snellaadtechnieken die vandaag al tot 65 watt of 80 watt ondersteunen om wat van de oplaadtijd af te doen.
Conclusie
De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra (1.149 euro incl. btw) is een tablet die zijn gelijke niet kent qua hardware, maar waar het maximale vandaag nog niet uit wordt gehaald. Het app-aanbod binnen Android 12 focust zelden op tablets om het grotere schermoppervlak te maximaal te benutten. Google beseft dat en werkt met Android 12.1 aan een OS met een grotere focus op tablets en vouwbare telefoons. Het spreekt voor zich dat die belofte vandaag nog gewoon lucht is.
Als een mediatablet is dit toestel het beste dat je vandaag in huis kan halen. De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra heeft het beste (en grootste) scherm op de markt voor een geweldige beleving. Wie vandaag een iPad (Pro) heeft en twijfelt om over te stappen, moet eerst zijn huiswerk grondig doen. Hebben je meest gebruikte apps een degelijke tablet-interface als Android-app? Dan moet je niet lang twijfelen. Is dat niet bij elke applicatie het geval? Wacht dan liever om te kijken wat de toekomst van Android brengt binnen de tabletmarkt.
.pro’s
- Fenomenaal scherm
- Goede stereospeakers
- Dynamisch volgen bij videobellen
- Stylus reageert bliksemsnel
- Flinterdun
.contra’s
- Groot en dun profiel vereist stevige hoes
- DeX staat stil in de tijd
- Schermverhouding focust op mediaconsumptie
Android updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy Tab S8 Ultra minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 25 februari 2022 met Android 12.