Review: Samsung Galaxy S9: subtiele upgrade, degelijk resultaat

Camera – variabel diafragma

Het grote nieuws rond de Samsung Galaxy S9 is de allereerste smartphonecamera met variabel diafragma. De 12 megapixelcamera kan tussen twee diafragma’s wisselen: f/1.5 en f/2.4. Een lichtsterk f/1.5-diafragma is uitstekend voor foto’s bij weinig licht, maar Samsung oppert dat het nefast is voor foto’s bij fel daglicht. Daarom voegt het een tweede diafragmastand toe (f/2.4) om bij lichtsterke situaties toch een scherpe foto af te leveren. In theorie kan dat kloppen, maar in de praktijk merken we daar bijzonder weinig van. In de Pro-mode kan je beide diafragma’s manueel wisselen met een duidelijk merkbaar verschil. Laat je echter de automatische mode kiezen, dan valt het verschil tussen beide diafragma’s nagenoeg helemaal weg. In sommige gevallen zou het mogelijk wel een verschil kunnen opleveren, maar wij hebben vooral het gevoel na onze test dat dit voor de marketingafdeling van Samsung belangrijk wordt. Met f/1.5 heeft de Galaxy S9 de meest lichtsterke camera van het smartphonepeloton, maar in een rechtstreekse vergelijking met de iPhone X of Pixel 2 moeten we behoorlijk hard zoeken naar verschillen. Samsung vermindert ruis op donkere foto’s door tot 12 foto’s bliksemsnel te nemen en de beste delen van elke foto te combineren. Dat doet de concurrentie ook (op hun eigen manier), waardoor het verschil minimaal is. Bij 1 Lux hebben we de drie toestellen vergeleken, maar het verschil is verwaarloosbaar op vlak van detail.

Speelgoed: Samsung Galaxy S8

Speelgoed: Samsung Galaxy S9

Rek: Samsung Galaxy S8

Rek: Samsung Galaxy S9

Orchidee: Samsung Galaxy S8

Orchidee: Samsung Galaxy S9

Eend veel licht: Samsung Galaxy S8

Eend veel licht: Samsung Galaxy S9

Eend minder licht: Samsung Galaxy S8

Eend minder licht: Samsung Galaxy S9

Eend donker: Samsung Galaxy S8

Eend donker: Samsung Galaxy S9

Samsung heeft een eigen algoritme waarmee het foto’s verscherpt en bewerkt, waardoor het resultaat eerder persoonlijke smaak is. Wat we wel merken, is dat de Galaxy S9 behoorlijk agressief te werk gaat op vlak van beeldverscherping. Soms geeft dit een fantastisch resultaat, maar zeker in donkere foto’s met de nodige ruis kan dit een averechts effect creëren.

Slow-motion

De camera krijgt nog een extra trucje mee: slow-motion. De Galaxy S9 kan 960 beelden per seconde registreren in 720p of 240 beelden per seconde in 1080p (4K @ 60 fps). Wanneer je de 720p-optie neemt, kan je 0,2 seconden vertragen over zes seconden. In ideale omstandigheden ziet het er fantastisch uit, zoals bij een waterballon die openspat, maar de kans is groot dat je het nooit gaat gebruiken omdat het amper bruikbaar is. Je kan maar 0,2 seconden vertragen waardoor je timing perfect moet zijn. Bovendien is de tijd ook maar kort. De kans is groot dat je volledige actie niet volledig vertraagd te zien is. Pas na drie seconden (dedicated DRAM verwerkt de beelden bliksemsnel) kan je opnieuw 0,2 seconden vertragen. Samsung heeft een hulpkader toegevoegd dat automatisch detecteert wanneer de beweging start zodat die 0,2 seconden perfect worden getimed. Soms kan je dit gebruiken bij stilstaande situaties, maar bijvoorbeeld een sneeuwbal filmen die iemand gooit is onbegonnen werk. Bovendien moet de omgeving bijzonder helder zijn of je wordt geconfronteerd met heel veel ruis dat je slow-motion verpesten. Een bijzonder leuke functie in theorie, maar in de praktijk zorgt het vooral voor frustratie wanneer je het toch eens wil proberen.

Nog wat overschot

Vooraan zit identiek dezelfde camera als op de Galaxy S8, wat toen al een prima selfies nam. Het enige wat ons nog steeds stoort, is de standaardinstelling die je gezicht ‘mooier’ maakt. Het ziet er nog steeds griezelig uit; voeg het in de toekomst als optie in plaats van dat we er instant 10 jaar jonger uit zien met de standaardinstelling. Op alle vlakken merk je dat Samsung zijn eigen ding doet, maar één iets moest het helaas van Apple kopiëren: AR Emoji. We gaan er weinig woorden aan vuilmaken, behalve dat het niet echt accuraat je gezichtsuitdrukkingen registreert en dat het er gewoonweg griezelig uit ziet. Apples Animoji werkt vloeiender en beter; Samsung had hier beter gewoon afgebleven in plaats van een halfbakken versie in de Galaxy S9 te verwerken. We snappen dat er verder weinig nieuwe features zitten in dit toestel en het marketingteam dit tof vindt, toch hadden we dit liever niet gezien. De Bixby-knop is opnieuw van de partij, of je dat nu wil of niet. Je kan tegenwoordig de knop uitschakelen, maar er een andere functie aan koppelen gunt Samsung ons niet. Bixby is het afgelopen jaar wat slimmer geworden en heeft enkele unieke functies zoals commando’s uitvoeren in apps, maar in zijn totaliteit komt het niet in de buurt van Google Assistant of Amazon Alexa. We wachten nog steeds op de eerste gebruiker die Bixby fantastisch vindt en nooit meer zonder kan leven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.