Samsung Galaxy S22 Ultra review: notoire telefoon kent geen gelijke

Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22 Ultra vertegenwoordigt de samensmelting van de S- en Note-reeks in één smartphone. Het resultaat is een alleskunner met bijzonder weinig minpunten.

Smartphones hebben cycli waarbij jaren van innovatie afwisselen met jaren van consolidatie en verfijning. De Samsung Galaxy S22 Ultra (vanaf 1.249 euro inc. btw) behoort tot die laatste categorie nadat de Galaxy S21 Ultra vorig jaar iedereen van tafel veegde. Tot op vandaag is het de referentie Android smartphone waar tal van fabrikanten zich aan mogen meten.

Met de S22 Ultra krijgen we een jaar later de vervanger met op het eerste gezicht een volledig nieuw design, mét stylus in de behuizing. De Note-reeks werd vorig jaar vervangen door twee vouwbare Galaxy Fold-toestellen. Fans schreeuwden moord en brand, maar ziehier de spirituele opvolger van de Galaxy Note 20.

Je voelt het al aankomen: de Samsung Galaxy S22 Ultra wil in alles de beste zijn. Samsung faalde in zo’n experiment twee jaar geleden, maar zette dat vorig jaar spectaculair recht. De lat ligt erg hoog om beter te doen.

Mooi maar onhandig design

Op het eerste zicht is de S22 Ultra een stijlbreuk vergeleken met vorig jaar en de kleinere Galaxy S22+ en S22. Weg zijn de afgeronde hoeken, in de plaats komt het scherpe design van de Note-reeks. Smaken verschillen, maar wat ons betreft ademt de telefoon nu meer klasse uit. Dat mag ook wel aan dit prijskaartje.  

Samsung Galaxy S22 Ultra

Het camera-eiland maakt plaats voor aparte lenzen die verder uit de behuizing komen. In theorie is daar niets mis mee, maar in de praktijk merk je dat de rand rondom elke lens heel snel stof vergaart uit je broekzak of tas. Een camera-eiland zoals vorig jaar lost dat probleem op, of je koopt een cover om de camera’s gelijk met de achterkant te trekken.

Het nieuwe design heeft zijn voor- en nadelen, maar wat ons betreft slaagt Samsung de nagel op de kop. Het enige storende is het scherm dat veel sterker over de rand wordt gebogen. Het maakt de telefoon smaller, maar de handpalmdetectie werkt niet altijd even goed. We moeten meermaals de Samsung Galaxy S22 Ultra op een iets andere manier vasthouden om bijvoorbeeld te kunnen scrollen.

Scherpe curves

De scherpe curve van het scherm vinden we een nadeel, het scherm daarentegen helemaal niet. Samsung levert al jaren de allerbeste amoled-schermtechnologie voor zijn toptoestel en dat is nu niet anders. Volgens de fabrikant kan het paneel een piekhelderheid tot 1.750 nits (420 cd/m²) weergeven. Een beetje de zon in je broekzak.

Kleuren ogen prachtig en het dynamisch bereik is indrukwekkend. Het scherm wordt voorzien van Gorilla Glass Victus+: het sterkste glas dat Corning in de aanbieding heeft. Een refresh rate van 120 Hz is de standaard voor elk toptoestel vandaag, LTPO 2.0 is dat niet. Hiermee kan het scherm variabel de refresh rate moduleren van 120 Hz tot 1 Hz. Die functionaliteit bespaart heel wat batterij en schiet in actie bij het bekijken van een foto, het lezen van een statische webpagina of tijdens een actief always-on scherm.

Klein is de Samsung Galaxy S22 Ultra niet met zijn 6,8 inchscherm. Test in de winkel het formaat eerst uit, mocht je twijfelen. Vooraan is er plaats voor een vingerafdruksensor in het scherm. Samsung maakt hier gebruik van een ultrasoonsensor om je vinger bliksemsnel te scannen. Het voordeel is tweeledig: de scansnelheid ligt veel hoger en je telefoon hoeft geen licht meer te projecteren op je vinger. Handig ’s nachts om je toestel te ontgrendelen zonder dat je verblindt wordt wanneer je er net naast drukt.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Veel Note-liefde

De grootste vernieuwing vinden we in de stylus die nu in de behuizing past. Vorig jaar was de Galaxy S21 al compatibel met een optionele stylus, maar de oplossing van de S22 Ultra is veel praktischer. Samsung heeft ook de latency verlaagt van 9 milliseconden tot 2,7 milliseconden. Het resultaat is een schrijfervaring alsof je met een echte pen bezig bent. Wie de stylus actief gebruikt, zal er veel plezier aan beleven.

De Samsung-schil op Android 12 heeft ook tal van optimalisaties om het maximale uit de stylus te halen. Net zoals bij de Note-reeks vroeger kan je de knop op de pen gebruiken als sneltoets om bijvoorbeeld een foto te nemen of een video te pauzeren. Je kan ook met luchtbewegingen werken voor nog meer opties, maar dat is meer spielerei.

Andere opties zijn onder andere notities nemen, content slim selecteren op het scherm en vertalingen. De conversie van geschreven tekst naar getypt werkt met onze schrijfstijl bijna altijd foutloos. Wie vroeger de stylus nooit gebruikte in een Note-toestel, vindt hier weinig nieuwigheden die aanzetten om de pen nu wel meer te gebruiken. Ben je een stylus-adept, dan is de S22 Ultra het droomtoestel om onderweg mee te werken.

Bliksemsnelle prestaties

Een toptoestel vraagt om topprestaties en die levert de Samsung Galaxy S22 Ultra gemakkelijk. Binnenin is er de ruimte voor de fonkelnieuwe Samsung Exynos 2200 gebakken op 4 nanometer. Dat kleine bakprocédé geeft de chip ruimte voor meer prestaties en een hogere energie-efficiëntie. De CPU-prestaties zijn uitstekend, maar het verschil is eerder klein vergeleken met vorig jaar.

Laat je echter niet misleiden door het kleine verschil. De toptoestellen van twee jaar geleden waren al bliksemsnel, net als die van vorig jaar. Anno 2022 wordt er opnieuw een beetje progressie geboekt, maar dat is niet de belangrijkste reden om deze telefoon in huis te halen.

Waar Samsung in het verleden de duimen moest leggen voor Qualcomm op GPU-vlak, is dat nu opnieuw het geval. In synthetische tests zoals Geekbench scoren de AMD RDNA2-gebaseerde grafische kernen uitstekend binnen Vulkan en OpenCL. In 3DMark is dat niet het geval en scoort de Adreno-GPU van Qualcomm beter.

Hoe dan ook is het verschil klein en zijn de grafische prestaties ruim voldoende om elke game naar wens te spelen. Wie geen grafisch intensieve toepassingen nodig heeft, hoeft hiermee geen rekening te houden.

Beste zoomcamera in een smartphone

Vorig jaar heeft Samsung een enorme stap voorwaarts gezet met de camera’s van de S21 Ultra en leverde de Koreaanse specialist de absolute blauwdruk af waarop andere fabrikanten hun tanden hebben stukgebeten. De S22 Ultra behoudt dezelfde camera’s achteraan met hier en daar een minimale specificatiewijziging. Resultaat: dezelfde topprestaties.

De module die het meest in het oog springt is zonder twijfel de dubbele 10 megapixel zoomcamera (3x en 10x optische zoom).

Twee zoomcamera’s lijkt te veel van het goede, maar er is een heel goede reden voor. Wanneer je enkel een 10x optische zoomcamera levert en je moet voor iets maar 4x inzoomen, dan moet je dat digitaal doen met de hoofdcamera. Pas vanaf 10x pikt de specifieke zoomlens in. Door een extra 3x optische camera toe te voegen, overbrug je dat probleem.

Bovendien werken beide camera’s samen wanneer je verder dan 10x inzoomt voor een betere stabilisatie en bijhorend scherper beeld. Klik hier voor het hoge resolutiebeeld van de breedhoekcamerastandaardcamera3x zoom10x zoom30x zoom en 100x zoom.

Wisselvallige nachtfoto’s

De 108 megapixelcamera hoofdcamera levert dankzij pixel binning een 12 megapixelfoto af, maar een volwaardige 108 megapixelfoto is ook altijd een optie. De fotokwaliteit is uitstekend met realistische kleuren. Enkel de sluiter-animatie op de camera-app is ietwat traag met momenten. De foto wordt snel genomen, maar je hebt de indruk dat je fout hebt getimed. Het zorgt soms voor een raar gevoel.

Samsung legt met de Galaxy S22 Ultra sterk de nadruk op nachtfotografie, wat opvallend is omdat de camerasensor niet drastisch verschilt met zijn voorganger. Die nam ook al prima nachtfoto’s, en dat is nu opnieuw zo in de meeste gevallen. Occasioneel zit er een een slechter resultaat tussen, maar dat is gelukkig eerder uitzondering dan regel. Belangrijkste zwakke punt bij nachtfoto’s: water.

Sowieso is fotokwaliteit iets persoonlijk. Kies voor jezelf met de foto’s hieronder wat jij van de kwaliteit vindt.

De fabrikant legt bij de lancering sterk de nadruk op video. Samsung imponeerde hier vorig jaar al en dit jaar trekt het die lijn voort tot 8K voor de liefhebbers. De 40 megapixelcamera vooraan is van een uitstekende kwaliteit voor videogesprekken.

Batterij en laadsnelheid

De batterijduur van de Samsung Galaxy S22 Ultra is bovengemiddeld en scoort net iets beter dan de dichtste concurrenten binnen deze prijsklasse. Kijk naar het middensegment met bijvoorbeeld de OnePlus Nord 2 of Oppo A74: daar zitten de absolute batterijkoningen die 20 tot 30 procent beter scoren. Je komt vlot een dag door met intensief gebruik met de S22 Ultra. Twee dagen is wel te optimistisch.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Samsung heeft eindelijk wel snelladen ingeschakeld: 45 watt net zoals bij de Galaxy Note 20 het geval was. Opvallend: de Galaxy S21 Ultra ondersteunde maar tot 25 watt, maar in de oplaadtest is het verschil niet heel groot. Oplaadkoning Oppo laat zien wat er mogelijk is met 85 watt snelladen.

We hadden persoonlijk liever een snellere laadtijd gezien bij een toptoestel. 45 watt is net te traag voor een 5.000 mAh-batterij om je ritme te veranderen van ’s nachts opladen naar kort een kwartier bij het ontbijt om de dag door te komen. Het verschil lijkt klein, maar in de praktijk maken die minuten wel een verschil.

Het komt echter aan op gewoontes: wie liever ’s nachts laadt heeft weinig baat bij snelladen. Op de redactie kunnen we 65 watt snelladen (OnePlus 9 Pro) of 85 watt snelladen (Oppo Find X5 Pro) niet meer missen.

Handig om te weten: er zit geen lader in de doos. Om de maximale oplaadsnelheid te behalen, stelt Samsung een optionele lader beschikbaar. Heb je thuis een USB-C Power Delivery-compatibele lader met een capaciteit van 45 watt of meer? Dan werkt die ook prima. Heel wat USB-C laptopladers ondersteunen die standaard en bieden 60 watt of meer.

OneUI & Android 12

Tot slot toch een korte vermelding voor de nieuwste Samsung OneUI Androidschil. De tijd van overbodige troep is voorbij en in ruil krijg je een schil die de standaard Android-ervaring aardig benadert. Wat vroeger een last was, is nu eerder een troef. Na de originele Android-versie vinden we dit de beste op de markt nu OnePlus zijn OxygenOS migreert naar ColorOS van Oppo.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Conclusie

Over de hele lijn is de Samsung Galaxy S22 Ultra een toptelefoon die bijna alle verwachtingen inlost. Als toptoestel kent het geen gelijke en dient het opnieuw als blauwdruk voor de concurrentie, exact zoals vorig jaar. Het enige nadeel is dat de S21 Ultra nog steeds een toptoestel is en zijn opvolger als belangrijkste update een stylus in de behuizing heeft en een betere batterij.

Daar tegenover staat wel een pittig prijskaartje: vanaf 1.249 euro voor de basisversie met 8 GB RAM en 128 GB opslag. Die keuze is opvallend omdat vorig jaar elk toestel 12 GB RAM aan boord had. Heb je die extra RAM nodig en kan je beter opleggen? Wat ons betreft hoeft dat niet. We zouden veel sterker twijfelen om mogelijk een S21 Ultra in huis te halen aan een flink lagere prijs omdat de upgrade eerder minimaal is. Enig nadeel is dat daar het Android-updatebeleid al een jaar ouder is.

Ongeacht welke keuze je maakt, de Samsung Galaxy S22 Ultra is het beste toestel dat je vandaag kan kopen. Wie een scherpe prijskwaliteitverhouding zoekt, kiest beter iets anders. Snak je echter naar het allerbeste in een Android-telefoon, dan moet je niet langer nadenken.

.pro’s

  • Prachtig scherm
  • Chic premium design
  • Latency van de stylus en bijhorende functionaliteit
  • Android updatebeleid
  • Uitstekende foto- en videokwaliteit
  • Snelle algemene prestaties

.contra’s

  • Schermrand links en rechts buigt extreem
  • Nachtfotografie slaat occasioneel de bal mis
  • Stylus-functies hebben een leercurve

De Samsung Galaxy S22 Ultra is verkrijgbaar in vier kleuren: bordeaux, zwart, wit en groen. De basisversie krijgt 8 GB RAM en 128 GB opslag en kost 1.249 euro. Voor 12 GB RAM en 256 GB opslag betaal je 1.349 euro. Die opslag verdubbelen naar 512 GB kost 1.449 euro. Exclusief in de online winkel van Samsung kan je de 1 TB-variant kopen voor 1.649 euro. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

Android updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S22 Ultra minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 25 februari 2022 met Android 12.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home