Panasonic PressIT review: draadloos presenteren met één klik

Panasonic PressIT set

Panasonic PressIT maakt presenteren eenvoudig door met één klik je laptopscherm draadloos te delen. Het systeem ondersteunt tot vier verschillende bronnen en opent het offensief op marktleider Barco met zijn Clickshare-oplossing.

Vergaderen gebeurt vandaag dynamischer dan ooit, deels thuis en deels op kantoor. Het hybride werken zal ook na covid-19 een blijvertje worden, wat het belangrijk maakt om vergaderruimtes klein en groot aan te passen aan het nieuwe normaal. Een scherm installeren is een belangrijke eerste start – videobellen is vandaag de standaard – maar daarna beginnen vaak de problemen. Welk kabeltje moet je insteken, welke bron op het scherm moet je selecteren en past de aansluiting op je laptop?

Barco domineert die markt al jaren met zijn Clickshare-oplossing en is hier ruim marktleider. Dat betekent daarom niet dat er geen alternatieven zijn. Panasonic komt nu met PressIT (1.123 euro excl. btw) op de markt: ook een oplossing waarmee je met één klik het beeld en geluid van je laptop draadloos naar een tv kan verzenden.

Twee zenders, één ontvanger

De complete set bestaat uit een draadloze ontvanger met twee duidelijke antennes en twee draadloze zenders die in een doosje zitten om zo op de vergadertafel te presenteren. De doos is naar onze mening aan de forse kant. De schuldigen daarvoor zijn de twee kabeltjes per zender en het extra usb-verlengkabeltje. De afwerking is strak en zakelijk. Er valt weinig op aan te merken.

Panasonic PressIT achterkant ontvanger

De draadloze ontvanger heeft naast een HDMI- en stroomaansluiting ook een netwerkpoort (RJ45), Kensingtonslot en USB-A. Wat ons betreft zien we liever een microUSB- of USB-C-aansluiting achteraan het toestel in plaats van de stroomstekker die nu wordt gebruikt. Aan de andere kant gaat er namelijk wel een USB-kabel in de USB-lader voor voeding. Nu moet je een officiële nieuwe kabel van Panasonic kopen mocht er iets met de laadkabel gebeuren.

De twee draadloze zenders zien eruit als een kleine draagbare muis met een korte HDMI-kabel en een iets langere USB-kabel. Op de ontvanger zijn er twee knoppen aanwezig om de connectie aan te sturen.

Korte en simpele installatie

De installatie van Panasonic PressIT kan haast niet eenvoudiger. Allereerst verbind je de draadloze ontvanger aan een projector of scherm in de vergaderruimte via HDMI en voorzie je de ontvanger van stroom. Daarna krijg je al direct op het scherm de melding dat Press IT klaarstaat. Het beeld toont hoe je tot vier verschillende bronnen tegelijk kan tonen op één scherm en hoe je het streamen kan starten en stoppen. Handig als reminder telkens je de vergaderruimte binnen stapt.

De allereerste keer bij ingebruikname moet je de twee meegeleverde zenders koppelen met het basisstation. Sluit de USB-aansluiting van de zender aan op de ontvanger en doe dit ook voor de tweede zender in de doos. Daarna zijn beide gekoppeld en moet je dat nooit meer doen. Wie extra ontvangers bijbesteld, moet opnieuw eenmalig die ontvanger koppelen met het basisstation via USB.

Panasonic PressIT dongle kleuren
Dankzij de vier kleuren kan je handig de vier actieve deelnemers zien in de vergadering.

Vanaf nu is het moeilijkste werk gebeurd. Het enige wat je nog moet doen, is de zender via USB en HDMI verbinden met de laptop en kort wachten (3 tot 5 seconden, je laptopscherm flitst één keer kort uit) tot het rode lampje stopt met flikkeren en een groen lampje verschijnt. Klik op de grote knop met de ledstrip om draadloos verbinding te maken. Wanneer dat is gelukt, kleurt de ledstrip groen en heb je beeld en geluid op de monitor of projector. Eenvoudiger kan haast niet.

USB-A-zender is er nu, USB-C-zender komt er aan

Vandaag is de zender enkel beschikbaar in een versie met USB-A en HDMI om verbinding te maken met je laptop. Wie een slanke laptop of Apple MacBook heeft met enkel USB-C-aansluitingen, heeft vandaag nog een verloopstukje nodig om verbinding te maken. Later dit jaar verschijnt er een USB-C-versie van de zender. Hopelijk maakt Panasonic er snel werk van, want bij twee laptops op de redactie is er enkel USB-C aanwezig terwijl twee andere wel HDMI en USB-A hebben, gespreid over de twee zijkanten. Hierdoor moet je de USB-A-verlengkabel gebruiken die mee in de doos zit om connectie te maken.

Panasonic PressIT doosje

Het nadeel van twee stekkers, USB-A en HDMI, wordt gecompenseerd door de eenvoud in gebruik. Er is geen extra software nodig om het beeld en geluid draadloos door te sturen. Alles werkt telkens van de eerste keer bij elk toestel dat we hebben getest.

Wie dat wil, kan ook het scherm van zijn of haar smartphone draadloos doorsturen naar Panasonic PressIT. Je moet daarvoor de PressIT app downloaden (enkel Android, geen iOS) en verbinding maken met hetzelfde 5GHz (802.11ac) wifinetwerk van de ontvanger. De gegevens zoals SSID en wachtwoord vind je op het startscherm dat de ontvanger altijd op het scherm toont.

Wie een iPhone wil koppelen aan de installatie, moet wachten op de USB-C-versie van de zender of deze dongle in huis halen.

Eenvoud in gebruik

De ontvanger bij het scherm of projector ondersteunt 4K (3.840×2.160 / 30fps) terwijl elke zender Full HD (1.920×1.080 / 60fps) doorstuurt. Het resultaat is vier Full HD-schermen die in een totale 4K-resolutie worden getoond indien de monitor of projector die hoge schermresolutie ondersteunt. HDMI-CEC wordt ondersteund door de ontvanger, zodat het scherm automatisch opspringt van zodra het een signaal ontvangt. In totaal kan je tot 32 ontvangers koppelen op één basisstation, waarvan er vier actief een signaal kunnen uitzenden.

Je kan als presentator of moderator handig één zender vergrendelen als hoofdzender door langer op de hoofdknop te drukken.

Het draadloos verzenden van verschillende signalen is heel eenvoudig. Wanneer één iemand al presenteert, kan iemand anders aansluiten door ook een zender aan te sluiten en op de grote knop te drukken met de ledstrip. Hetzelfde geldt voor de twee andere personen. Je kan als presentator of moderator handig één zender vergrendelen als hoofdzender door iets langer de hoofdknop ingedrukt te houden. Zo kan niemand je storen tijdens een presentatie.

Om te stoppen met presenteren kan je eenvoudigweg de zender uittrekken of iets langer op de kleinere knop aan het uiteinde te klikken met het vierkant icoontje dat groen oplicht.

Beeldkwaliteit en smartphone-mogelijkheden

De beeldkwaliteit van de Panasonic PressIT is bijzonder goed ondanks de draadloze transmissie. Presentaties verschijnen vlekkeloos op beeld en de Full HD-resolutie is scherp genoeg. We merken wel wanneer je een Full HD-filmpje deelt met heel veel detail of snelle bewegingen, dat het beeld en geluid heel even durft te stotteren. Niets dramatisch wat ons betreft, we kunnen de hapering enkel uitlokken bij detailrijke filmpjes, maar Panasonic kan zo’n situaties vermijden door zelf tijdig extra te comprimeren om een vloeiend beeld te behouden. Tijdens een tiental Zoom en Microsoft Teams-gesprekken merkten we nooit haperingen.

We zien wel dat er een merkbare vertraging is tussen je laptopscherm en het resultaat op het scherm of projector. Pas op, het is zeker niet dramatisch, we spreken over ongeveer een seconde, maar het is wel vervelend genoeg wanneer je met de muis of touchpad je computer bedient door enkel naar het scherm te kijken. We leerden al snel dat het beter is om naar je eigen scherm van je laptop te kijken om accurater te navigeren.

Panasonic PressIT screenshot

Om je smartphone via Panasonic PressIT te tonen op een monitor of projector, moet je vandaag de PressIT app downloaden en verbinding maken met hetzelfde wifinetwerk. Het resultaat is een duidelijk bruikbaar beeld dat goed mee roteert naargelang je je smartphone draait, maar wie geen degelijke 4G-verbinding heeft binnen verliest wel alle wifi-connectiviteit omdat je met de PressIT verbinding maakt. Je kan dat wel mitigeren door de netwerkaansluiting te gebruiken achteraan de ontvanger. Desondanks lijkt het ons beter om een USB-C-zender aan te kopen van zodra die beschikbaar is voor een meer naadloze ervaring.

Wat betreft de beheermogelijkheden kunnen IT-admins zaken aanpassen zoals resolutie-output naar de monitor of projector, maximum aantal connecties, draadloze kanalen, LAN IP-instellingen en het wijzigen van wifi-wachtwoord en SSID.

Conclusie

De Panasonic PressIT doet wat het belooft: een HDMI-kabel vervangen door een draadloze oplossing die plug-and-play werkt. De zenders met twee aansluitingen (HDMI en USB-A) zijn minder handig dan de Barco Clickshare Conference-oplossing die enkel USB-A gebruikt, maar daar tegenover staat wel een goedkopere instapprijs (1.123 euro tegenover 1.950 euro, beide excl. btw), meer simultane connecties en simultane bronnen op het scherm en een gelijkaardige beeldkwaliteit. Dat maakt van de Panasonic PressIT een interessante oplossing die zijn plaats verdient in elke vergaderruimte groot of klein.

.pro’s

  • Eenvoudige installatie en ingebruikname
  • Intuïtief systeem
  • Competitieve prijs
  • Vier bronnen tegelijk weergeven

.contra’s

  • USB-A én HDMI is soms problematisch
  • Nog geen USB-C-zender
  • Geen iOS-app

———————————————

De Panasonic PressIT is beschikbaar als een starterkit met twee zenders (Panasonic 02TY-WPS1) en kost 1.123 euro. Een extra zender met USB-A-aansluiting (Panasonic 02TY-WPB1) kost 321 euro. Je kan ook twee zenders tegelijk kopen in één case (Panasonic 02TY-WP2B1) aan 638 euro. Alle prijzen zijn exclusief btw. De USB-C-zender en een slot-in versie van de ontvanger zijn later dit jaar verkrijgbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.